Crna kronika
SUĐENJE ZBOG POGIBIJE OSJEČKOG TAKSISTA ZLATKA ŽVORCA

Nakon četvrte rasprave i 8 godina sudskog postupka očekuje se nova presuda
Objavljeno 13. veljače, 2020.
OSIJEK - Nakon osam dugih godina očekuje se nova presuda u postupku u kojem se Krešimir Cerenko (36) iz Antunovca tereti za izazivanje prometne nesreće u kojoj je 1. siječnja 2012. godine smrtno stradao osječki taksist Zlatko Žvorc (52).Prvi put Cernenko je oslobođen krivnje, drugi put suđenje je počelo 2014. godine, no rasprave su se razvukle, pa je 2018. suđenje krenulo ispočetka. Zbog poduže pauze, u siječnju ove godine četvrti je put suđenje krenulo ispočetka. Zvonko Kuharić, zamjenik županijskog državnog odvjetnika, izmijenio je dio optužnice, dodajući da su Cerenku zbog utjecaja alkohola bile smanjene vozačke sposobnosti te da je, vozeći pod utjecajem alkohola, sam pristao da time ugrozi sigurnost drugih sudionika u prometu.

- Radi se o tome da su oba elementa krivnje - znanje i volja počinitelja konkretizirani - naveo je tužitelj.

Na sudskoj raspravi održanoj u srijedu svjedočila je Matea Žvorc, kći poginulog Osječanina, koja je na upit tužitelja kazala da Cerenko nikada nije nazvao obitelj nakon nesreće, iskazao sućut niti ponudio bilo kakvu pomoć. Ispitan je i Krešimir Cerenko, koji cijelo vrijeme tvrdi da nije kriv, te da je za sve kriva kočnica koja nije radila. Na upit Zvonka Kuharića, zamjenika županijskog državnog odvjetnika, Cerenko je naglasio da je nakon nesreće nazvao majku pokojnog Zlatka i njegova sina Hrvoja da im iskaže sućut.

U završnoj riječi Zvonko Kuharić rekao je da je u dokaznom postupku nedvojbeno utvrđeno da je Cerenko kriv te da mu je obrana sračunata i usmjerena na izbjegavanje kaznene odgovornosti. Isto tako naveo je da je nalaz i mišljenje prometnog vještaka Petra Šišića nevjerododostojan.

- Ponuđeni "dokazi i zaključci" protivni su znanstveno utemeljenim metodama, pravilima struke i svim dokazima - ustvrdio je Zvonko Kuharić ističući i da je jedini svjedok Marko Begić, koji je bio u autu s Cerenkom, također nevjerodostojan jer je tvrdio da se ne sjeća nesreće, ali se "sjećao" da je Cerenko kočio. Optužba traži za Antunovčanina četiri godine zatvora i zabranu upravljanja vozilima B-kategorije na tri godine. S njim se složila i odvjetnica Marija Burić, zastupnica obitelji.

Odvjetnica Gordana Vrandečić, Cerenkova braniteljica, kazala je da, suprotno onome što optužba smatra, nije dokazano da je Antunovčanin kriv, nego je isključivo neispravan kočni sustav. Podsjetila je da je vještaka Petra Šišića izabralo samo, tada Općinsko državo odvjetništvo te da drugi vještaci mogu o svemu samo nagađati.

- Oni u vještačenju nisu sudjelovali pa nemaju dovoljno podataka na osnovi kojih bi osporavali mišljenje Petra Šišića, osim neutemeljenim i paušalnim tvrdnjama - rekla je u završnim riječima odvjetnica. Objava presude u predmetu koji je počeo sada davne 2012. godine bit će 20. veljače u 13.30 sati na Županijskom sudu u Osijeku.

Sandra Lacić
Zlatko Žvorc (52) poginuo je u prometnoj nesreći prvog dana 2012. godine u Divaltovoj ulici u Osijeku
Možda ste propustili...

TEŠKA PROMETNA NESREĆA KOD JOSIPOVCA

Poginuo vozač u sudaru više vozila

SUDARI I SLIJETANJA S CESTE DILJEM SLAVONIJE

Zbog neopreza vozača u više nesreća ozlijeđeno 11 osoba

POŽAR U KOZJAČKOJ ULICI U OSIJEKU

Uništene tri prostorije kuće, ozlijeđenih nema

Najčitanije iz rubrike