Novosti
VLADA DONIJELA PLAN UPRAVLJANJA

Manje nekretnina u državnom vlasništvu
Objavljeno 13. veljače, 2020.
Vlada je u četvrtak prihvatila prijedlog godišnjeg plana upravljanja državnom imovinom za 2020. godinu u kojemu se, uz ostalo, najavljuje smanjenje portfelja nekretnina kojim upravljaju Ministarstvo državne imovine i CERP, kao i rast investicijskih projekata za aktivaciju neiskorištene državne imovine.


Učinkovito upravljanje nekretninama u državnom vlasništvu provest će se smanjenjem portfelja preko prodaje, razvrgnuća suvlasničkih zajednica i darovanjem u korist jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, rekao je ministar državne imovine Mario Banožić. Planira se i rast investicijskih projekata za aktivaciju neiskorištene državne imovine preko osnivanja prava građenja, prava služnosti, darovanja, zakupa i dodjele na korištenje. Nadalje, nastojat će se staviti u funkciju nekretnine prenesene na upravljanje Državnim nekretninama, dodao je.


Cilj je i nastavak privatizacije trgovačkih društava u državnom vlasništvu i unaprjeđenje upravljanja pravnim osobama od posebnog interesa za državu preko učinkovitog smanjenja portfelja državne imovine, kojom upravljaju Ministarstvo državne imovine i CERP, jačanjem efikasnosti poslovanja i praćenje poslovanja trgovačkih društava u državnom vlasništvu te osiguranjem daljnjeg razvoja i jačanje konkurentske pozicije pravnih osoba od posebnog interesa za Hrvatsku. Utvrđivat će se, nadalje, i kriteriji za definiranje pravnih osoba od posebnog interesa za Hrvatsku. Plan predviđa i učinkovito upravljanje pokretninama koje su trajno oduzete zbog počinjenja kaznenog djela, harmonizaciju i prijedlog novih propisa, kao i vođenje, standardizirani razvoj i unaprjeđenje sveobuhvatne interne evidencije pojavnih oblika državne imovine kojom upravlja Ministarstvo državne imovine. Jedna se stavka odnosi i na jačanje ljudskih potencijala, informacijsko-komunikacijske tehnologije i financijskih potencijala Ministarstva državne imovine.
Vlada je donijela i odluke o dodjeli humanitarne pomoći Albaniji za ublažavanje posljedica potresa, koji je tu zemlju pogodio krajem prošle godine, te Venezueli za ublažavanje humanitarne i gospodarske krize, kao i pomoći BiH u policijskoj opremi radi suzbijanja prekograničnog kriminaliteta. Hrvatska će pomoć Albaniji, u iznosu od milijun eura, uputiti preko donatorske konferencije, koja će se održati u Bruxellesu 17. veljače. Venezueli će Hrvatska uputiti humanitarnu pomoć u iznosu od 100 tisuća američkih dolara. H/D.Pav.


Dijana Pavlović
Albaniji će za ublažavanje posljedica potresa biti donirano milijun eura
198

kompleta policijske opreme i 5 termovizijskih kamera donirat će Vlada RH za BiH
Možda ste propustili...

PRVI HITNI LET ZABILJEŽEN I U SLAVONIJI

Helikopterska medicinska služba djelovala 26 puta

RELATIVNI POBJEDNIK IZBORA

U Osijeku HDZ-u uvjerljiva pobjeda