Regija
MARIN MANDARIĆ ĐAKOVAČKI GRADONAČELNIK

26. Đakovački bušari - najbolji
Objavljeno 13. veljače, 2020.
Bušari povećavaju turistički i ugostiteljski promet, motiv su putovanja u ovaj dio Hrvatske

Protekle su se subote u veselu, bučnu, šaroliku pokladnu povorku Đakovačkih bušara slile najrazličitije, domišljate, originalne i tradicijske maske iz gotovo cijele Hrvatske, a stigle su i skupine iz Slovenije i Mađarske. U povodu te nadaleko poznate manifestacije razgovaramo s gradonačelnikom Marinom Mandarićem.

Što Đakovački bušari znače za Đakovo?

- Đakovački bušari najveća su pokladna manifestacija istočne Hrvatske, koja je ove godine 26. put oživila pokladne običaje, pjesmu, ples i ludost kroz ulice grada Đakova. Đakovački bušari su mjesto susreta prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Mjesto susreta kulture, različitosti i identiteta, o čemu najbolje svjedoče maske i običaji koji prenose tradiciju, život i razlike određenog područja. Ova manifestacija uključuje rituale, običaje, svetkovine i usmene tradicije. Ona prenosi povijest zajednice i klasnih razlika, kao i gospodarskih, ekonomskih prilika. Ovu manifestaciju smatramo i kulturnom jer promiče i njeguje maske i običaje koji su pod UNESCO-ovom zaštitom i zaštitom Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Đakovština je područje poznato po dugoj pokladnoj tradiciji.

- Početkom veljače, kada zimska hladnoća okuje naš grad i sela, na ulicama se pojavljuju bušari. To znači da je vrijeme poklada, karnevala, te da uskoro dolazi korizma, vrijeme žalosti, odricanja i pokore. Zato prije tog dugog razdoblja treba izbaciti iz sebe sve ludosti koje nas opterećuju. U to pokladno vrijeme u naseljima Đakovštine maskirani bušari obilazili su po kućama i pred domaćinima izvodili kojekakve dosjetke i pjesme, a zauzvrat ih je domaćin kuće darivao. Potaknuti ovom tradicijom, 1994. godine u Đakovu je osnovan karneval, koji danas nosi ime Đakovački bušari.

Đakovo, ‘‘srce Slavonije", ponosi se raznovrsnim sadržajima, brojnim događanjima, manifestacijama, i privlači sve više posjetitelja. Jeste li zadovoljni posjećenošću Đakovačkih bušara?

- Ovogodišnji, 26. Đakovački bušari, prema reakcijama sudionika i posjetitelja, bili su, mogu slobodno reći, najbolji dosad. Od broja skupina, kojih je bilo 50 s ukupno 2242 sudionika, do gastrofesta pod nazivom Mrsna i nemrsna jela kroz poklade i korizmu, gdje smo imali 50 izlagača autohtonih i tradicionalnih proizvoda iz Slavonije i Baranje, do novog uređenja grada u povodu najveće pokladne manifestacije istočne Hrvatske – Đakovačkih bušara, koja zasigurno utječe na povećanje turističkog i ugostiteljskog prometa (350 sudionika noćilo je u Đakovu u smještajnim objektima, koji su dali povoljnije cijene smještaja za njih) na području grada, ali pridonosi i prepoznatljivosti turizma Slavonije i Baranje te predstavlja motiv putovanja u ovaj dio Republike Hrvatske.

Dijana Stanić Rešicki
Brojna priznanja dokaz su dobrog rada
Što sve Đakovo nudi svojim gostima?- Naši glavni turistički proizvodi su kultura, enološka i gastonomska ponuda. Katedrala sv. Petra, Državna ergela Đakovo i Lipik, Đakovački vezovi, Đakovački bušari, Đakovačko vinogorje, Vinski podrum Đakovačko-osječke nadbiskupije, gastronomska ponuda ugostiteljskih objekata…, što uspješno spajamo u svakoj održanoj manifestaciji. Ključ uspjeha je sinergija svih čimbenika, što vjerujemo da postižemo, a pokazatelj su toga mnogobrojne nagrade i priznanja u području turizma, kao i povećanje turističkog prometa (noćenja) i broja smještajnih objekata na području grada Đakova.
Možda ste propustili...

DILJ IZVOZI 70 POSTO PROIZVODA

Planiraju proizvesti 30 milijuna komada crijepa

EKONOMSKA ŠKOLA FORMIRAT ĆE SINERGIJSKO RAZVOJNI CENTAR

Razvoj poduzetničkih vještina mladih i dugotrajno nezaposlenih

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana