Svijet
NAPETOSTI U BIH SE NE SMANJUJU

Zvizdić: RS nikada neće biti samostalan
Objavljeno 18. veljače, 2020.
Nikakvog popuštanja ultimativnim zahtjevima koje postavlja Milorad Dodik neće biti, a Republika Srpska nikada neće postati samostalnom državom, izjavio je u ponedjeljak predsjedatelj Zastupničkog doma parlamenta BiH Denis Zvizdić.


Komentirajući blokadu rada državnih tijela vlasti za koju su se odlučili dužnosnici srpske nacionalnosti te prijetnje referendumom o odcjepljenju RS od BiH, Zvizdić je, u intervjuu za portal Vijesti.ba, kazao kako je trenutačna kriza izazvana "ucjenama i blokadama" Dodikova Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). "Poruka je jasna: nema i neće biti bilo kakvog popuštanja ili dijaloga dok se govori jezikom prijetnji, ucjena i blokada, a bez dijaloga, striktnog poštovanja vladavine zakona i pozitivne političke volje, nema i neće biti rješenja. I na kraju, suprotno od posljednje Dodikove najave, bosanskohercegovački entitet RS neće biti samostalna država ni u sljedećim desetljećima ni bilo kada, a država Bosna i Hercegovine u predstojećem će razdoblju sigurno ići putem potpune konsolidacije i reintegracije", izjavio je Zvizdić. Ovaj visoki dužnosnik Stranke demokratske akcije (SDA) time je odgovorio na najave člana Predsjedništva BiH Dodika kako će njegov SNSD, zajedno s HDZ-om BiH, u iduća dva tjedna parlamentu BiH predložiti novi zakon o Ustavnom sudu i eliminiranju stranih sudaca iz njegova sastava. Kako je najavljeno, ako ga Bošnjaci, odnosno SDA, odbiju, onda će parlament RS-a razmotriti daljnje korake, pri čemu je najizgledniji onaj o osamostaljenju tog entiteta, odnosno odcjepljenju od BiH. "Donijet ćemo čitav jedan plan koji bi se mogao nazvati RS-exit", izjavio je Dodik aludirajući na Brexit. "To je dobar primjer da se sve to može učiniti mirno", izjavio je Dodik.
Zvizdić je dodao kako više zabrinjava ponašanje Beograda, odnosno srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, koji na takve Dodikove istupe "gromoglasno šuti", no istaknuo je kako sudbina BiH ne ovisi i nikada neće ovisiti o Vučiću, nego o strateškom jedinstvu "probosanskih snaga" koje BiH vide kao cjelovitu, multietničku, građansku, antifašističku i euroatlantsku državu po mjeri svih njezinih stanovnika. H
Možda ste propustili...

OBJAVA U LISTOPADU NA 11 JEZIKA

Navaljni prije smrti dovršio autobiografiju

O NAPADU OBJE STRANE SUZDRŽANO

I Izrael i Iran smanjuju značenje napada

POZIV ČLANICAMA EU-A ZA VOJNU POMOĆ UKRAJINI

Borrell: Šaljite proturaketne sustave

Najčitanije iz rubrike