Mozaik
JEDNA OD NOVINA NA OVOGODIŠNJEM ZAGREBDOXU

Novi program Filmaši o filmašima: Redateljski portreti drugih redatelja
Objavljeno 19. veljače, 2020.

ZagrebDox je za svoje ovogodišnje izdanje, koje će se održati od 15. do 22. ožujka u CineStaru Zagreb - Branimir mingle mallu, pripremio novi program
Filmaši o filmašima, u kojemu uspješni redatelji portretiraju velike svjetske filmske umjetnike. U program su uvršteni filmovi koji otkrivaju dosad nepoznate detalje iz života, djelovanja i opusa Miloša Formana, Petera Sellersa i Andreja Tarkovskog.


Film "Forman protiv Formana" najavljuje se kao nostalgični dokumentarac u režiji Helene Třeštíkove i Jakuba Hejne. Fokusiran je na trenutak u kojemu se Forman na vrhuncu karijere hvata ukoštac s nacizmom i komunizmom, dvjema najvećim sablastima u Hollywoodu toga vremena, te kako ta previranja oblikuju njegovu sklonost pružanju otpora preko filma. U toj posveti jednom od najvećih filmskih stvaratelja redatelji podsjećaju i na Formanovo traumatično djetinjstvo u Čehoslovačkoj i njegova utjecaja na kasnije godine egzila u SAD-u. Film je prikazan na najvažnijim festivalima diljem svijeta, uključujući IDFA-u i festival u Cannesu.
Okosnica dokumentarnog filma "Duh Petera Sellersa" komedija je "Ghost in the Noonday Sun" iz 1973., koju je redatelj Peter Medak snimao na lokacijama na Cipru i u Engleskoj s glumačkom ekipom u kojoj su bili Peter Sellers, Spike Milligan, Peter Boyle, Anthony Franciosa i Murray Melvin. Medak se nakon 42 godine vraća na Cipar, prisjećajući se kako je film sniman gotovo u cijelosti na pravim brodovima, što tada nije bio običaj, i kako je zbog niza okolnosti projekt pretrpio velike gubitke.


Na festivalu na Beverly Hillsu osvojio je Zlatnu palmu za najbolji film te posebnu nagradu žirija za najbolji dokumentarni film.
U režiji sina slavnog redatelja Andreja A. Tarkovskog, koji je život i karijeru posvetio očuvanju i promicanju očeva stvaralaštva, film "Andrej Tarkovski. Filmska molitva" nudi jedinstven pogled na tog velikog umjetnika, najavljuju sa ZagrebDoxa.
Film se temelji na audiomaterijalima i osobnim zapisima, a redatelj se osvrće na svoj život i radove, od djetinjstva koje su obilježili majčina ljubav i duboko poštovanje prema ocu pjesniku, sve do emigriranja u Europu.


Dio ZagrebDoxa tradicionalno je rezerviran za autore koji već desetljećima majstorski kreiraju uspješne i inovativne dokumentarne radove, programom Majstori Doxa. Prikazat će se nova ostvarenja dox veterana, američkog oskarovca Alexa Gibneyja, danskog majstora eksperimentalno-dokumentarne filmske forme Jørgena Letha, njemačkog filmskog veterana Wernera Herzoga te Nizozemca Johna Appela, koji je primijećen po emotivno nabijenim ostvarenjima o pričama "običnih" junaka. Novi Gibneyjev film "Građanin K" tematizira neobičan slučaj Mihaila Hodorkovskog, bivšeg oligarha, a sadašnjeg disidenta i borca za ljudska prava, koji se obogatio devedesetih uz jak politički utjecaj, no 2000. je proveo u zatvoru, da bi ga potom antiputinovski pokret preobrazio u amblematsku žrtvu korumpiranog političkog sustava.
Jørgen Leth u poetičnom i vrlo osobnom filmskom dnevniku "Ja hodam" bilježi svoje konkretne i simboličke pokušaje da posloži život nakon katastrofalnog potresa koji je 2010. pogodio Haiti, gdje živi od 1991., a Werner Herzoga ovaj put odlazi u Tokio, gdje snima prvi put te u metanarativnom filmu "Obitelj u najam" kontinuirano ispreplećući dokumentarizam i fikciju, donosi zapanjujuću priču o japanskoj tvrtki specijaliziranoj za iznajmljivanje surogatskih članova obitelji i njezinom osnivaču Yuichiju Ishiiju.(Hina)

UNIŠTENI GRADOVI
Filmski triptih “Jednom kad se prašina slegne” Johna Appela tematizira sudbinu gradova uništenih velikim prirodnim i ekološkim katastrofama ili ratom - Amatricea, Černobila i Alepa. Temelji se na evokativnim pričama preživjelih koji, nastojeći ponovno izgraditi vlastite živote u opustošenoj okolini, svjedoče o snazi ljudskog duha.
Možda ste propustili...

NA STAGE LEGENDARNOG DINGWALLSA POPET ĆE SE 28. TRAVNJA

Bare & Majke spremaju se osvojiti London

ODLIČAN NASTAVAK GODINE KOJU JE ZAPOČELA NAGRADAMA

Natalie Dizdar priprema se za Zagrebački festival i veliku turneju

Najčitanije iz rubrike