Novosti
REKORDAN SKOK BROJA OBOLJELIH

EU strahuje od nestašice zaštitne opreme iz Kine
Objavljeno 14. veljače, 2020.

Broj umrlih od koronavirusa u kineskoj pokrajini Hubei skočio je u četvrtak za rekordnih 242 te je ukupno iznosio 1310. Dosad rekordni broj umrlih u 24 sata više se nego udvostručio. Broj novih slučajeva zaraze povećao se za također rekordnih 14.840, na ukupno 48.206 slučajeva. Kada bi se primijenila stara metodologija, broj novooboljelih skočio bi za samo 1508, pokazuju službeni podatci.


Pokrajinska komisija za zdravstvo rekla je protekli tjedan da će početi priznavati rezultate CT-a kao potvrdu zaraze, što bi omogućilo da bolnice brže izoliraju pacijente. Također su rekli da su izmijenili stare podatke i prijašnje procjene sumnjivih slučajeva. Hubei je prije dopustio da zaraza bude potvrđena samo testovima RNA, što može potrajati danima dok dođu rezultati i time se odgađalo liječenje.


U četvrtak je zabilježen novi smrtni slučaj zbog koronavirusa izvan Kine, a riječ je o ženi u Japanu.


Opasnost širenja koronavirusa bila je i tema izvanrednog sastanka ministara zdravstva 27 zemalja članica EU-a u Bruxellesu koji je sazvao hrvatski ministar Vili Beroš. "Europa promišlja, Europa se priprema i Europa je oprezna. Ne tvrdimo da smo apsolutno sigurni, već smo oprezni", rekao je ministar Beroš.


Ministri su jednoglasno usvojili zaključke u kojima pozdravljaju "učinkovit odgovor EU-a na izazove koji proizlaze od izbijanja koronavirusa te se pozivaju zemlje članice da poduzmu potrebne mjere za jačanje suradnje." Također pozivaju Komisiju da ispita načine olakšavanja pristupa država članica osobnoj zaštitnoj opremi i ocijeni posljedice globalnih zdravstvenih prijetnji za dostupnost lijekova unutar EU-a. Dosta se dugo vodila rasprava oko prijedloga, na kojemu je najviše inzistirala Njemačka, da se od osoba koje dolaze iz zaraženih područja traži da pobroje sve kontakte koje su imali.


"Upitno je bilo što su određene države tražile da putnici koji dolaze iz aficiranih zemalja pobroje sve kontakte, a tome se protivila većina zemalja jer je to iz epidemioloških i tehničkih razloga gotovo nemoguće. S druge strane, taj strah od uvoza virusa u EU ipak je presudio i ublažili smo taj izričaj i došli do kompromisnog prijedloga", rekao je ministar Beroš. Dogovoreni tekst o tom pitanju glasi: "Putnike koji dolaze iz zaraženog područja ili su bili u tranzitu na zaraženom području, kada je to opravdano okolnostima, može se tražiti da daju informacije jesu li bili u kontaktu s osobama na tom području."
Postoji zabrinutost oko nabave zaštitne opreme, poglavito za zdravstvene djelatnike i građane, koja se većinom proizvodi u Kini i gdje se već događa da te opreme nema u dovoljnim količinama. Stoga se u zaključcima poziva Komisiju da "olakša pristup toj opremi i da na minimum smanji eventualne nestašice." H/D.Pav.
Vili Beroš

ministar zdravstva

Sloboda kretanja se u ovom trenutku ne može ograničiti niti se planira ograničiti poglavito u EU-u, gdje je epidemiološka situacija u ovom trenutku jako dobra, rekao je Beroš ističući da zatvaranje granica "u ovom trenutku nije opcija, ali ako situacija eskalira, naravno da će se i o tome razmišljati. Izvanredna stanja traže izvanredne mjere." Sudionici sastanka istaknuli su potrebu za boljom koordinacijom mjera koje donose članice.
Možda ste propustili...