Osijek
NOVI POLAZNICI U GRADSKIM VRTIĆIMA

Za 91 mališana u pet je vrtića započela predškola
Objavljeno 14. veljače, 2020.

Uz pokoju suzu i malo oklijevanja, ali, prije svega, uz mnogo znatiželje, za 91 osječkog mališana predškolaca rođenih od 1. travnja 2013. do 31. ožujka 2014. godine, koji do kraja 2019. godine nisu bili uključeni u neki od redovnih vrtićkih programa, u ponedjeljak je započela predškola pod kapom Dječjeg vrtića Osijek.

Program predškole u trajanju od 250 sati provodi se tijekom veljače i ožujka 2020. godine u podcentrima Radost, Maslačak, Jaglenac, Josipovac i Zvončić, a rad s djecom organiziran je tako da oni u vrtićima borave pet sati dnevno radnim danima.

Od konkretnih vještina program predškole obuhvatit će učenje osnovne komunikacije na materinskom jeziku, elementarne komunikacije na stranim jezicima te usvajanje matematičkih kompetencija i osnovne kompetencije u prirodoslovlju i tehnologiji. No ističe se kako predškola služi da se djeca naviknu na nove prostorne uvjete i učiteljicu kao autoritet te poštovanje pravila koja nisu kućna, nego pravila ustanove, odnosno, da se socijaliziraju i osamostale. To znači da se dijete samo brine o svojim stvarima, da može samo otići samo na WC i brinuti se o osobnoj higijeni, da može samostalno skinuti i obući odjeću i obuću u kojoj je došlo i da ju odloži na za to predviđeno mjesto. Uz to, u predškoli djeca moraju naučiti poštovati autoritet osobe koja ih vodi. U tu svrhu ih se uči poštovati pravila skupine koja postoje kako bi se naučili da njihovo poštovanje vodi k ugodnom suživotu u zajednici. No predškola je i mnogo više od toga.

"Cilj je programa predškole svakom djetetu u godini dana prije polaska u školu osigurati optimalne uvjete za unaprjeđivanje vještina, navika i kompetencija te stjecanje spoznaja i zadovoljavanje interesa koji ću mu pomoći u prilagodbi na nove uvjete života, rasta i razvoja u školskom okruženju. To ćemo postići tako da će se programom zadovoljiti djetetove potrebe za sigurnošću, pripadnošću, ljubavlju, samopoštovanjem i poštovanjem drugih osoba te potrebe za samoostvarenje osobnih potencijala. Razvijat će se i unaprjeđivati tjelesni, emocionalni, socijalni i spoznajni potencijali djeteta te poticati komunikacijske vještine potrebne za nove oblike učenja", kažu iz DVO-a.

Djece je u sustavu predškole nešto više nego lani, no i dalje ih je gotovo jednu skupinu manje negoli je u prosjeku bio slučaj do pedagoške godine 2018./2019., kada je u program predškole bilo je uključeno nikada manje predškolaca - njih ukupno 85. Naime, prijašnjih godina prosječna brojka polaznika predškole kretala se između 110 i 120 djece. No iz DVO-a napominju kako smanjeni broj djece u predškoli drugu godinu zaredom ne znači nužno da je budućih prvašića manje nego inače, nego da se sve više djece uključuje u redovne programe gradskih osječkih vrtića. Što je vidljivo i iz podataka s redovnih upisa. I.Solarn

Ivana Solar
SLJEDEĆI UPISI VEĆ U TRAVNJU
Ravnateljica Dječjeg vrtića Osijek Marija Štambuk Čabaj najavljuje i kako će se upisi za predškolu za generaciju djece rođene od 1. travnja 2014. godine do 31. ožujka 2015. godine održati već u travnju 2020. godine, vjerojatno u sklopu upisa u redovne vrtićke programe za pedagošku godinu 2020./2021. Sve kako bi se u sljedećoj godini u gradskim vrtićima moglo bolje planirati prilikom kreiranja programa i skupina. Naime, za predškolce je u vremenu održavanja programa potrebno organizirati smještajne kapacitete i odgojitelje koji provode program.
Cilj je programa svakom djetetu osigurati optimalne uvjete za unaprjeđivanje vještina, navika i kompetencija
Možda ste propustili...

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

Najčitanije iz rubrike