Osijek
AKTIVNA ENERGETSKA OBNOVA

Neki od najvećih potrošača struje i energije, poput škola i domova, već su u obnovi
Objavljeno 13. veljače, 2020.

Jedna od politika Osječko-baranjske županije koja se posljednjih nekoliko godina aktivno provodi, a naročito je apostrofirana u mandatu župana Ivana Anušića, vezana je uz energetsku obnovu. Županija tako provodi projekte energetske obnove zgrada javne namjene institucija čiji je osnivač - zgrada osnovnih i srednjih škola, domova za stare i nemoćne osobe, domova zdravlja i Opće županijske bolnice Našice. Ukupna je vrijednost svih projekata 178,9 milijuna kuna, a do sada je završena realizacija 19 projekata energetske obnove osnovnih i srednjih škola u vrijednosti 62 milijuna kuna. U tijeku je 35 projekata energetske obnove vrijednih 116,83 milijuna kuna. Odnosno, kako je to već u nekoliko navrata za medije izjavio župan, u svim općinama i gradovima postoje gradilišta koja Županija vodi i financira zajedno s ministarstvima i fondovima Europske unije.

A da na tome ne namjerava stati primjer je i, na Županijskoj skupštini usvojen, Akcijski plan poboljšanja energetske učinkovitosti na području županije za iduće dvogodišnje razdoblje (2020. - 2022. godine). Njime se daju strateški ciljevi za racionalizaciju potrošnje i troškova za energiju i smanjenje emisije stakleničkih plinova u okoliš za sve zainteresirane, potaknuti bilo mjerama lokalne uprave - županije, države ili europskih fondova. Analizom je obuhvaćeno gotovo 300 javnih zgrada, najviše ih je u sektoru obrazovanja i zdravstva. Razvrstane su, kao potrošači, prema zastupljenosti i potrošnji energenta za grijanje te potrošnji električne energije.

No nisu se isključivo čekali rezultati plana, primjerice zgrada osječke Građevinsko-geodetske škole bila je to- potrošač, prema izračunima svrstana je među zgrade visoke potrošnje i električne energije i energije za grijanje. Njezina je energetska obnova završena prošle godine - uštede na zgradi bit će i do 85 posto potrošnje toplinske energije, 75 posto je smanjenje emisije CO2, a zgrada će iz energetskog razreda E prijeći u razred B.

Energetska obnova počela je i na Općoj županijskoj bolnici Našice, Domu za starije i nemoćne osobe Osijek, Tehničkoj školi i prirodoslovnoj gimnaziji Ruđera Boškovića Osijek, OŠ J. J. Strossmayera Đurđenovac te Ekonomskoj školi braće Radić i Srednjoj strukovnoj školi Antuna Horvata, Đakovo. Sve su one označene kao veliki potrošači energije.

Osim provedbe mjera za poboljšanje energetske učinkovitosti u postojećim zgradama javnog sektora, županija i buduće objekte, primjerice Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće i Prve gimnazije, projektira kao energetski učinkovite.

Kada su u pitanju kućanstva, dosadašnja je provedba mjera pokazala kako je veći broj vlasnika bio više zainteresiran za obnovu vanjske ovojnice (jer uz ostvarivanje energetske uštede pozitivno utječe na izgled samog objekta), a manji dio za uključivanje u provedbu mjera koje se tiču subvencioniranja ugradnje obnovljivih izvora energije. Uz dosadašnje oblike potpora za iduće razdoblje razmatra se uvođenje novog mehanizma potpora tih obnova u obliku vaučera.

Zaključno, kao i u proteklom provedbenom razdoblju Osječko-baranjska županija nastavit će s provedbom mjere integralne obnove stambenih objekata, a iznosi sufinanciranja od strane Županije ovisit će o ostalim izvorima sufinanciranja. Energetska obnova u Osječko-baranjskoj županiji, kako škola, tako i obiteljskih kuća, stambenih zgrada i zgrada u javnom vlasništvu ima pozitivan utjecaj na stanovništvo. Budući da se radi o novim pročeljima, vizualni dojam se unaprjeđuje i za građane i za turiste. Ipak, najvažnije je to što pozitivno utječe i na gospodarstvo cijele županije.

Dario Kuštro
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike