Osijek
STUDIJ MEDICINE NA NJEMAČKOM

Iz Njemačke će na jesen u Osijek stići 60 studenata
Objavljeno 19. veljače, 2020.
Medicinski fakultet u Osijeku u projekt ulazi s Filozofskim fakultetom i koncernom Ameos

Od ove jeseni, točnije akademske godine 2020./2021., Osijek će postati bogatiji za 60 inozemnih studenata, kojima će upravo Osijek postati grad u kojemu će živjeti najmanje sljedećih pet godina.

Naime, prva sveučilišna sastavnica koja započinje sa svojom internacionalizacijom ovog tipa je Medicinski fakultet u Osijeku, koji će u svojim prostorima održavati i predavanja za 60 njemačkih studenata, i to na njemačkom jeziku. Ovo nam je nedavno u razgovoru za Glas Slavonije potvrdio i bivši dekan Medicinskog fakulteta, prof. dr. sc. Aleksandar Včev. - Od sljedeće akademske godine na Medicinskom fakultetu u Osijeku kreće studij na njemačkom jeziku, i to za 60 studenata, njemačkih državljana. Oni će u Osijek doći na studij medicine. Riječ je o projektu internacionalizacije fakulteta, ali i činjenici da su njihovi kapaciteti premali, a Njemačka samo u ovom trenutku potražuje oko 100.000 liječnika. Kako je Osijek grad u kojemu se najviše ljudi izjašnjava Nijemcima ili ima njemačko podrijetlo, odlučeno je da se za studij odabere baš naš grad. U projektu sudjeluje i Filozofski fakultet, točnije njihova katedra za Njemački jezik i književnost. To znači da će oni ovdje studirati na njemačkom jeziku, a u suradnji s koncernom Ameos, jednom od najvećih grupacija privatnih i poluprivatnih klinika na njemačkom govornom prostoru, studenti će u Njemačkoj odrađivati kliničke predmete kao što su primjerice kirurgija i interna medicina. Ameos će upravo iz redova ovih studenata birati svoje buduće stipendiste i djelatnike. To je mogućnost da se najbolji studenti odmah zaposle u Ameosu, jer su oni zainteresirani za zapošljavanje mladih ljudi. Ovo je projekt od kojega svi imaju koristi. Za Sveučilište to znači 16.000 eura po studentu, ali i suradnju s koncernom Ameos, a Medicinski fakultet dobiva projekt internacionalizacije, i to u suradnji s Filozofskim fakultetom - objašnjava prof. dr. sc. Aleksandar Včev, koji je inače pokrenuo cijelu priču s dovođenjem Ameosa u Osijek.

Recimo kako je još 2011. godine na Medicinskom fakultetu u Splitu otvoren studij medicine na engleskom jeziku, koji pohađaju studenti iz Njemačke, ali i Švedske, Austrije, Velike Britanije i Italije. Godine 2017. studij na engleskom pokrenut je i u Rijeci, a prije Splita i Rijeke i u Zagrebu. No u Osijeku će biti prvi studij medicine u Hrvatskoj na njemačkom jeziku.

Nefreteta Z. Eberhard
HAM: NJEMAČKA ZAJEDNICA PRUŽIT ĆE POTPORU
Ovu informaciju potvrdio nam je i predsjednik Njemačke zajednice – Zemaljske udruge Podunavskih Švaba u Hrvatskoj i nekadašnji dogradonačelnik Osijeka Vladimir Ham. - Pregovori oko ovog studija započeli su u vrijeme kada sam bio dogradonačelnik Osijeka, što sam aktivno podržao. Naime, mi smo grad koji baštinu dugu tradiciju njemačkog jezika i gdje je njemački jezik bio jedan od službenih jezika prije nekih 100 godina. Mi smo kao Zajednica ponudili da te studente aktivno uključimo u naše djelatnosti kako bi imali sadržaje na svom materinskom jeziku, ali i da mi iskoristimo njihovu prisutnost za djelatnosti koje ćemo osmisliti. Logistički smo spremni i oni bi se u Osijeku trebali osjećati vrlo dobro, komentirao je Ham.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike