Regija
VALENTINOVO U KATEDRALI

Pozvani su i samci: kod kipa zaštitnika po zagovor za brak
Objavljeno 13. veljače, 2020.
Prije 30-ak godina svetog Valentina častili su u Maloj crkvi, za čije je obnove to preseljeno u katedralu
ĐAKOVO - Dok nacija za sutrašnje Valentinovo, 14. veljače, troši milijune - 2017. građani su u trgovinama, restoranima i drugim radnjama ostavili 407, preklani 425, a lani, podaci su Porezne uprave, 495 milijuna kuna, Crkva podalje od valentinovske komercijalizacije, izloga u crvenom i bombonijera sa srcima mirno svetkuje njegov spomendan, štujući ga kao zaštitnika braka, obitelji i zdravlja.U đakovačkoj katedrali toga dana je proštenje, bit će izložen kip sv. Valentina kod kojeg, prije ili poslije svetih misa, vjernici mogu moliti zagovor za svoj brak, obitelj, zdravlje... "Mnogi samci koji traže ili čekaju budućeg bračnog druga svetog Valentina mole devetnicu", stoji u obavijesti đakovačke Župe Svih svetih, koja ima brojne aktivnosti za bračne parove, ali i samce koji žele pronaći bračnog druga.

"Valentinovo može biti bolno za one koji još uvijek nisu pronašli pravog supružnika. Ovom molitvom želimo podsjetiti kako Bog za svakoga od nas ima plan te kako uvijek postoji razlog za nadu. Znamo kako iskrena kršćanska molitva biva uslišana na način da postignemo krajnju sreću i dobro. Odgovor na naše molitve može biti neočekivan i potrebno je biti spreman na to. U kakvim se god okolnostima našao, znaj kako nisi sam, već da si ljubljen od Boga koji je prepun nježnosti, milosrđa i samilosti. Dođi na nedjeljnu svetu misu. Možda ćeš baš na nedjeljnoj misi upoznati nekoga! Ako ne, susrest ćeš nove ljude i iskusiti ljepotu kršćanskog zajedništva i ljubavi", stoji u svojevrsnom pozivu na spomendan sv. Valentina uz molitvu i zagovor za brak i obitelj. Župnik ove župe, vlč. Tomislav Ćorluka, podsjeća na vrijeme od prije 30-ak godina, kada se sv. Valentin desetljećima častio u Maloj crkvi.

- Puno je svijeta dolazilo, i iz okolnih sela, sv. Valentin naglašavao se kao zaštitinik zdravlja. Jer, Valentin je Zdravko. Bile su tu mise u 7, 8, 9 sati. Molilo se, ispovijedalo. A onda smo, kada se Mala crkva obnavljala, to pokušali prenijeti u katedralu, no to se tu drastično smanjilo. Jer ostala je navika da se sv. Valentin slavi u Maloj, Župnoj crkvi Svih svetih... Danas se za zdravlje moli Gospi Lurdskoj, papa Ivan Pavao II. je 1992. godine prekjučerašnji 11. veljače proglasio Svjetskim danom bolesnika, pa se časti Gospa Lurdska koja je zaštitnica zdravlja - kaže vlč. Ćorluka. Sv. Valentina i dalje se časti.

- Izložimo kip petkom za one koji žele moliti za zdravlje, a u novije se vrijeme naglašava za zaljubljene, samce, da nađu bračnog druga. U katedralu je preseljen prije 30-ak godina - kaže župnik Ćorluka. Na sutrašnji spomedan kip ovog zaštitnika bit će kod propovjedaonice.

Na upit o programima za vjernike samce, kaže:

- Po tom pitanju radio je pok. vlč. Anto Baković, on je okupljao neoženjene, neudane, slali smo obavijesti tko to želi. Nadalje, ovdje je dolazio svećenik Vatroslav Frkin, on ih isto okuplja i ima susrete kojiput u župi, a u novije vrijeme naš župljanin Tomislav Belavić stupio je u kontakt s jednom udrugom u Osijeku koja okuplja samce i imali su susret na Ovčari, pa u Cerniku kod Nove Gradiške...

omercijalno Valentinovo za trgovce i ugostitelje znači pojačan promet, trljaju ruke.

- Mi za taj dan radimo svoje duhovno, i dalje ćemo to činiti, a to je ono što vodi ka braku, kvaliteti braka, zdravlju... A oni koji su za komercijalizaciju toga dana, neka rade svoje, nekome i to može pridonijeti, sva ta dekoracija za taj dan. To je kao i dekoracija za Božić, možda nekome može pridonijeti - zaključuje vlč. Ćorluka.

Suzana Župan
vjenčaNJA u veljači - zbog korizme
Župnik Župe Svih svetih u Đakovu, vlč. Tomislav Čorluka, podsjeća na jednu zgodnu podudarnost za veljaču, odnosno za taj “valentinovski” mjesec.

- Mi svake godine slavimo bračne jubileje naših župljana i gledamo kada se netko vjenčao. Ispada da su se mnogi vjenčali upravo početkom mjeseca veljače jer dolazi korizma, a u njeno vrijeme nema vjenčanja, pa se gleda da se vjenčanje obavi prije nje - kaže župnik.
Možda ste propustili...

PRIGODOM OBILJEŽAVANJA DANA OPĆINE BIZOVAC

U OŠ radionica “Igranje poezije”

Najčitanije iz rubrike