Svijet
PRVI SUSRET PREMIJERA KURTIJA I RAME

Granica između Kosova i Albanije sve je tanja
Objavljeno 13. veljače, 2020.
Kosovski premijer Albin Kurti sastao se u Tirani s albanskim premijerom Edijem Ramom na svom prvom službenom posjetu nekoj državi od kada je premijer. I dok je Kurti za razgovora isticao važnost uspostavljanja, kako ga je nazvao, "albanskog makro Schengena", Rama poručuje kako to ne ide bez balkanskog "mini Schengena", prenose kosovski i srpski mediji.


- Razgovarali smo s premijerom Ramom o usklađivanju akcija i koraka u pogledu inicijative za provođenje četiri temeljne slobode u EU regiji. Rekao sam premijeru kako je za mene od najvećeg značenja da ostvarimo potpunu slobodu kretanja ljudi i kapitala. Spremni smo i angažirati se na svakom koraku za uklanjanje granica između dvije države - rekao je Kurti. No albanski premijer nije se složio s prioritetima koje je postavio Kurti, rekavši da prvo moraju razgovarati o balkanskom "mini Schengenu" - javljaju srpski mediji.


- S našom interakcijom imamo put koji je zatvoren svih godina do zajedničkog prostora između dviju država, slobodnog kretanja ne samo roba. Do jučer je to bilo nezamislivo, a ne samo zbog Srbije. Ovaj otpor sam ja slomio. Ni Srbija ni druge zemlje nam ne mogu reći da pravimo veliku Albaniju ako uklonimo granicu - pojasnio je Rama.


U Srbiji ovu inicijativu vide kao stvaranje "Velike Albanije".
- Žalosno je što nitko sa Zapada ne reagira na novu najavu prekrajanja granica na Balkanu, ali to nije ništa novo, za njih su samo granice Srbije povredive, a ostale su sveto pismo - ljuti se srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić. M.F.
Najčitanije iz rubrike