Novosti
RUŽA TOMAŠIĆ NAPUŠTA EP:

“Htjeli su uništiti naše ribarstvo”
Objavljeno 11. veljače, 2020.
Prijedlog Komisije o uvođenju kvota za izlov srdela i inćuna na Jadranu trebao je u interesu velikih tvrtki uništiti ribarstvo u Hrvatskoj, ali se od njega odustalo jer su shvatili da neće dobiti podršku u Europskom parlamentu, izjavila je eurozastupnica Ruža Tomašić.

Nova Komisija, pod predsjedanjem Ursule von der Leyen, u programu rada za 2020. navela je da iz procedure povlači Uredbu o utvrđivanju višegodišnjeg plana za male pelagijske stokove u Jadranskom moru, kojom bi se uvele kvote i ograničio ulov male plave ribe u Jadranskom moru. Uvođenje kvota prema zahtjevu Europske komisije bilo bi ograničilo izlov na cijelom jadranskom području na 50.000 tona ribe, a samo Hrvatska lovi oko 60.000 tona, dok se ukupno u regiji ulovi oko 100.000 tona.

Karmenu Vella, malteški političar i povjerenik za okoliš, pomorstvo i ribarstvo bivše Europske komisije, tvrdio je da će bez uvođenja kvota za lov doći do kolapsa stokova u roku od jedne do tri godine. Europski parlament usvojio je, međutim, još u studenome 2018. izvješće Ruže Tomašić o Višegodišnjem planu upravljanja malom plavom ribom u Jadranu, koje umjesto kvota, koje bi pogodile hrvatsku ribarsku industriju, predviđa uvođenje mjera za oporavak jadranskih stokova. Tomašić odustajanje nove EK tumači činjenicom da su procijenili kako prijedlog ne može proći u trijalogu s Europskim parlamentom, čija bi predstavnica bila ona, i Vijećem EU-a, kojim Hrvatska trenutno predsjeda. "Što se tiče ovoga izvješća, Komisija je morala to povući jer znaju da ne mogu proći. Mi smo digli cijeli Parlament na noge", rekla je Tomašić za Hinu i podsjetila kako je u tome također ulogu igrala činjenica "da mi sada predsjedamo".

Tomašić je uoči izbora za Europski parlament u svibnju rekla da se kandidira samo kako bi zaključila pregovore s Vijećem i Komisijom o upravljanju malom plavom ribom u Jadranu i da će se povući kad obavi taj posao. Nakon Komisijina odustajanja Tomašić je objavila da će iz Europskog parlamenta otići u lipnju iduće godine i da će na njezino zastupničko mjesto doći Ladislav Ilčić, drugi s izborne liste "suverenista", s obzirom na to da nitko nije dobio deset posto preferencijalnih glasova. H