Regija
OPG ĆURDO PRIPREMA SE ZA NOVU SEZONU

Uzgajat će i minilubenice, 15-kilašice nisu tražene
Objavljeno 12. veljače, 2020.
Kalemljene sadnice određena su sigurnost za bolju, kvalitetniju proizvodnju
SOLJANI



Na imanju Stjepana Ćurde u Soljanima na istoku županjske Posavine, čija se obitelj, uz proizvodnju tradicionalnih ratarskih kultura, već dugi niz godina uspješno bavi i lubeničarstvom i proizvodnjom crvene začinske paprike, zahuktale su se pripreme za novu proizvodnu sezonu, koja je pred samim vratima.


U tijeku je čišćenje i dezinfekcija plastenika i kontejnera, prekjučer su počeli stizati zemlja, folija, sjeme i repromaterijal. Od 1. ožujka počinju sa sjetvom lubenice i postavljanjem podloge i nakon 15 dana kreće kalemljenje sadnica. A u međuvremenu će prehranjivati i pšenicu. Posla je puno, ali i vrijeme im ide na ruku. Imaju tri veća plastenika za proizvodnju rasade, površine od po 150 hektara, dva manja u kojima su prvi put odlučili uzgajati jagode te jedan mali za osobne potrebe i sadnju rajčice, paprike, salate. Ćurdo je lani pod lubenicama imao šest hektara, otprilike toliko planira i ove godine.


- Ne idem s direktnom sjetvom, koja inače kreće početkom svibnja, nego prvo sa sadnicama u plasteniku i kalemim ih na određenu podlogu kako bih dobio na kvaliteti i prinosu lubenice te otpornosti na bolesti, što je vrlo važno s obzirom na sve čudnije vremenske prilike - pojašnjava Stjepan. Kalemljene sadnice su, napominje, na neki način ipak sigurnost za bolju i kvalitetniju proizvodnju.
Pokusna proizvodnja

Uz 25.000 sadnica lubenice imat će i oko 70.000 sadnica začinske paprike. To je velik posao koji zahtijeva puno ručnog rada.


Što se tiče sjetve u plasteniku, to uglavnom uspiju odraditi članovi obitelji, za kalemljenje okupe ekipu od nekoliko žena iz sela, a onda slijedi posao na njivi, koji je, kaže Stjepan, već malo veći problem, jer je radnu snagu sve teže pronaći. Ove godine planiraju ići i s približno 2000 sadnica minilubenica, koje nakon berbe teže od kilogram i pol do dvije.


- Sve je veća potražnja za manjim lubenicama. Prije je bilo pravilo što veće, to bolje i nekada su se tražile one od 15-ak kilograma, ali danas više ne. Sada su zahtjevi za lubenice od 8 do 12 kilograma. A ima upita i za ove male pa ćemo ove godine imati pokusnu proizvodnju jer o njima malo znamo, vidjet ćemo kakvi su prinosi i sve ostalo. Idemo postupno, da nam se ne dogodi da moramo njome naglo zasijati velike površine pa nam je prijelazno razdoblje dobrodošlo. Za njih je i drugačija ambalaža, pakovanje, veći su troškovi u odnosu na standardnu lubenicu, ali je i otkupna cijena puno veća, pa ćemo vidjeti gdje ćemo se naći - zaključuje Stjepan. Oko 15. travnja počinju sadnju sadnica u niskim tunelima na površini od dva do tri hektara, a zahvaljujući foliji koja štiti biljku i boljim uvjetima za rast i razvoj, omogućuje se raniji urod lubenice. A na otvorenom, bez pokrivanja, sadnja traje od 1. do 15. svibnja, raspoređuje se kako sav urod ne bi stigao u isto vrijeme. Od kraja lipnja do 10. srpnja kreće berba lubenice, ovisno o vremenskim prilikama.
Siguran otkup

Prošlogodišnja sezona lubenica za obitelj Ćurdo bila je loša. Pet dana prije berbe Soljane je poharalo olujno nevrijeme i lubenice je potukao led, bile su iskvrcane i trgovački centri nisu ih htjeli pa je prodaja rješavana po privatnim linijama. A otkupna cijena lani je, napominje Stjepan Ćurdo, bila jako dobra, iznadprosječna, u početku je bila tri kuna i cijelu sezonu gotovo nije padala ispod dvije kune.


- Nakon dugog niza godina dočekamo tako dobru cijenu, ali ja nisam imao sreće. Cijena super, kvaliteta lubenice odlična i onda nas led potuče! Dotad sam redovito osiguravao proizvodnju, a lani za lubenicu jednostavno nisam ugovorio policu osiguranja i dogodi nam se ono što se nikada nije dogodilo - i kiša i vjetar i led, sve se sastavilo, i to na ovom našem cijelom području, a ne samo mjestimično, kako je znalo ranije biti - kazuje. Poučen lošim iskustvom, ove će godine sav urod na vrijeme osigurati.


Ulazni troškovi za proizvodnju lubenice su veliki, veći od 10.000 kuna po hektaru, sjeme je skupo, sve su hibridi i to je, ističe, ozbiljna proizvodnja, tu nema improvizacije. Ćurdo ima dugogodišnji ugovor s jednim velikim trgovačkim lancem i zadovoljan je suradnjom i korektnošću otkupljivača. Kada "žeže zvizdan", lubenice se prodaju, a kada padne kiša, onda dolazi do višednevnog zastoja, što je za proizvođače, kako znaju reći, elementarna nepogoda.
Što se tiče jagoda, riječ o oko 1500 sadnica i svu proizvedenu količinu uroda prodat će na kućnome pragu, kupcima iz okolnih sela.


Marija Lešić Omerović
25

tisuća sadnica lubenice proizvest će u plasteniku
PROŠIRENJE
Stjepan Ćurdo razmišlja i o nekim drugim povrtlarskim kulturama, no najveći je problem nedostatak radne snage, koju je u Cvelferiji sve teže pronaći, i to je zapravo i najveća kočnica u planovima za proširenje proizvodnje jer se rizik treba svesti na najmanju moguću mjeru. A za ozbiljnije količine robe koje se mogu plasirati na tržište, potrebna je i hladnjača i skladišni kapaciteti pa će razmotriti mogućnosti koje će nuditi Agrotehnološki centar u Cerni.
Najčitanije iz rubrike