Osijek
NA VRHU GASTRONOMSKE LJESTVICE

Predstavljen županijski Atlas tradicionalnih okusa
Objavljeno 12. veljače, 2020.
Nakon Atlasa vina, a prije izlaska Atlasa ruralnog smještaja, Osječko-baranjska županija predstavila je Atlas tradicionalnih jela - prezentacija je to 33 restorana najveće slavonske županije sa širokim spektrom ponude jela - od tradicionalne lokalne kuhinje i seoskog okruženja preko restorana koji odišu gradskim duhom do hotela s ekskluzivnim smještajem i ponudom. U brošuri se tako može pročitati više o tradicionalnim jelima i mjestima na kojima ih možete kušati, a koja svakom gostu dodatno jamče nezaboravan užitak u jelu, piću i posjetu Slavoniji i Baranji.

Na jučerašnjoj su prezentaciji nazočili župan Ivan Anušić, kuhar srebrne nogometne reprezentacije Tomica Đukić i pročelnica Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport Tatjana Roth. "Osječko-baranjska županija unatrag nekoliko godina intenzivno radi na promociji svoje turističke ponude i one vrste turizma koju mi kao Slavonija možemo ponuditi. Jedan mali segment toga je upravo predstavljanje ove brošure. U prošlog godini naša je županija postigla najveći porast turističkog posjeta i noćenja u odnosu prema godini prije. To je znak da nas sve više gostiju prepoznaje i dolazi k nama. To nam je i bio cilj i u tome uspijevamo", rekao je uvodno župan Anušić. Potvrda je njegovih riječi i najsvježiji podatak o tome da je broj noćenja u županiji za siječanj ove godine, u odnosu prema siječnju 2019. godine, veći 30 posto.

A u čemu je tajna domaće gastronomije? Na to je pitanje odgovorio Tomica Đukić. "O Slavoniji i Baranji, kako jedemo, pijemo i kako se družimo, sve više dobivam sliku da je to doista jedno mjesto, a neću biti skroman u ocjeni, elitnog turizma. Vrhunska hrana, vrhunsko piće, naše tradicionalne namirnice, naš dobar duh... sve je to sažeto u ovom Atlasu. Želimo se, dakle, promovirati kao destinacija koja može pokazati da je na vrhu gastronomske ljestvice, i to je nešto što me veseli", rekao je Đukić, izrazivši zadovoljstvo što se u obilasku restorana Osječko-baranjske županije ponovo uvjerio kako se u našoj kuhinji koristi sve više domaćih autohtonih namirnica koje se pripravljaju na tradicionalan način, i to u posebnom, modernijem štihu. Naposljetku, prema Đukiću, tajna uspjeha leži u "kratkom lancu nabave - od proizvođača do stola".

Uz restorane, ovim dvojezičnim Atlasom (hrvatski i engleski) predstavljena su i najvažnija gastrodogađanja na području županije. “Iako se u tiskanom izdanju oba Atlasa nalaze u brojnim vinarijama, restoranima i turističkim uredima, postoje i u online-izdanju na stranicama Županije kako bi bila dostupna posjetiteljima diljem Hrvatske, ali i dalje, svima koji planiraju svoj odmor na istoku Hrvatske”, zaključio je župan Anušić, najavivši kako je idući na redu Atlas smještaja, kojim će se upotpuniti cjelinu ponude na području Osječko-baranjske županije. D. Kuštro
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike