Novosti
NEMARAN POSAO U RUSIJI

Zbog pogrešnog remonta prizemljeno 10 helikoptera
Objavljeno 14. veljače, 2020.
Ruski izvođač priznao je grešku i popravak će se obaviti na njegov račun

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, general Michael Križanec, u četvrtak je izdao zapovijed da se deset vojnih transportnih helikoptera Mi-171Sh prizemlji. Na izvanrednoj konferenciji za novinare rekao je kako tema jest zanimljiva, no ne i dramatična.



Četiri ispravna

"Jučer poslijepodne dobili smo informaciju o tehničkoj grešci koja se potkrala tijekom remonta helikoptera Mi-171Sh. Odlučili smo prekinuti uporabu helikoptera. Sjeli smo s djelatnicima Zrakoplovno-tehničkog centra, povezali smo se s ruskim proizvođačem koji je bio odgovoran za remont i poduzeli potrebne mjere danas. Od jutros su naši tehničari i djelatnici ZTC-a uklonili greške na četiri helikoptera, a sutra će na još jednom koji je na Krku", rekao je u četvrtak Križanec i pojasnio prirodu kvara. "Radi se o krivom postavljanju uljne cijevi jednog dijela uljnog sustava motora za koji tijekom eksploatacije nismo imali indikacije, svi parametri nadzora bili su u zelenom, ta greška se nije mogla uočiti", pojasnio je.


Istaknuo je kako posada helikoptera, putnici i bolesnici nikada nisu bili ugroženi, te da je istovremeno obavijestio i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, ministra obrane te predsjednicu RH Kolindu Grabar-Kitarović.


"Na četiri helikoptera otklonjena je greška, peti je na Krku i u petak će i na njemu biti otklonjena greška", rekao je Križanec i dodao da su četiri popravljena helikoptera u funkciji. Ostali dio flote i dalje im omogućava provedbu svih zadaća.


Upitan koliko je reklamacija bilo nakon remonta, Križanec je rekao: "Bilo je manje od 200 reklamacija, dvije trećine su uklonjene. One se odnose na količinu, kvalitetu, nomenklaturu i ispravnost. Neke reklamacije su se odnosile na banalne stvari. Vjerojatno će biti još reklamacija. Nedostatci se moraju otkloniti u garantnom roku. Ruski izvođač Russian Helicopters priznao je grešku i njemu će se naplatiti popravak", rekao je i dodao da žele sve reklamacije riješiti u garantnom roku kako troškove ne bi snosio MORH, odnosno Hrvatska.
Jednostavan popravak

Križanec je još jednom pojasnio kako se od deset helikoptera pet nalazi na redovnom održavanju, četiri su popravljena i u petak na popravak ide i onaj koji se nalazi na Krku. Dakle, četiri se mogu koristiti u slučaju potrebe. "Ulje koje je prolazilo kroz motor je išlo kroz hladnjak. Sustav filtriranja ulja je funkcionirao. Nemamo indikaciju nikakve štete, to je banalna greška. No naši standardi u smislu sigurnosti su takvi da to nećemo dopustiti. Ruski inženjer je to zamijetio, upozorio nas, mi smo alarmirali naše stručnjake koji su pregledali helikoptere i vidjeli da svi imaju tu grešku. Nismo ništa htjeli riskirati. Sam postupak? Odšarafi, zamijeni 17 litara ulja i stavi novih 17 litara ulja", kazao je Križanec.


"Vraćam se na činjenicu da smo odradili 1100 sati naleta, da smo radili zadaće i rotacije na Kosovu. Još nismo došli do 300-satnog pregleda gdje bismo to sami primijetili, mi smo sad na 200 sati eksploatacije. Hoće li biti još reklamacija? Vjerojatno da. Nastojimo sve riješiti prije kraja jamstvenog roka i prije nego što financiranje prijeđe na teret MORH-a", rekao je zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i dodao: "Ruski izvođač je priznao svoju pogrešku i svi radovi i sav materijal ide na njegov račun." Nije znao odgovoriti koliki su troškovi otklanjanja kvarova na helikopterima, ali je dodao kako iznos u jamstvenom roku neće prijeći ugovorenih 206 milijuna kuna. Potvrdio je kako se radi o "dječjim bolestima".


Dodao je i kako rotacije helikoptera u mirovnoj misiji na Kosovu nisu sporne, iako se mnogi pitaju zašto su sporni helikopteri Mi-171SH zamijenjeni s Mi-8 iz zrakoplovne baze u Divuljama.
Nije htio komentirati nesreću s helikopterom Kiowa Warrior koja se nedavno dogodila pokraj Zlarina te je dodao kako će svi helikopteri te vrste uskoro biti ponovno podignuti. Potvrdio je kako je 50 posto eskadrile transportnih helikoptera spremno za let te je dodao da nijedna akcija nije ugrožena.


V.Tešija/Hina
Hitni medicinski prijevoz nije ugrožen
Na upit Dnevnika Nove TV o tome kakva je ispravnost vojnih helikoptera, iz MORH-a su poručili samo kako "HRZ trenutno ima na raspolaganju dovoljno ispravnih vojnih helikoptera za provedbu obuke posada i tehničkog osoblja te za provedbu planiranih zadaća: priprema za operaciju potpore miru KFOR, priprema za protupožarnu sezonu, hitno medicinsko prevoženje, intergransku potporu i druge planirane aktivnosti." Navode kako će se pričuvni dijelovi za helikoptere nabavljati sukladno s planom nabave, a na temelju stvarnih potreba za preventivnim i korektivnim održavanjem helikoptera tijekom godine i odobrenih financijskih sredstava za tu namjenu. "Svi isporučeni dijelovi izrađeni su u skladu sa zrakoplovnim standardima te posjeduju potrebnu dokumentaciju", poručuju iz MORH-a.
oprez
MORH: U PITANJU JE BANALNA GREŠKA
Možda ste propustili...