Novosti
NEZADOVOLJSTVO U SANITETSKOM PRIJEVOZU

Osijek bez štrajka, potpora stigla iz Vukovara i Županje
Objavljeno 13. veljače, 2020.
Šerbetar: Uglavnom saniteti pri domovima zdravlja imaju manji koeficijent

Nezadovoljstvo koeficijentima i plaćama zaposlenih u sanitetu potaknulo je u srijedu na štrajk solidarnosti zaposlene u sanitetskom prijevozu u nekoliko hrvatskih gradova. Na štrajk je pozvao Hrvatski sindikat sanitetskog prijevoza (HSSP), a, među ostalim, odazvala mu se podružnica u Vukovarsko-srijemskoj županiji, odnosno zaposleni u Vukovaru, Vinkovcima i Županji. Osječki sanitet nije sudjelovao u štrajku. Potvrdio nam je to i predsjednik HSSP-a Mišel Majetić, naglasivši kako sindikat u Osijeku nema podružnicu.



Izmjena uredbe

- Nitko nam nikada nije dao odgovor na to kako je moguće da su u velikim gradovima poput Osijeka, Rijeke i Splita koeficijenti izjednačeni, odnosno da su zadržani. Očigledno su ti ravnatelji malo bolje razmislili, a mi nikada nismo uspjeli doznati na koji su način svi oni plaćeni. Ne želimo da naši kolege imaju niže koeficijente, no želimo povećanje naših - kaže Majetić, dodajući kako očekuje bar javnu podršku kolega u Osijeku u štrajku solidarnosti, koji je u srijedu trajao od 13 do 14 sati.


Djelatnici sanitetskog prijevoza Doma zdravlja Županja su se u 13 sati okupili ispred voznog parka.


- Dajemo punu podršku kolegama iz Zagreba koji štrajkom traže izmjenu Vladine uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova kako bi se sanitetskom prijevozu vratili stari koeficijenti, umanjeni nakon razdvajanja hitne pomoći i sanitetskog prijevoza 2011. godine. Razlika je u koeficijentu 20 posto između vozača Hitne i vozača sanitetskog prijevoza. Od 2013. pokušavamo problem riješiti na miran način, dopisima i razgovorima, ali nismo uspjeli. Očito je da ćemo se za naše pravo i za ispravljanje dugogodišnje nepravde koja nam je nanesena morati izboriti štrajkom - kaže Franjo Šerbetar, sindikalni povjerenik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi - Ispostava Županja. Ondje je 35 članova u kojemu su svi vozači sanitetskog prijevoza, pomoćno osoblje i računovodstvo. Šerbetar poručuje da problem djelatnika saniteta trebaju riješiti Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo uprave. U domovima zdravlja Županja, Vinkovci i Vukovar na području Vukovarsko-srijemske županije svi imaju iste koeficijente, dok su u pojedinim dijelovima Hrvatske oni različiti.


- Uglavnom saniteti koji su pri domovima zdravlja imaju manji koeficijent. Bez obzira na to što mi svaki dan obavljamo hitne premještaje životno ugroženih pacijenata, beba s inkubatorima i drugih, što zahtjeva veliku odgovornost, imamo niži koeficijent - ustvrdio je Šerbetar. O obujmu posla koji svakodnevno vrlo predano obavljaju najbolje govore brojke. Čak 502.551 kilometar, u prosjeku 1377 kilometara dnevno, prešla su u 2019. vozila saniteta Doma zdravlja Županja i prevezla ukupno 7666 pacijenata s područja županjske Posavine. Gotovo polovina toga broja, njih 3649, odnosi se na pacijente koje svakodnevno dovoze u Centar za dijalizu u Županju i nakon postupaka hemodijalize vraćaju kućama.
Zabrana

U vrijeme štrajka bilo je planirano da se, sukladno organizaciji rada u djelatnosti u domovima zdravlja, prevozi samo hitne pacijente, odnosno kronične, a riječ je o dijaliziranim i onkološkim pacijentima te da se obavlja hitni prijevoz u određenom vremenu.


- Na ovaj način iskazuju solidarnost s inicijativom HSSP-a kako bismo zajedničkim nastupom ukazali na nužnu i što hitniju izmjenu uredbe o koeficijentima te uvrštavanjem radnog mjesta vozač i medicinska sestra/tehničar u spomenutu uredbu, jer od nesretne podjele djelatnosti ova radna mjesta pod tim nazivom ne postoje - napominju iz HSSP-a.


Ističu kako tzv. hitni prijevoz prema domeni pripada hitnoj medicinskoj pomoći te bi takav prijevoz trebali obavljati vozači i medicinska sestra/tehničar tima 1 ili tima 2, a za što se, umjesto toga, koriste timovi sanitetskog prijevoza.
Podsjetimo da je Sindikat zagrebačkog sanitetskog prijevoza pokrenuo štrajk 5. veljače tražeći veće plaće. Traže da se u koeficijentima i plaćama radnici sanitetskog prijevoza izjednače s kolegama u hitnoj pomoći, što bi na godišnjoj razini stajalo oko dva milijuna kuna. Županijski sud u Zagrebu nepravomoćno je u ponedjeljak presudio da je štrajk djelatnika sanitetskog prijevoza nelegalan. Štrajkaški odbor nakon toga je donio odluku da će djelatnici sanitetskog prijevoza u zagrebačkom Zavodu za hitnu medicinu od srijede nastaviti s redovnim radom, iako se formalno štrajk nastavlja do pravomoćnosti presude o zabrani štrajka.


Marija Mihelić/Marija Lešić Omerović
20

posto razlika je u koeficijentima između vozača Hitne i vozača sanitetskog prijevoza
Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je da vozači sanitetskog prijevoza ne mogu imati isti koeficijent kao i vozači hitne pomoći. "Sud je rekao svoje, ponuda je na stolu, idemo razgovarati", rekao je Beroš novinarima. Najavio je da će sa sindikatom sanitetskog prijevoza razgovarati jer se jedino tako može riješiti problem. "Moj je zadatak razmišljati o svim okolnostima, ako se štrajk proširi, osigurati adekvatno pružanje usluge", naglasio je Beroš.