Osijek
GLASAJMO ZA DARUVARSKI GINKO!

Osječki Ginko dao podršku prijatelju Adamu iz Daruvara
Objavljeno 18. veljače, 2020.
Neobično prijateljstvo dvaju stabala ginka, osječkog Gospodina Ginka, kako su tog Osječanima omiljenog 200-godišnjaka, stanovnika Trga Svetog Trojstva u Tvrđi, neformalno nazvali u Gradskoj upravi, i daruvarskog Adama, okrunjeno je jučer pozivom zamjenice gradonačelnika Žane Gamoš da svoj glas u aktualnom izboru za europsko stablo godine damo upravo 243-godišnjem Adamu.

Adam je prošle godine proglašen hrvatskim stablom godine i time postao kandidat za europsko stablo godine u konkurenciji 16 stabala iz pet zemalja (uz Hrvatsku to su još Belgija, Češka, Bugarska, Francuska i Mađarska).

- Jako smo sretni što je naš Adam pronašao prijatelja ovdje u Osijeku, gradu uz koji me i osobno veže puno lijepih priča. No, za razliku od vašeg Gospodina Ginka, naš Adam ima i svoju družicu Evu, koja se o njemu brine i čuva ga, tako da je on doista reprezentativan predstavnik svoje vrste - poručila je zamjenica gradonačelnika Daruvara Vanda Cegledi, čije riječi možemo shvatiti i kao alegoriju koja nosi poruku prijateljstva i ljubavi.

Najveći konkurent Adamu trenutno je s 24 tisuće glasova (pet tisuća više od Adama) stablo bijelog bora iz Chudobina u Češkoj staro 350 godina. S obzirom na to da izbor traje do kraja veljače, još ima vremena da hrvatskog predstavnika poguramo na čelnu poziciju.

- U ime našeg Gospodina Ginka želim zamoliti naše sugrađane da svoj glas daju njegovu prijatelju Adamu kako bi odnio pobjedničku titulu i postao europsko stablo godine - poručila je Gamoš.

Glasovati možete na internetskoj stranici https://www.treeoftheyear.org. I.A.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike