Osijek
UZ BLAGDAN GOSPE LURDSKE

Misa u crkvi svetog Jakova
i bolničkoj kapeli te posjet
bolesnicima na Nefrologiji
Objavljeno 11. veljače, 2020.

U povodu 23. Svjetskog dana bolesnika, koji se svake godine obilježava 11. veljače, na blagdan Gospe Lurdske, đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić posjetio je pacijente i bolesnike na Zavodu za nefrologiju KBC-a Osijek, a od 14 sati predvodio je i svetu misu u bolničkoj kapeli.

Obilježavanje Svjetskog dana bolesnika, uz nazočnost nadbiskupa Hranića, u osječkoj je bolnici organiziralo Hrvatsko katoličko društvo medicinskih sestara i tehničara - Podružnica Osijek. Prilikom toga nadbiskup je posjetio i ravnateljstvo osječke bolnice. Nešto prije, točno u podne, koncelebriranu svetu misu u povodu blagdana Gospe Lurdske u osječkoj crkvi sv. Jakova, poznatijoj kao crkvi kapucinskog samostana na osječkom korzu, predvodio je pomoćni biskup đakovačko-osječki mons. Ivan Ćurić.

Recimo kako osječki kapucini prema stogodišnjoj tradiciji obilježavaju ovaj blagdan podnevnom misom, a jučer je misi, uz pomoćnog nadbiskupa, koncelebriralo dvadesetak svećenika iz gotovo svih osječkih samostana, kao i župne crve sv. Petra i Pavla. Pomoćni biskup mons. Ćurić vjernicima je prenio i ovogodišnju poruku pape Franje u povodu Dana bolesnika, ali i podsjetio na poruku pape Ivana Pavla II. Svjetski dan bolesnika utemeljio je upravo papa Ivan Pavao II. posebnim pismom datiranim 13. svibnja 1992., a kao cilj toga dana naznačena je želja da se društvo senzibilizira za potrebe bolesnika te da im se osigura bolja zdravstvena skrb. Kao datum obilježavanja Svjetskog dana bolesnika izabran je 11. veljače, kad se u Katoličkoj Crkvi slavi spomendan Blažene Djevice Marije Lurdske, s obzirom na to da je marijansko svetiše u Lourdesu, poznato po brojnim čudesnim ozdravljenjima, postalo velikim okupljalištem bolesnika koji se ondje dolaze moliti.

Podsjetimo kako se gradić Lurd (Lourdes) nalazi na krajnjem zapadu Francuske. U njemu se zbio događaj koji je obilježio XIX. stoljeće. Od 11. veljače do 16. srpnja 1858. godine Blažena Djevica Marija tamo se ukazala osamnaest puta četrnaestogodišnjoj djevojčici Bernardici Soubirous. U svojim je ukazanjima Gospa pozivala na molitvu, obraćenje i pokoru te da se sagradi crkvica na mjestu ukazanja, a posebno je zanimljivo to što Majka Božja poziva ljude da se dođu napiti na izvoru koji je ona pokazala. Ta se voda pokazala čudesnom s obzirom na to da su ubrzo zabilježena i brojna ozdravljenja koja se i danas događaju. N. Z. Eberhard
Svjetski dan bolesnika utemeljio je papa Ivan Pavao Drugi posebnim pismom datiranim 13. svibnja 1992.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike