Svijet
NJEMAČKI SOCIJALDEMOKRATI

SPD ostaje u vladi samo ako ostaje i Angela Merkel
Objavljeno 13. veljače, 2020.
Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) ostaje u koaliciji s demokršćanskom Unijom CDU/CSU samo ako na čelu te vlade ostane Angela Merkel, rekao je u srijedu glavni tajnik SPD-a Lars Klingbeil, reagirajući na previranja na vrhu Kršćansko-demokratske unije (CDU).


"Angela Merkel aktualna je kancelarka. S njom smo ušli u ovu koaliciju i s njom ćemo iz ove koalicije i izići, i to na kraju izbornog razdoblja", rekao je Klingbeil za Redakcijsku mrežu Njemačka (RND). On je objasnio kako SPD želi nastaviti rad s Unijom CDU/CSU i to "do jeseni 2021.", do kada je ova vlada i izabrana. On najavu predsjednice CDU-a Annegret Kramp-Karrenbauer o povlačenju s vrha CDU-a i odustajanju od kandidature za kancelarku ne vidi kao prepreku za daljnji rad s Unijom CDU/CSU, a tu situaciju usporedio je s previranjima na vrhu SPD-a, gdje je prošle godine također došlo do promjena na vrhu stranke.
"Slično smo proživjeli i mi u SPD-u, i to nam nije smetalo da i dalje nastavimo s uspješnim radom unutar vlade", rekao je Klingbeil. On je istodobno upozorio da nastavak dobre suradnje s CDU-om ovisi i o tome koliko će se ova stranka uspjeti ograditi od desničarskih stranaka, poput Alternative za Njemačku (AfD). Do previranja u CDU-u došlo je nakon što je ogranak ove stranke za saveznu pokrajinu Tirinšku, protivno stajalištu središnjice stranke, prošlog tjedna zajedno s AfD-om podržao kandidata liberala za pokrajinskog premijera s isključivim ciljem sprječavanja ponovnog izbora kandidata stranke Ljevica Bode Ramelowa. Nakon toga pojačan je pritisak na predsjednicu CDU-a Kramp-Karrenbauer, što je uslijedilo njezinim odstupanjem s čela stranke. Unutar CDU-a pokrenut je proces potrage za novim čelnikom stranke, a ista osoba bila bi i demokršćanski kandidat za kancelara. U jeku krize na vrhu CDU-a pojavili su se i glasovi koji su tražili prijevremeno povlačenje Angele Merkel s pozicije kancelarke. Merkel je 2018. odstupila s mjesta predsjednice CDU-a i najavila da će ostati kancelarka do kraja ovoga izbornog razdoblja. Klingbeil je naglasio kako "vjeruje u osjećaj odgovornosti" čelnika CDU-a te će se situacija stabilizirati i zbog činjenice što Njemačka u srpnju od Hrvatske preuzima šestomjesečno predsjedanje Vijećem Europske unije.H
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana