Regija
VRATA OTVARA U OŽUJKU

U PEER centru vrtić, hostel, inkubator i bowling staze
Objavljeno 15. veljače, 2020.
Riječ je o najvrjednijem pojedinačnom projektu iz Intervencijskog plana
BELI MANASTIR - Radovi na gradnji, odnosno uređenju PEER centra, (poslovni, edukacijski, ekološki i razvojni centar) više-manje su završeni.U tijeku su pripreme za tehnički pregled te Dan otvorenih vrata, koji će se održati u sklopu završne konferencije projekta, planirane za 2. ožujka. Tako će biti stavljena "točka na i" ovom najvrjednijem (pojedinačnom) projektu iz Intervencijskog plana, za koji je izdvojeno gotovo 32 milijuna kuna.

Razvojni prioritet
- Taj je projekt jedan od razvojnih prioriteta Intervencijskog plana Grada Belog Manastira i Općine Darda, a njegovom provedbom, kojom će biti renoviran i prenamijenjen 2200 četvornih metara velik bivši restoran beljske Tvornice šećera, formirat će se višenamjenski poslovni, edukacijski, ekološki i razvojni centar. U tom novom kompleksu uređen je novi prostor za dječji vrtić, stambena zajednica zaklade Put za mlade koji izlaze iz sustava udomiteljstva, ured Poduzetničkog centra s poslovnim prostorima za male i srednje poduzetnike, prostor za LAG Baranja, pekara namijenjena edukaciji, ali i potrebama mještana Šećerane, hostel temeljen na neprofitnom poduzetništvu te zasebni prostor sa stazama za bowling - objašnjavaju u belomanastirskoj Gradskoj upravi, naglašavajući kako će, uz sve nabrojeno, prostorije za održavanje sastanaka dobiti i MO Šećerana te kako su sagrađeni i novi pristupni putovi, posebno za dječji vrtić, a posebno za ostale dijelove Centra. Ističu kako će djeca u vrtić moći krenuti već idućeg mjeseca.

- Igrom slučaja, postojeća zgrada vrtića u Šećerani našla se u stečajnoj masi nakon stečaja tvrtke GP&Partners. Budući da nije u gradskom vlasništvu, preseljenje vrtića u novi prostor bilo je jedino rješenje - kaže gradonačelnik Belog Manastira, Tomislav Rob. Dodaje i kako će budući vrtić u Šećerani biti svojevrsni glazbeni vrtić jer će dio programa biti prilagođen glazbeno darovitim polaznicima, ali ne na štetu ostalih aktivnosti.

Stiže oprema
Planirane su dvije vrtićke skupine te jedna jaslička. Svaka od njih imat će svoj prostor, čemu treba dodati i ostale sadržaje, poput sanitarnog čvora, kuhinje, menze, ureda i slično. Nabava namještaja i opreme za dječji vrtić gotovo u cijelosti je riješena, bowling oprema je ugovorena, a isporuka se očekuje idućeg tjedna. Podsjetimo, zgradu nekadašnjeg beljskog restorana grad Beli Manastir otkupio je od Belja. Iz proračuna je za nju izdvojeno 375.000 kuna, a posljednji od tri tada dogovorena obroka otplaćen je 2017. godine. Inače, bivši je šećeranski restoran starijim Baranjcima ostao u lijepim uspomenama. Sagrađen je početkom prošlog stoljeća, otprilike u vrijeme kada je s radom počela nekadašnja beljska Šećerana. Osim ugostiteljskog dijela, u restoranu su bile sobe za smještaj gostiju, a tamo je djelovalo i za one prilike moderno kino Jadran. Ispred restorana protezao se prostrani ljetni vrt sa stoljetnom hladovinom od kestenja, a u podrumskim je prostorima bila četverostazna kuglana. Mještani tvrde da je reintegraciju Baranje dočekao samo relativno zapušten, ali je devastacija uslijedila tek nakon povratka.

Novo zdanje će, u svakom slučaju, biti na na ponos mještanima Šećerane, ali i svima koji su za njega sentimentalno vezani, to više što je obnovom postojeće zgrade sačuvana memorija na industrijsku baštinu belomanastirskog prigradskog naselja Šećerane.

Ivica Getto
Možda ste propustili...

GRAĐA O USTANOVI U VUKOVARSKOM ARHIVU NA 46 JE DUŽNIH METARA

Izložba o Brodskoj imovnoj općini, znamenitoj zgradi iz 1873. u središtu Vinkovaca

U PODRUČJU KULTURE I SPORTA OPĆINE MARIJANCI

Udrugama podijeljeno 80.783 eura

OSAMDESET GODINA OD KRVAVOG SLATINSKOG USKRSA

Novi Spomenar hrvatskim žrtvama proširen je imenima još 751 žrtve

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

3

OPĆISKI PROJEKT U KARANCU

Sanacija Doma kulture stajat će 62 tisuće eura