Osijek
I. GIMNAZIJA UGOSTILA ERASMUSOVCE IZ PET ZEMALJA

Cijelog tjedna pozornost solidarnosti
Objavljeno 18. veljače, 2020.

I. gimnazija Osijek domaćin je još jednog europskog projekta mobilnosti tijekom kojeg će učenici iz pet zemalja, zajedno s kolegama iz Osijeka, učiti o europskim vrijednostima, ravnopravnosti spolova, solidarnosti i interkulturalnoj komunikaciji, sudjelujući u različitim lokalnim aktivnostima. Koordinatorica projekta Ivana Štiglec objašnjava što sve sudionike očekuje u pet dana boravka te koji su ciljevi ovakvih događanja.

"Ovo je drugi susret našeg Erasmus+ projekta pod nazivom Jačanje jednakosti, različitosti i inkluzije za interkulturalno europsko obrazovanje, kojemu je domaćin upravo naša škola, a prvi je održan u grčkoj Kreti. Tema je naše mobilnosti solidarnost i njome se bavimo cijeloga tjedna, a učenici će ju obraditi u nizu različitih aktivnosti. Jedan od prvih zadataka tijekom sudjelovanja na nastavi je i izrada kolaža solidarnosti, a tijekom boravka očekuju ih i volonterske aktivnosti u Domu za starije i nemoćne osobe za koje su učenici priredili zanimljiv program uz puno pjesme i plesa. To će biti pravo međugeneracijsko druženje! Također, Volonterski centar Osijek održat će nam radionicu o solidarnosti i volontiranju, a učenici će se tom temom baviti i kroz niz dramskih tehnika. Za naše goste iz pet europskih zemalja, Španjolske, Grčke, Turske, Bugarske i Italije, predvidjeli smo i upoznavanje grada i županije, uz obilazak Zagreba i Vukovara. Ovakav tip projekata provodimo već sedam godina, a njihova je ukupna vrijednost milijun eura, što je, za hrvatske škole, hvalevrijedan podatak. Ponosni smo i na činjenicu da je u njima sudjelovalo 200 naših učenika i nastavnika koji su putovali u 20-ak zemalja", istaknula je Štiglec. Dodala je kako je vrijednost ovog projekta, koji će trajati dvije godine, 100.000 eura, dok je I. gimnaziji kao koordinatoru dodijeljeno 30.000 eura.

Početak projektnih aktivnosti jedva je dočekala i profesorica iz Grčke, Antigoni Ntinaki, koja je izrazila oduševljenje Osijekom. Veseli ju, kaže, i učenje o drugim kulturama. “Želja nam je promovirati vrijednosti različitosti i inkluzije kroz interkulturalno obrazovanje jer, iako se po mnogočemu razlikujemo, ipak smo svi stanovnici Europe”, poručila je Ntinaki. Podršku projektu dala je i zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš, i sama bivša učenica I. gimnazije, koja je istaknula kako je Osijek pravi grad domaćin ovakvih aktivnosti zbog svoje multikulturalnosti. “Ovdje djeluju 22 nacionalne manjine koje sukreiraju život grada, pa je i tu poveznica s onim vrijednostima različitosti koje nosi i ovaj projekt”, zaključila je Gamoš. E. Nenadić
UPOZNAJ OSIJEK!
U Osijek je u sklopu projekta došlo 13 nastavnika i 21 učenik, a jedan od njih je i 17-godišnji Christos Dallas iz Grčke. “Izuzetno me raduje sudjelovanje u ovakvim aktivnostima, prije svega jer imamo priliku vidjeti i upoznati druge gradove, a za ovo kratko vrijeme posjetio sam osječku konkatedralu i stadion Gradski vrt”, podijelio je s nama prve dojmove Christos.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike