Osijek
GRAD OBJAVIO POZIV ZA GRADNJU ZGRADE

U središtu Juga 2 bit
će 25 novih stanova
Objavljeno 13. veljače, 2020.
U Opatijskoj će biti prva od dviju zgrada planiranih za gradnju do 2022. godine. Za drugu lokaciju još nema službene potvrde

Nagađanja otprije nekoliko godina o tome da će se prostoru uz trg na Jugu 2 (u Opatijskoj ulici, u produžetku Labinske, nap.a.) graditi višestambeni objekt za građane slabijeg imovnog stanja, pokazala su se istinitima. Naime, Grad Osijek objavio je Poziv za dostavu ponuda za izradu projektne dokumentacije za gradnju višestambene zgrade u Osijeku u Opatijskoj ulici. Pročelnica Upravnog odjela za graditeljstvo, energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša Ljiljana Belajdžić potvrdila nam je kako je riječ o spomenutom prostoru. Inače, ovo je jedna od dviju zgrada koje se planiraju sagraditi do 2022. godine, a na upit o kojoj je drugoj lokaciji riječ, Belajdžić ju ne otkriva, nego kaže da će o tome javnost upoznati poslije.

Proračunska sredstva
Kako bilo, Jug 2, prema prijedlogu Grada, a na temelju Poziva za dostavu ponuda, koji se nalazi na službenim mrežnim stranicama gradske administracije, uskoro će imati 25 novih stanova. Grad Osijek planira u navedenu svrhu utrošiti oko 35 milijuna kuna prema proračunu za 2020. i projekcijama proračuna za 2021. i 2022. godinu, i to za obje lokacije. U aktualnoj ponudi, među ostalim, stoji da se kao smjernice prilikom projektiranja trebaju koristiti akti Grada Osijeka vezani uz dodjelu stanova prema Listi kandidata za dodjelu gradskih stanova u najam. Ako je to moguće, preporuča se koristiti i odredbe važećih propisa kojima se definiraju minimalni tehnički uvjeti za projektiranje i gradnju stanova iz Programa društveno poticajne stanogradnje (POS) ili Programa stambenog zbrinjavanja državnih službenika i namještenika. Također, obvezno je voditi računa o potrebama osoba s invaliditetom, bez arhitektonskih barijera. Inače, zgrada mora biti projektirana tako da joj je gradnja i uporaba održiva, ekonomski i financijski isplativa, energetski učinkovita i ekološki osviještena. Dinamika građenja bit će usklađena s dinamikom financiranja utvrđenom proračunom grada Osijeka.

Gacka ili Tenja?
Kako nadalje stoji, predviđa se u navedenim okvirima gradnje približno četiri tisuće četvornih metara stambene površine, a procijenjeni trošak građenja približno je tisuću četvornih metara stambene površine. Projektnom je dokumentacijom moguće i poželjno projektirati i veću stambenu površinu, odnosno sagraditi veći broj stanova, koji bi bili realizirani u nekom idućem razdoblju.

Inače, iako se uz Opatijsku ulicu spominje i druga lokacija, ona je, kako stoji na službenim stranicama Grada Osijeka, predmet drugog projektnog zadatka. Neslužbeno doznajemo kako bi druga lokacija mogla biti Gacka ulica u Osijeku. Također, navodno se razmišlja o gradnji zgrade na području prigradskog naselja Tenja.

Marija Mihelić
STRUKTURA NOVE VIŠESTAMBENE ZGRADE
Grad je dao okvirnu, odnosno poželjnu, ali ne i obvezujuću strukturu višestambene zgrade u Opatijskoj, i to na dvjema katastarskim česticama od 590 m2 i 121 m2. Bilo bi ukupno 25 stanova ukupne korisne površine od 1085 m2. Prema prijedlogu, sastojala bi se od sedam garsonijera do 26 m2 i tri garsonijere veće od spomenute površine. Pet bi stanova bilo jednosobnih i ne manjih od 45 m2 te pet dvosobnih ne manjih od 55 m2. Također, planira se gradnja pet trosobnih stanova, čija površina ne bi trebala biti manja od 65 četvornih metara.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike