Kultura
PLAKATI BORISA BUĆANA U POLJSKOJ

Uz snažne slikarske, grafičke i crtačke geste
Objavljeno 18. veljače, 2020.
Muzej suvremene umjetnosti Zagreb u godini predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije ostvario je izložbe u međunarodnoj suradnji s institucijama u trima državama članicama - Austriji, Belgiji i Poljskoj. Riječ je o izložbama posvećenima trima našim istaknutim umjetnicima, Borisu Bućanu, Vjenceslavu Richteru i Juliju Kniferu. Izložba plakata Borisa Bućana ujedno je prvo samostalno autorovo predstavljanje u Poljskoj.


Poljskoj su javnosti prezentirani radovi koji prikazuju jedinstven autorov pristup oblikovanju plakata, a koji se temelji na redefiniranju pojma plakata kao medija uvođenjem novih nestandardiziranih formata i snažnim slikarskim, grafičkim i crtačkim gestama. Izložba obuhvaća plakate iz 80-ih, od kojih većina pripada sad već antologijskoj seriji rađenoj za HNK Split.


Riječ je o plakatima koji izlaze iz standardnih okvira poimanja grafičkog oblikovanja te inventivnim likovnim rješenjima stvaraju autentičan autorov potpis. Njihova je važnost proširenje percepcije plakata dokidanjem granice između dizajna i umjetnosti. Boris Bućan ne ilustrira događaj za koji je plakat namijenjen, nego svojim vizualnim rješenjima na zadanu temu kod promatrača pobuđuje nekoliko asocijativnih tokova koji se granaju u mnogo smjerova. Taj je segment njegova umjetničkoga opusa podjednako prepoznala najšira i stručna publika.
Boris Bućan samostalno izlaže od početka 1970-ih i realizirao je više od stotinu samostalnih izložbi u nas i inozemstvu, a sudjelovao je i na tristotinjak skupnih izložbi. Predstavljao je Hrvatsku na Venecijanskom bijenalu 1984. Na Bijenalu u São Paulu bio je 1979. i 1989, a na Trijenalu u Milanu 1992. Osobito uspješna na međunarodnom planu bila mu je 2015., kada su njegovi radovi bili izloženi u velikim svjetskim središtima. Na izložbi The World Goes Pop u poznatoj londonskoj galeriji Tate Modern bila su čak 33 njegova rada. U Budimpešti, u Ludwig muzeju na izložbi Ludwig Goes Pop + The East Side Story zastupljen je među svjetskim velikanima pop arta. Njujorška MoMA uzela je tri njegova plakata za izložbu Making Music Modern: Design for Ear and Eye, a među njima je bila i Žar ptica, koja postaje kultni plakat hrvatske umjetnosti grafičkog oblikovanja. Na istom je mjestu opet sudjelujući na izložbi Transmissions - Art in Eastern Europe and Latin America, 1960.-1980. N.Vek.
jedinstven
PRISTUP OBLIKOVANJU PLAKATA
U TRAVNJU KRAKOV, U SVIBNJU GDANJSK
Radovi mu se nalaze u najvažnijim muzejima i galerijama diljem svijeta, primjerice, u MoMA-i, Cooper-Hewitt Museum, New York, Staatliches Museum für Angewandte Kunst, München, Deutches Plakat Museum, Essen, The Victoria and Albert Museum, London i drugima, ističe se u najavi MSU-a.

Hrvatsko dizajnersko društvo 2006. dodjeljuje Bućanu nagradu za životno djelo, a iste godine postaje član HAZU. U Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb 2016. održana je velika retrospektivna izložba Doručak u štampariji - izbor iz Zbirke plakata.

Nakon Poznana, bit će u travnju predstavljena u Krakovu, a potom i u Gdanjsku, u svibnju.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike