Ekonomija
POTPISANI UGOVORI S HRVATSKIM VODAMA

U pripremi izgradnja novih sustava za navodnjavanje
Objavljeno 15. veljače, 2020.
Osječko-baranjska županija (OBŽ) intenzivno radi na pripremi i izgradnji sustava navodnjavanja. Lani je potpisan Sporazum o sufinanciranju izgradnje sustava navodnjavanja Puškaš tijekom tri godine, a jučer ugovor kojim se za izgradnju osigurava 8,75 milijuna kuna. Trogodišnji ugovor o sufinanciranju programa izgradnje sustava navodnjavanja Puškaš vrijedan je 17 milijuna kuna, a prema ugovoru koji su potpisali župan Ivan Anušić i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković obveza Županije iznosi 1,75 milijuna kuna, a Hrvatskih voda 7 milijuna kuna.
- Nastavak je to suradnje s Hrvatskim vodama s kojima razvijamo brojne, višemilijunske projekte koji će osigurati kvalitetu života i rada na našem području - rekao je župan Ivan Anušić.
Sustav navodnjavanja Puškaš obuhvaća 916 ha na području Općine Draž, a voda za navodnjavanje osigurat će se iz akumulacije Topoljski dunavac, pa je predviđena izgradnja 11 novih ustava. Jučer je potpisan i Ugovor o sufinanciranju izrade projektne i druge dokumentacije za 6 sustava navodnjavanja vrijednosti 3,22 milijuna kuna. Županija osigurava 30 %, tj. milijun kuna, a Hrvatske vode 2,2 milijuna kuna. Potpisali su i ugovore o komisijskom vođenju triju projekata iz Programa izgradnje sustava javnog navodnjavanja. Županija izgradnju sustava navodnjavanja najvećim dijelom provodi iz sredstava Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2020., pa je podnijela zahtjeve za potpore za izgradnju još triju sustava. Z.Rupčić
Ozbiljna poljoprivreda nije moguća bez navodnjavanja
- Ozbiljna poljoprivredna proizvodnja nije moguća bez navodnjavanja – rekla je pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu Silva Wendling, i dodala kako će benefiti ipak biti znatno veći od samih troškova koje će poljoprivrednici imati. Agencija je za Sustav navodnjavanja Budimci-Krndija na području Općine Podgorač odobrila potporu od 26.26 milijuna kuna, za Sustav navodnjavanja Poljoprivredni institut Osijek na području Grada Osijeka 13 milijuna kuna, a za Sustav navodnjavanja Mala šuma - Velik vrt na području Općine Ernestinovo 9,5 milijuna kuna.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana