Kultura
GALERIJA HUIU: "ŠIRITE ŽENSKI SVIJET!" U PULI

Dizajn progresivnih ženskih časopisa 1934. - 1946.
Objavljeno 13. veljače, 2020.
U galeriji Hrvatskog udruženja interdisciplinarnih umjetnika (HUIU) otvorena je izložba Širite ženski svijet! dizajn progresivnih ženskih časopisa 1934. - 1946. koja tematizira publikacije feminističkih udruženja tiskane od sredine 1930-ih do prvih poratnih godina, polazeći od domaćih primjera kao što su Žena danas, Ženski svijet i Žena u borbi, komparirajući ih sa suvremenim, međunarodno utjecajnim, srodnim svjetskim izdanjima poput francuskog Les Femmes i američkog The Woman Today. Autorica izložbe je Barbara Blasin, izložbu je produciralo Hrvatsko dizajnersko društvo, a premijerno je prikazana u HDD galeriji u lipnju i srpnju 2019. U Puli ostaje otvorena do 28. veljače.


Ženski svijet je vaš svijet! Širite Ženski svijet! Žene čitajte Ženu danas! Pretplatite se još danas na Ženu danas! - navedeni reklamni slogani za časopise Ženski svijet (1939. – 1941.) i Жена данас/Žena danas (1936. – 1940.) neposredno nas uvode u povijesni kontekst između dva svjetska rata kad su objavljivani listovi namijenjeni ženama i uređivani od žena. Radi se o progresivnim feminističkim publikacijama koje u vrlo složenom i opresivnom međuratnom razdoblju dobivaju svoju formu u nastojanju da urede glasila namijenjena "ženama iz svih društvenih slojeva". Riječ je o grafičkom oblikovanju tih časopisa, te zagovaračkoj dimenziji njihove likovne opreme.


Jedan od ciljeva uređivačke koncepcije tih časopisa "za svaku ženu", bio je objediniti teme koje su do tada izlazile u „žurnalima" za žene, poput mode i domaćinstva, kao i one teme o kojima se tada gotovo isključivo raspravljalo u feminističkim glasilima, kao što je položaj žena u tadašnjem društvu. Do tada glasila feminističkih udruga izlaze bez likovne opreme i grafički skromno uređene. Od sredine 1930-ih nakon unaprjeđenja tiskarskih tehnika, prvenstveno ofseta koji početkom 1930-ih prevladava u tiskanju ilustriranih časopisa i uslijed nove političke aktivacije ženskih udruženja nakon pada diktature 1934. godine, ženske organizacije počinju tiskati časopise u većim nakladama i promišljeno uređene, kako bi bili zanimljiviji i pristupačniji širem krugu žena. Uredništva vode brigu o dizajnu, te će časopisi i likovnom opremom zagovarati ideje udruženja. Časopisi su bogato opremljeni fotografijama i ilustracijama, a dizajn nekih naslovnica zaista je bio progresivan.


U Kraljevini Jugoslaviji krajem 1930-ih izlazila su dva takva ilustrirana časopisa, Жена данас/Žena danas (1936. – 1940.) i Ženski svijet (1939. – 1941.). Oba časopisa koristila su kao uređivački predložak francuski list Les Femmes (1934. – 1939.), pod čijim će se utjecajem i u drugim zemljama pokrenuti sestrinski časopisi, npr. u SAD-u izlazi list TheWoman Today (1936. – 1937.). Neke od urednica Женa данас/Žena danas (1936. – 1940.) i Ženskog svijeta (1939. – 1941.) u Drugom svjetskom ratu uređuju i glasila AFŽ-a, pa će u prvim poslijeratnim godinama ti časopisi imati sličnu uređivačku koncepciju i grafičko oblikovanje - ističe se u najavi izložbe.


Kako bi se ukazalo na kontinuitet u grafičkom oblikovanju i uređivanju, te omogućila komparacija s međunarodnim srodnim časopisima, u ovom tekstu analiziram pet časopisa. Les Femmes (1934. –1939.), TheWoman Today(1936. – 1937.), Жена данас/Žena danas (1936. – 1940; 1943. – 1946.), Ženski svijet (1939.– 1941.) i Žena u borbi (1943. – 1946.).
Časopisi su pokrenuti pod utjecajem međunarodnih organizacija, a realizirani su u vrlo nepovoljnim političkim i financijskim okolnostima. Analizirana historijska građa već svojom likovnom opremom govori o uređivačkom konceptu, zagovaračkoj dimenziji i strategijama s kojima su urednice u uvjetima državne cenzure i neimaštine uspjele kreirati jedne od vizualno najzanimljivijih ženskih časopisa do danas. N.Vek.
Možda ste propustili...

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

Najčitanije iz rubrike