Ekonomija
KUTAK ZA INVESTITORE

Fond menadžeri aktivno trgovali dionicama HT-a
Objavljeno 19. veljače, 2020.
Ukupni redovni promet prošlog tjedna bio je 57,8 milijuna kuna, a prosječan dnevni promet dionicama 11,1 milijun kuna

Fond menadžeri prošlog su tjedna bili snažno angažirani na domaćem tržištu kapitala trgujući u blok-transakcijama dionicama HT-a, Atlantic grupe i Arena Hospitality Group.Aktivnosti fond menadžera podignule su obujam trgovanja i napokon uspjele prekinuti trend pada cijena dionica koji je na Zagrebačkoj burzi trajao punih mjesec dana. Ukupni redovni promet iznosio je 57,8 milijuna kuna. Dionicama su se ostvarila 55,54 milijuna i obveznicama 2,3 milijuna kuna. Prosječan dnevni promet dionicama po trgovinskom danu iznosio je 11,1 milijun kuna. To je 4,7 milijuna kuna ili 73 posto više nego tjedan dana prije. Fond menadžeri su se svojim aktivnostima uključili na domaće tržište kapitala odmah na početku tjedna. To se odrazilo na redovni promet koji je u ponedjeljak dostigao 11,5 milijuna kuna, od čega se u blok-transakcijama ostvarilo 4,7 milijuna kuna. Kroz blok-transakcije trgovalo se dionicama HT-a (2,1 milijun kuna) i Atlantic grupe (2,6 milijuna kuna). Ulazak fond menadžera ipak nije bio dovoljan za preokret pesimističnog sentimenta koji se duboko ukorijenio na domaće tržište kapitala. Indeks Crobex u ponedjeljak je završio u negativnom području spustivši se na 2023 boda (pad za 0,2 posto). Utorak je donio preokret i privremeni oporavak dionica podignuvši indeks Crobex na 2026 bodova (rast za 0,2 posto) uz ostvarenih 11,0 milijuna kuna prometa. U srijedu su cijene dionica ponovno smanjene spustivši indeks Crobex na 2025 bodova (pad za 0,1 posto). Dnevna klackalica nastavila se u četvrtak kada su cijene dionica ponovo povećane. Indeks Crobex povećan je u četvrtak za 0,2 posto, na 2029 bodova, a fond menadžeri trgovali su dionicama HT-a u blok-prometu.

Blok-transakcije
Fond menadžeri aktivno su u petak trgovali dionicama Arena Hospitality Group ostvarivši u blok-transakciji 2,1 milijun kuna prometa. Vrijednost indeksa Crobex dohvatila je u petak 2032 boda. To je za pet bodova ili 0,2 posto više nego na početku tjedna. Od šesnaest dionica u sastavu indeksa Crobex pet je zabilježilo rast i osam pad cijene, dok su se tri vrijednosnice (redovna i povlaštena dionica Adris grupe, AD-a Plastik i Končar elektroindustrije - KOEI-ja) zadržale na početnoj tjednoj razini. Među dobitnicima povećanjem cijene na 64,50 kn istaknula se dionica Zagrebačke banke - ZABA-e ostvarivši tjedni rast za 4,0 posto. Rast dionice Zagrebačke banke dogodio se nakon objave nerevidiranih poslovnih rezultata i iskazane 2,2 milijarde kuna konsolidirane netodobiti za 2019. godinu, što je za 12,8 posto više nego godinu prije. Među tjedne dobitnike svrstale su se i dionice: Atlantska plovidba (rast za 2,5 posto), Ericsson Nikola Tesla (rast za 2,1 posto), Atlantic grupa (rast za 0,8 posto) i Dalekovod (rast za 0,5 posto). Na strani tjednih gubitnika našle su se dionice: Jadran (pad za 3,3 posto) te Đuro Đaković grupa (pad za 1,3 posto), Podravka (pad za 1,1 posto), HT (pad za 1,1 posto) i Valamar Riviera Poreč (pad za 1,1 posto).
Fond menadžeri su dionicama HT fond aktivno trgovali kroz blok-transakcije u ponedjeljak (2,1 milijun kuna) kada je 11.000 vrijednosnica promijenilo vlasnika po 187 kn te u četvrtak (2,0 milijuna kuna) kad je razmijenjeno dodatnih 11.000 vrijednosnica po prosječnoj cijeni od 186 kn. Cijena dionice HT-a u petak se spustila na 184 kn. To je za dvije kune ili 1,1 posto manje nego na početku tjedna. Dionicama Zagrebačke banke - ZABA-e pojačano se trgovalo u ponedjeljak (1,2 milijuna kuna) i utorak (3,6 milijuna kuna).

Podignuli cijenu
Objavljeni nerevidirani poslovni rezultati podignuli su cijenu dionice Zagrebačke banke u petak na 64,50 kn (tjedni rast za 4,0 posto). Dionicama Valamar Riviere Poreč najviše se trgovalo u četvrtak (1,5 milijuna kuna), a na kraju tjedna tržišna cijena spustila se na 37,20 kn (pad za 1,1 posto). Dionice Optima Telekoma i dalje privlače pozornost ulagača vezano uz postupak prikupljanja ponuda za preuzimanje tvrtke. Cijena dionice Optima Telekoma u petak se spustila na 8,05 kn (pad za 0,6 posto). Fond menadžeri su aktivno trgovali dionicama Atlantic grupe u ponedjeljak s ostvarenih 2,6 milijuna kuna prometa pri čemu je vlasnika promijenilo 2000 vrijednosnica po prosječnoj cijeni od 1330 kn. Povlaštenim dionicama Adris grupe ostvarila su se 2,2 milijuna kuna prometa uz zadržanu cijenu na razini od 504 kn. Redovnim dionicama Adris grupe protrgovalo se 0,4 milijuna kuna tjednog prometa, a cijena je u petak dohvatila 555 kn. Vrijednost indeksa Crobis koji prati kretanje cijena državnih obveznica smanjila se u petak na 115,27 bodova (tjedni pad za 0,05 posto). Autor je vlasnik dionica HT-a i Ericssona Nikole Tesle spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica.
Stanko Dabić
Ulagači, pratite objave rezultata poslovanja za prošlu godinu i tražite priliku za ulaganje
Možda ste propustili...

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

Najčitanije iz rubrike