Novosti
IZMJENE ZAKONA IPAK NISU IZGLEDNE

Obveza uzdržavanja unuka neće biti ukinuta
Objavljeno 17. veljače, 2020.
Tijekom četiri godine protekle od aktivacije novog Obiteljskog zakona 78 baka i djedova moralo je preuzeti uzdržavanje unuka

Nakon što su Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) i Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo u prosincu Vladi i Saboru uputili inicijativu za ukidanje obveza uzdržavanja unuka od strane baka i djedova kada se o njima ne mogu financijski brinuti njihovi roditelji - konačno stižu prve službene reakcije. Prema svemu sudeći, do izmjena i dopuna Obiteljskog zakona i Zakona o privremenom uzdržavanju koje bi trebale dokinutu obvezu uzdržavanja - neće doći.

Procjena mogućnosti
Iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku ističu kako obveza uzdržavanja unuka od strane bake i djeda nije novina u hrvatskom zakonodavstvu, kao i da se uzdržavanje unuka u pravnim prostupcima određuje po principu pravednosti zbog čega se ne može dogoditi da uzdržavanje unuka otjera bake i djedove na prosjački štap.

"Obveza uzdržavanja uvedena je Obiteljskim zakonom iz 1998. godine i od tada je uređena svim sljedećim obiteljskim zakonima, pa tako i sada važećim Obiteljskim zakonom iz 2015. godine. Prvenstveni cilj te zakonske odredbe je zaštita dobrobiti i prava djeteta, a temelji se na Konvenciji o pravima djeteta te načelima Obiteljskog zakona o obiteljskoj solidarnosti i prvenstvenoj zaštiti dobrobiti i prava djeteta, a sudske odluke o uzdržavanju unučadi potvrdio je i Ustavni sud RH. Sukladno Konvenciji o pravima djeteta, roditelj ili druge osobe, ovisno o njihovim sposobnostima i materijalnim mogućnostima, snose najveću odgovornost za osiguranje životnih uvjeta koji su prijeko potrebni za djetetov razvoj, a države potpisnice dužne su poduzeti potrebne mjere kako bi osigurale da dijete dobije sredstva za uzdržavanje od roditelja ili drugih osoba koje su za njega materijalno odgovorne. Prvenstvena je obveza roditelja da uzdržavaju svoju djecu, odnosno propisana je podredna obveza bake i djeda po roditelju koji ne plaća uzdržavanje da uzdržavaju unučad. Pri procjenjivanju mogućnosti osobe koja je dužna uzdržavati sud uzima u obzir imovinsko i zdravstveno stanje osobe te druge okolnosti osobe od koje se traži uzdržavanje i, s druge strane, njezine vlastite potrebe", navodi Ministarstvo. Dodaje kako se prilikom utvrđivanja obveze uzdržavanja djece od strane bake i djeda dokazuje da roditelj ne plaća uzdržavanje te se utvrđuju mogućnosti i stanje tuženih obveznika uzdržavanja. "Uz to, osoba koja je podredno dužna davati uzdržavanje, a snosila je troškove uzdržavanja, može od osobe koja je prije nje bila dužna davati uzdržavanje tražiti naknadu onoga što je umjesto nje dala za uzdržavanje", poručuju iz Ministarstva te dodaju kako je tijekom četiri godine protekle od aktivacije novog Obiteljskog zakona 78 baka i djedova moralo postupiti prema odluci centra za socijalnu skrb i preuzeti na sebe uzdržavanje unuka.

Pravna pomoć
Podsjetimo, članovi inicijative za zakonske izmjene koje bi išle u korist baka i djedova, kada je u pitanju Obiteljski zakon, ističu da je u njemu nužno mijenjati članak 281. u kojemu bi trebala ostati samo stavka da je uzdržavanje dužnost i pravo roditelja i djece, bračnih i izvanbračnih drugova, te pastorka i maćehe i očuha. Ističu i da bi zakon trebao sadržavati odredbu koja kazuje da osoba koja nije bila dužna uzdržavati, a snosila je troškove uzdržavanja neke osobe, može tužbom tražiti naknadu tih troškova od osobe. Kada je pak u pitanju izmjena Zakona o privremenom uzdržavanju, tražilo se da se njime kao obveznik uzdržavanja definira samo roditelj koji ne stanuje s djetetom. Inicijativa je predvidjela i osnivanje alimentacijskog fonda iz kojega bi država pokrivala neisplaćene alimentacije te ih potom potraživala od roditelja koji zanemaruju svoje obveze.

"Velik broj starijih osoba koje se obraćaju SUH-u radi dobivanja besplatne pravne pomoći u predmetu ovrha radi prisilne naplate uzdržavanja za unuke ili koje se s istim problemom obraćaju Hrvatskoj udruzi za ravnopravno roditeljstvo ističe kako nema dovoljno sredstava ni za vlastito uzdržavanje", poruka je SUH-a.

Ivana Solar
OBVEZE RODITELJA PREUZIMA DRŽAVA
U svim zemljama EU-a oba roditelja imaju zakonsku obvezu financijske potpore svom djetetu. U slučajevima razilaženja majke i oca djeteta, kada zakonske odredbe o zaštiti interesa djeteta ne rezultiraju zadovoljavajućim ishodom, u većini zemalja država jamči zamjensko i privremeno uzdržavanje djeteta, kao npr. u Austriji, Estoniji, Njemačkoj, Mađarskoj, Italiji i Švedskoj. Ponegdje tu obvezu preuzima lokalna vlast (u Češkoj, Danskoj i Finskoj) ili postoje posebni fondovi za uzdržavanje (u Latviji, Litvi, Luksemburgu, Poljskoj i Portugalu) ili posebna upravna agencija (u Nizozemskoj i Velikoj Britaniji).
Možda ste propustili...

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE VIROVITIČKO-PODRVASKE ŽUPANIJE

Potvrđen drugi slučaj zaraze koronavirusom u VPŽ

ODGOVOR ONIMA KOJI TRAŽE SLOBODU KRETANJA

Zanemarivanje mjera može urušiti cijeli sustav

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana