Ekonomija
SVJETSKI VINARI ODUŠEVLJENI HRVATSKOM

Hrvatska je perspektivno tržište i za internacionalnu vinsku scenu, ali i turiste visokih platežnih moći
Objavljeno 19. veljače, 2020.
Acrobat Portfolio Tasting najvažnija je smotra organizirana u RH, a koja je dovela najvažnija imena svjetske vinske scene

Hrvatska je perspektivno tržište za internacionalnu vinsku scenu zahvaljujući turizmu. Želimo li privući one najekskluzivnije goste visoke platežne moći, moramo im omogućiti i pristup vrhunskim proizvodima, kao i kvalitetnu uslugu. Zato mi je želja bila Zagreb i Hrvatsku vinski i gastronomski približiti Europi te educirati ugostitelje, vinare i hotelijere - približiti im svjetska, i većini često nedostižna, vina da ih ipak probaju, i na taj način lakše i sigurnije predstavljaju sve kvalitetnijim gostima koji dolaze u Hrvatsku. Izjavio je to, među ostalim, organizator tastinga i vlasnik tvrtke Acrobat Dino Kušen u zagrebačkom hotelu Hilton Garden Inn, gdje je održan Acrobat Portfolio Tasting, tvrtke Arcobat – najvažnija međunarodna poslovna vinska smotra dosad organizirana u Hrvatskoj, a koja je u Zagreb prvi put dovela neka od najvažnijih imena svjetske vinske scene.
U Zagrebu su tako svoja vina predstavili i sami vlasnici ekskluzivnih vinskih kuća, među kojima su Roberto Voerzio, jedan od najvažnijih svjetskih proizvođača barola, kći velikog Angela Gaje, Gaia Gaja, najutjecajniji slovenski vinar Marjan Simčič, francuska institucija bijelog burgundca Olivier Laflaive te jedan od najutjecajnijih vinara na svijetu Frescobaldi. Na tastingu su održane i majstorske radionice ovih velikana vinskog svijeta, za koje se u prepunim dvoranama tražilo mjesto više.
Posjetitelji su mogli kušati i najprestižnija vina, šampanjce i destilate na tržištu, poput Pontet-Caneta, Champagne Billecart-Salmona, Dal Forno Romana, Whispering Angela, Vega Sicilie, Christiana Moreaua, Pascala Joliveta, Gina Marea, Cocchija, Le Tributea, Robyja Martona, Zuidama te mnogih drugih.
"Čast mi je sudjelovati na događanju ovakvog profila među imenima koja kroje trendove u vinskom svijetu, ali i među ovakvim posjetiteljima za koje se vidi da razumiju ono što im se prezentira, što znači da je publika pomno odabrana‘‘, rekla je Gaia Gaja.
"Odluka za dolazak u Hrvatsku bila je jednostavna jer ju volim. Također, rado dolazim na ovakav tip tastinga jer se u razgovoru često rađaju nove ideje.
O dobroj selekciji posjetitelja govorio je i veliki Christian Moreau, koji je pohvalio organizaciju i najavio svoj dolazak i nagodinu. ‘‘Svidjelo mi se da je među posjetiteljima bilo ugostitelja i vlasnika restorana koji su se informirali o vinima koja inače drže na svojim vinskim kartama i tražili savjete. Često putujem po wine tastinzima i prvi put vidim da imamo hladnjake. Sve pohvale‘‘, dodao je Moreau. Najveći interes među masterclassovima izazvao je onaj vlasnika Clase Azul, najskuplje tequile na svijetu, Marca Caccialupija, na kojemu su posjetitelji mogli saznati više o načinu njezina nastajanja. Acrobatov tasting donio je i premijere, tako da su posjetitelji prvi put mogli kušati španjolsku cavu, pjenušac Juve&Champs, Cartron likere, novo piće Black Fire - liker od kave, tequile i chilija, Papa Fuego spicy tomato pića te gin i coffee likera, i drugo. Zdenka Rupčić

Tasting začinio kulinarski spektakl šest vrhunskih hrvatskih chefova
Vrijedi istaknuti i nastup barmena Ema Giaconea, jednog od najpoznatijih u Španjolskoj i vlasnika Dr. Stravinskyja. Show je posjetiteljima priuštio i Gin Mare, koji je cijeli dan posjetitelje opskrbljivao ukusnim koktelima. Tasting je na kraju dana začinio kulinarski spektakl šest vrhunskih hrvatskih chefova. Za posjetitelje večeru su kuhali Hrvoje Zirojević iz Laganinija, Hrvoje Kroflin iz ManO2, Belizar Miloš iz Agave, Marin Rendić iz Bistroa Apetit by Marin Rendić, Timeov Marko Alilović te Hiltonovi chefovi.
Možda ste propustili...

VJERUJU U KVALITETU HRVATSKIH PROIZVODA

SPAR pomaže malim proizvođačima otkupom voća i povrća

HRVATSKA NARODNA BANKA

Kuna oslabjela prema euru