Novosti
TRAGEDIJA U HIDROELEKTRANI

Proširena istraga o pogibiji radnika
Objavljeno 16. veljače, 2020.
Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku proširilo je istragu nad pet odgovornih osoba u pogonu Hidroelektrane Dubrovnik u Platu u kojem su 10. siječnja 2019. u požaru poginula tri radnika.

Istraga tužiteljstva, kako je objavio DORH, proširuje se nad Željkom Starmanom (67), donedavnim šefom HEP Proizvodnje, Nikolom Rukavinom (50), članom Uprave HEP-a, te nad 64-godišnjakom, 45-godišnjakom i 73-godišnjakom, zbog sumnje da su kao odgovorne osobe u pravnoj osobi, od prosinca 2016. do 29. prosinca 2017., prilikom rekonstrukcije pogona hidroelektrane povrijedili obveze pravne osobe u gradnji i zaštiti od požara. Uz to, istraga se proširuje na okrivljenu pravnu osobu sa sjedištem u Zagrebu, zbog sumnje da je odgovorna za kazneno djelo opasnog izvođenja građevinskih radova. Tužiteljstvo je u priopćenju preciziralo da odgovornost pravne osobe proizlazi iz odgovornosti okrivljenog Starmana, Rukavine i trećeokrivljenog 64-godišnjaka.

Starman i Rukavina, za koje je tužiteljstvo priopćilo samo dob, uhićeni su 11. lipnja, a pred Županijskim državnim odvjetništvom u Dubrovniku su izjavili kako se ne osjećaju krivim. Nakon što su saslušani svi relevantni svjedoci, ukinut im je jednomjesečni istražni zatvor zbog mogućeg utjecaja na devet svjedoka.

Tužiteljstvo je dodalo da se u nastavku istražnog postupka provodi dopuna vještačenja uzroka požara i kemijskog vještačenja. H
ČETVERODNEVNA OPSEŽNA POTRAGA
U požaru 10. siječnja 2019. u HE Plat nestala su tri radnika koja su nakon opsežne potrage pronađena mrtva. U požaru je ozlijeđeno još sedam osoba, a Društvu HEP nanesena je izravna i neizravna materijalna šteta velikih razmjera. U četverodnevnoj danonoćnoj potrazi u teškim vremenskim uvjetima na kopnu, moru, u podmorju i u zraku sudjelovalo je više od sto ljudi - djelatnika policije, HGSS-a, svih vatrogasnih postrojbi i dobrovoljnih vatrogasnih društava s juga Hrvatske, djelatnika HE Plat, mještana, ronilaca i Obalne straže Omiš.
Možda ste propustili...

PREDSJEDNIK HRVATSKE STRANKE UMIROVLJENIKA VESELKO GABRIČEVIĆ

HSU zadovoljan Vladom i HDZ-om

ANGAŽMAN OZRENA PROHIĆA U HNK-U U OSIJEKU

Ham: Najoštrije osuđujem svako nasilničko ponašanje