Novosti
UGOVORI S MORH-OM

Opremu za hrvatske vojnike proizvode i četiri slavonske tvrtke
Objavljeno 18. veljače, 2020.
Đuro Đaković Specijalna vozila, Borovo, Hemco i Davor pletačka trikotaža, četiri su slavonske tvrtke koje će i u idućem razdoblju proizvoditi vojnu opremu za potrebe hrvatske vojske.


U ponedjeljak je, naime, u sjedištu Ministarstvu obrane u Zagrebu, u nazočnosti najviših predstavnika Ministarstva, Hrvatske vojske i Hrvatske gospodarske komore održano potpisivanje ugovora s proizvođačima vojne opreme. Riječ je o potpisivanju 38 ugovora s hrvatskim tvrtkama o nabavi vojne opreme, usluga i radova u ukupnom iznosu većem od 453 milijuna kuna, što predstavlja oko 140 milijuna kuna više u odnosu na prethodnu godinu.


Ugovore s tvrtkama potpisao je ministar obrane Damir Krstičević, naglasivši da su hrvatski vojnici potpuno opremljeni naoružanjem i opremom hrvatskih proizvođača, a njihovo sudjelovanje u međunarodnim misijama i operacijama služi kao izvrsna referenca kod natječaja hrvatskih tvrtki na svjetskim tržištima. "Ovi ugovori predstavljaju značajan doprinos hrvatskom gospodarstvu i pokazuju da MORH nije samo potrošač, nego i generator razvoja i promotor hrvatskih proizvoda“, rekao je ovom prigodom Krstičević, naglasivši da se time domaćim proizvođačima pruža sigurnost i pomaže u planiranju godišnje proizvodnje. Ministar je ustvrdio da se proizvode hrvatske vojne industrije ne kupuje "zato što su naši", nego zbog njihove konkurentnosti i kvalitete.


Đuro Đaković ove godine završava s generalnom revizijom tenkova M-84, a kako je naglasio ministar, potencijal te kompanije vidi u daljnjoj modernizaciji tenkova (Đakoviću je povjerena i zamjena radiouređaja na tenkovima), ali i u nadolazećem projektu opremanja Hrvatske vojske impresivnim borbenim vozilima pješaštva Bradley. Hrvoje Kekez, predsjednik Uprave Đuro Đaković grupe, istaknuo je da je hrvatska obrambena industrija pokazatelj snage i jačine Hrvatske vojske, pri čemu svi zajedno svojim radom i proizvodima smanjuju njezinu ovisnost o uvozu.


Za Slobodana Mihalja, direktora đakovačkog Hemcoa, a koji će u ovom poslu nastaviti proizvoditi jakne za službene i svečane odore te kombinezone, ovaj angažman ključna je referenca jer, kaže, kod sudjelovanja na međunarodnim natječajima za opskrbu pripadnika oružanih snaga, policijskih ili vatrogasnih postrojbi drugih zemalja prvo je pitanje - opskrbljujete li domaće postrojbe. Borovo je nositelj zajednice proizvođača koji su dobili ugovor o nabavi obuće, Davor pletačka trikotaža radit će na opskrbi vojničkim vestama.
- Hrvatska vojska i obrambena industrija usko su vezane i međusobno ovisne. Nema snažne Hrvatske vojske bez snažne domaće industrije, to uvijek mora biti naš zajednički cilj - rekao je zaključno ministar Krstičević. Za Mirka Šundova, načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH “zadovoljni hrvatski vojnik opremljen hrvatskim proizvodima najbolji je promotor i preporuka kvalitete tih proizvoda”. D.Kuštro
UMJEŠNO KORIŠTENJE
Šundov je poručio predstavnicima tvrtki da se od njih očekuje razvoj novih funkcionalnih proizvoda i inovativno promišljanje te prijedloge novih rješenja koja će omogućiti kvalitetno opremanje i modernizaciju HV-a. “Pred nama je odgovornost osiguranja potrebnih sredstava i umješno korištenje opreme, a pred vama razvoj i proizvodnja svega što Hrvatska vojska treba za provedbu svojih zadaća. Izazov je velik na obje strane, ali uspjeh je moguć”, rekao je Šundov.
38

ugovora s hrvatskim tvrtkama potpisao je MORH
Možda ste propustili...