Sport
OTVARANJE SEZONE U KOLIJEVCI STRELJAŠTVA

U 2020. u Osijeku slijedi 14 kvalitetnih natjecanja
Objavljeno 13. veljače, 2020.
Predostojećeg vikenda u Gradskom vrtu na okupu zračna” hrvatska krema”

Strijelci su u Lijepoj Našoj aktivni već od sredine siječnja, a nadolazećeg vikenda slijedi nam prvo važnije natjecanje u kolijevci streljaštva. Osijek je domaćin završnog ligaškog kola u zračnom oružju, a ti nastupi vrednovat će se i za seniorsko pojedinačno prvenstvo Hrvatske.

U Gradskom vrtu okupit će se tako naša "zračna krema", a to je ujedno i prvo od ukupno 14 važnijih natjecanja koje će se u 2020. godini održati u slavonskoj metropoli. Znamo već da su GSD Osijek 1784 te streljački djelatnici i volonteri dokazani i provjereni organizatori, što će se bez sumnje potvrditi u nadolazećim danima, ali i mjesecima. Godina je tek počela, a ona streljačka bit će bogata i zanimljiva. Bit će za svakog ponešto, a ovom progodom skrenut ćemo pozornost na one najvažnije. Stoga krenimo redom...

- Prvi put u samostalnoj Hrvatskoj domaćini smo završnog kola te pojedinačnog prvenstva države u zračnom oružju. U ligaškom dijelu Osijek 1784 je u prigodi uzeti dvije titule u zračnom prištolju, a sigurno ćemo imati adute i za pojedinačni dio. Inače, ovo je ujedno i posljednja provjera uoči Europskog prvenstva, koje 23. ovog mjeseca starta u Poljskoj, stoga bi naši najbolji strijelci trebali biti i u zavidnoj formi - kaže Zoran Ćelić, tajnik GSD-a Osijek 1784, ali i čovjek koji je zaslužan što se na Pampasu te u SD-u Gradski vrt posljednjih godina redovito održavaju i velika međunarodna natjecanja i kontinentalne smotre. Neće ih nedostajati ni u ovoj godini, a stvari će se početi zahuktavati od sredine svibnja.

- Nakon ovog vikenda, kod nas nema događanja do 22. svibnja, kada smo domaćini kvalifikacija Europske lige mladih u zračnom oružju, a to je natjecanje u kojem nastupaju mladi strijelci iz zemalja europskog istoka. Mjesec dana kasnije ponovo smo domaćini streljačkim nadama, od 25. lipnja do 2. srpnja na Pampasu je juniorsko EP u malom kalibru, a nakon toga ćemo dvaput biti i domaćini završne smotre državnog prvenstva u ovim disciplinama, prvo za seniore, a potom i juniore - najavljuje Ćelić vruće ljetne streljačke dane u gradu na Dravi. Oni će se nastaviti i u kolovozu, od 10. do 17. će se u Retfali okupiti najbolji strijelci Starog Kontinenta u samostrelu, gdje su hrvatski predstavnicvi redovno među najboljima. U međuvremenu na Pampasu će nastupiti i najbolji naši "traperi" u gađanju letećih meta (jedno kolo Kupa Hrvatske i tradicionalni GP u kolovozu), a kako se godina bude bližila kraju, tako će početi pripreme za već tradicionalni Grand Prix Osijeka u zračnom oružju.

- To je turnir koji privlači pozornost strijelaca ne samo iz Europe nego i svijeta. Prepoznali su to i natjecatelji, ali i sponzori izvan Hrvatske, stoga bi kraj godine trebali obilježiti doista kvalitetnim okupljanjem, kakvih uostalom neće nedostajati i cijele godine - potvrdio je na kraju Zoran Ćelić.

Nino Benčina
KAČAVENDA, ŠTRBAC I TOMAŠEVIĆ IDU U WROCLAW
Bliži se i prva kontinentalna streljačka smotra u ovoj godini. Od 23. veljače do 3. ožujka je zračno EP u poljskom Wroclawu. Tamo će hrvatske boje braniti 16 reprezentativaca, a u ekspediciji su i tri slavonsko-baranjska predstavnika. U zračnom pištolju kod seniora naša najjača uzdanica svakako je Uroš Kačavenda iz GSD-a Osijek 1784 (uz pojedinačni nastup odradit će i onaj u mixu s Mateoem Omazić), a u istoj disciplini među juniorkama okušat će se njegova klupska kolegica Marijana Matea Štrbac. Oboje su pred kraj siječnja imali dobre nastupe na međunarodnom turniru u Münchenu, gdje su izborili i nastup u finalu. Ovog vikenda okušat će se s najjačom konkurencijom u državi, stoga bi osječki dvojac u Poljsku trebao otići u dobroj formi. Tamo će im leđa čuvati i klupska trenerica Mirela Skoko-Ćelić. Svog prvog predstavnika na međunarodnoj sceni imat će i nedavno osnovani SK Bolman, čije boje brani Darko Tomašević. On je dosada bio član belomanastirskog Marsa, a u Wroclawu će biti dio juniorskog terceta u disciplini zračna puška.
Najčitanije iz rubrike