Osijek
“POSTANI I TI, DJEVOJKA IT”

Djevojke, nađite svoje mjesto pod suncem IT tvrtki!
Objavljeno 18. veljače, 2020.
IT, i općenito STEM područje, nije rezerviran isključivo za muškarce, kaže dekan FERIT-a, Žagar

Na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT) jučer je održan drugi okrugli stol pod nazivom "Postani i TI, djevojka IT", u organizaciji Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, a u povodu provedbe Deklaracije o posvećenosti pitanju žena u digitalnom svijetu, kojoj je cilj povećati zastupljenost i angažiranost žena u digitalnoj ekonomiji te povećati vidljivost ženskih uzora u području informacijsko-komunikacijskih tehnologija kod mlađe ženske populacije.

Kako bi kod njih pobudili interes za IT industrijom, djevojkama viših razreda srednjih škola o svome radnom iskustvu i položaju žena u IT industriji svoja iskustva prenosile su govornice iz različitih javnih i privatnih institucija.

- Poručila bih svim djevojkama koje su dobre u matematici, logici i informatici da dođu u IT sektor. Posla ima za sve profile, ako ćete programirati, testirati, raditi razne studije... I to u Osijeku, ne morate ići nigdje dalje. Dođite u IT i nađite svoje mjesto pod suncem neke IT tvrtke. Ili suncobranom, ako ne volite sunce - poruka je Marine Simunić iz tvrtke Ericsson Nikola Tesla.

Na što većoj uključenosti žena u IT sektor neprekidno rade i na FERIT-u, no broj je studentica i dalje znatno manji od broja studenata.

- Situacija, moram priznati, nije zadovoljavajuća. Htjeli bismo imati mnogo više djevojaka i žena u IT-u jer je to perspektivno područje koje pruža jako mnogo mogućnosti. Sada su te brojke u postotcima oko 15 do 20 posto, što u svakom slučaju otvara mogućnosti za veći priljev djevojaka koje će studirati područje informacijsko-komunikacijskih tehnologija. Mi smo sa svoje strane poduzeli brojne aktivnosti, imali smo jedan jako važan projekt jačanja položaja žena na tržištu rada, gdje smo različitim radionicama i motivacijskim predavanjima maturantice pokušali potaknuti kako bi vidjele da IT, i općenito STEM područje, nije rezerviran isključivo za muškarce - poručio je dekan FERIT-a prof. dr. sc. Drago Žagar.

Događaju je nazočila i zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš, poručivši da ovakvi projekti uvijek mogu računati na pomoć Grada.

- Djevojke treba animirati i posljednjih godina vidimo da je ta animacija uspjela jer je sve više mladih djevojaka koje se odlučuju za STEM zanimanja. Ovu priliku želim iskoristiti i reći da Grad Osijek uvelike radi na ovoj iznimno važnoj temi, pa smo tako u naše osnovne škole od ove školske godine uvrstili robotiku za najmlađe - rekla je Gamoš.

Ivan Alilović
Anum, nihice
Muraed nosulis. Eperes M.
U IT SEKTORU SAMO 13 % ZAPOSLENIH ŽENE
Broj žena u IT industriji u Hrvatskoj nije bitno drukčiji od stanja u ostatku Europske unije. U ICT sektoru u Hrvatskoj svaka je sedma zaposlenica žena, a u Europskoj uniji svaka šesta. Točnije, žene čine samo 13 posto zaposlenih u IT sektoru u Hrvatskoj. S druge strane, u Hrvatskoj su zabilježeni pozitivni trendovi u IT sektoru. Naime, u tom sektoru gotovo da nema razlike u plaćama žena i muškaraca - razlika u prosječnim plaćama iznosi 0,7 posto. Muškarci zaposleni u IT sektoru prosječno zarađuju 7924 kune, a žene 7869 kuna. Prema podatcima Hrvatske gospodarske komore, od prošle godine hrvatski IT sektor već je 10. godinu zaredom u neprekidnom rastu. U njemu se svake godine bilježi rast izvoza, prihoda i dodane vrijednosti.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana