Osijek
DOM ZDRAVLJA

Uvodi se i drugi mobilni tim za palijativnu skrb!
Objavljeno 15. veljače, 2020.
Prvi je palijativni tim formiran lani u listopadu, a sada je raspisan natječaj i za drugi tim

Dom zdravlja Osijek raspisao je ovih dana natječaj za zapošljavanje liječnika u mobilnom timu za palijativnu skrb. Naime, ovoj je zdravstvenoj ustanovi Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje odobrio mogućnost za formiranje još jednog, drugog mobilnog tima za palijativnu skrb u Osijeku.

Podsjetimo kako je Dom zdravlja Osijek još 2011. osnovao ambulantu za palijativnu skrb, a 2013. i prvi Centar za palijativnu skrb. No ova ambulanta zapravo nije djelovala na terenu, pa je nakon odlaska dr. Branke Kandić Splavski tim rasformiran i osječki Dom zdravlja krenuo je u priču koja će imati izravan benefit za one najbolesnije i one kojima je nužna palijativna skrb u vlastitom domu.

- Osobno sam inzistirao na tome da Dom zdravlja Osijek ima mobilni tim koji će ići kod samih pacijenta prema uputnicama njihovih obiteljskih liječnika. Tako smo prvi mobilni tim formirali 1. listopada prošle godine, a vodi ga dr. Mirjana Šantor, koja je prešla iz Doma zdravlje Beli Manastir u Osijek. Svaki se tim sastoji od tri člana, pa su tu, uz dr. Šantor, i medicinska sestra Helena Johum te koordinatorica tima, medicinska sestra Andreja Majić. Kako je u mreži HZZO-a za Osječko-baranjsku županiju dozvoljeno šest takvih timova, a Osijek ima potrebe za njima, Dom zdravlja sada se odlučio za formiranje još jednog tima. Tako smo raspisali natječaj za liječnika, a medicinsku sestru koja ima licenciju za palijativnu skrb već imamo i ona će biti koordinatorica tima. Potreba u Osijeku je velika, a lani smo na edukaciji imali i branitelje, i to projektom ‘Branitelji za branitelje‘, gdje su educirani i osposobljeni svi oni koji bi htjeli volontirati kod bolesnih branitelja u potrebi. Stoga će svakako jedan od ova dva tima biti i na usluzi braniteljima koji žele volontirati - objašnjava ravnatelj Doma zdravlja Osijek, Mato Lukić.

Kako da bi se dobilo pravo na kućnu palijativnu skrb, nužna je procjena obiteljskog liječnika, koji onda izdaje uputnicu za ovu vrstu skrbi. Palijativni su timovi Doma zdravlja Osijek smješteni u zgradi Doma zdravlja u Retfali, gdje će vrlo brzo preseliti u posudionicu svih ortopedskih pomagala, od kolica i štaka do kreveta, ovisno o potrebi i raspoloživosti. Recimo i kako po jedan tim palijativne skrbi imaju i Dom zdravlja Đakovo te Dom zdravlja Valpovo.

Nefreteta Z. Eberhard
Kako do palijativne njege u kući?
Pacijenti koji nakon otpusta iz bolnice, uz šifre dijagnoza svojih bolesti, imaju dodanu Dg Z 51.5 (uz predočenje med. dokumentacije) izravno se mogu javiti koordinatoru i bit će upisani u popis pacijenata za palijativnu skrb te ostvariti dostupne usluge Odjela za palijativnu skrb Doma zdravlja Osijek. Oni koji nemaju Dg Z 51.5 obraćaju se svome izabranom liječniku obiteljske medicine, koji prema propisanim kriterijima procjenjuje dodavanje Dg Z 51.5. Ako ju doda, odabrani liječnik stupa u kontakt s koordinatorom, koji uvrštava pacijenta u popis te time može početi pružanje dostupnih usluga Odjela. O potrebitom pacijentu njegova liječnika mogu obavijestiti i djelatnici Patronažne službe ili Ustanova za zdravstvenu njegu u kući.
Najčitanije iz rubrike