Osijek
EKO TRG: PIROVA PŠENICA

Proizvode od pira u
prehranu uveli i Osječani
Objavljeno 13. veljače, 2020.
Na webshopu proizvodi Eko Jaze bit će jeftiniji* Černik iz Valpova iznenadio neobičnim kruhom

Izreka "Pirova pobjeda" na Eko trgu na glavnoj osječkoj tržnici jučer je imala posve drugo značenje. Pir je doista pobijedio, ali ovaj put u obliku brašna, grisa, tjestenine i brojnih drugih namirnica uzgojenih na gospodarstvu Eko Jazo u Ivanovcu. Vlasnik Josip Mihaljević ističe kako već godinama proizvode paletu proizvoda od pira, kako je naziva, fascinantne biljke, čija je proizvodnja na neko vrijeme bila izumrla. Međutim, vrativši se na velika vrata na tržište, sad je dostupna brojnim građanima, a Eko Jazo prvi je u Slavoniji počeo s proizvodnjom ekološkoga pira.

- Imamo brojne proizvode i mogu reći da su građani poprilično zadovoljni našom ponudom. Srećom, svijest o važnosti konzumiranja ekološke hrane, pa i proizvoda od pira, raste. Ipak, mnogo je bolesti i ljudi katkad kasno shvaćaju da nezdravom prehranom pridonose narušavanju zdravlja te da zdravim namirnicama mogu prevenirati pojavu raznih bolesti – ispričao je Mihaljević, dodavši da Eko Jazo za građane priprema niz novosti, od kojih su i neke marketinške, točnije webshop.

Naime, preko webshopa građani će moći izravno naručiti i kupiti proizvode, što će im omogućiti uštedu. Inače, njegovi se proizvodi mogu kupiti i u brojnim prodavaonicama, pa i jednom poznatom lancu kozmetike i zdravih proizvoda.

Svoje je proizvode na Eko trgu plasirao i Poljoprivredni obrt Černik iz Valpova. Vlasnica Tereza Černik posjetitelje je počastila trima vrstama kruha od pirova brašna sa sjemenkama sikavice, brašnom bučinih sjemenki te brašnom zlatnoga lana. Posluženi su s namazom od bijeloga graha, tahinija i začina, a organizatorica Eko trga Ljiljana Olujić napravila je i Hildegardine energetske keksiće s pirovim i bademovim brašnom te začinima - cimetom, muškatnim oraščićima i klinčićima.

Marija Mihelić
privlačno CVIJEĆE SVIH BOJA I VRSTA...
Toplije vrijeme na tržnicu je donijelo i cvijeće koje je u ponudi ovoga četvrtka bilo u svim bojama i mnogim vrstama. Tako se dvostruki jaglac prodaje po šest, obični po pet kuna, cijena velikih ciklama je 25, a malih 20. U ponudi su i zumbuli po 15 kuna, koliko stoje i narcisi, a cijena je tulipana, kojih ima u mnogim bojama, šest kuna. Pojavile su se i prve mimoze, čija je cijena 15 kuna za grančicu. Cvijeće, koje je unijelo život na tržnicu, oduševilo je i kupce koji nisu propustili iskoristiti odličnu ponudu i povoljne cijene.

- Obožavam tulipane i morala sam kupiti žute - prokomentirala je sugrađanka Iva.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike