Novosti
HEP OTVORIO NA ODMORIŠTU VUKOVA GORICA

Ultrabrza punionica električnih automobila
Objavljeno 14. veljače, 2020.
Hrvatska elektroprivreda (HEP) na odmorištu Vukova Gorica pustila je u rad najbržu i tehnološki najnapredniju ultrabrzu punionicu za električne automobile na autocestama u Hrvatskoj, snage 175 kW, koja omogućava punjenje električnog automobila već za 15 minuta, priopćili su u četvrtak iz HEP-a. Na toj lokaciji, na odmorištu Vukova Gorica na autocesti A6 Zagreb-Rijeka, od prošle su godine u funkciji četiri HEP-ove brze AC/DC punionice, pojedinačne snage 50 kW. Nakon postavljanja ultrabrze punionice Vukova Gorica tako je postala jedno od najvažnijih čvorišta e-mobilnosti u Hrvatskoj, ističu iz HEP-a. Prva HEP-ova ultrabrza punionica postavljena je u sklopu međunarodnog projekta NEXT-E, sufinanciranog iz fondova EU-a. Ima dva standardizirana DC priključka (ChaDeMo i CCS) te može puniti električno vozilo snagom od 175 kW.


Brzina punjenja na takvoj punionici ovisi o mogućnostima i karakteristikama baterije svakog vozila, a vozila koja mogu iskoristiti pune performanse ultrabrze punionice u prosjeku mogu za oko 15 minuta napuniti bateriju do razine koja omogućava 200 kilometara vožnje.
Predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić istaknuo je da ultrabrza punionica vozačima električnih automobila maksimalno skraćuje vrijeme stajanja na odmorištu i omogućuje im da što brže dođu do svojih odredišta. H