Kultura
IZLOŽBA "IGRA SPORTA I UMJETNOSTI"

Brojni se predmeti izlažu po prvi put
Objavljeno 12. veljače, 2020.
U Galeriji Prsten i Galeriji PM Doma HDLU-a otvorena je izložbe Igra sporta i umjetnosti, kojom se najavljuje stalni postav Hrvatskog športskog muzeja. Predstavljen je opsežan izložbeni projekt, koji kroz dva dijela svjedoči o povezanosti umjetnosti i športa. Prvi dio prezentira razvitak športa i primijenjene umjetnosti od vremena pokretanja organiziranih športskih aktivnosti u Hrvatskoj do suvremenih dana, a druga prikazuje šport kao profesiju i kao široko rasprostranjenu zdravu rekreativnu aktivnost, te inspiraciju za nastajanje umjetničkih djela suvremenih likovnih i vizualnih umjetnika.


U prvom dijelu HŠM izlaže predmete iz vlastita fundusa, vrijedne primjere primijenjene umjetnosti i dizajna, prije svega medalje, plakate, diplome i skulpture dodjeljivani kao nagrade. Veliki broj predmeta nije bio dostupan javnosti i izlaže se po prvi put, a mnogi od njih zauzet će istaknuto mjesto u budućem postavu. Na izložbi su prezentirani radovi preko 50 umjetnika i dizajnera, pa je zanimljivo promatrati njihove radove iz rakursa športske tematike. Među njima su i najveća imena hrvatske umjetnosti poput Frangeša, Kerdića i Meštrovića, ali i umjetnika poput Stranića koji su gotovo cijeli svoj opus posvetili športu.


Pregled razvitka umjetnosti u području športa u Hrvatskoj prezentiran je kronološki, od kraja 19. st., u četiri cjeline prema prekretnicama u hrvatskoj povijesti koje su imale presudan značaj za društvo, što se odrazilo na šport i umjetnost. U zasebnim su cjelinama prezentirani predmeti vezani za sokolski pokret i olimpizam.


U drugom su dijelu predstavljeni radovi hrvatskih likovnih umjetnika na temu športa, koji govore o strasti i ushitu, povezuju odgovor na pitanje zašto su šport i umjetnost najvažnija kreativna zabava i unutarnja promjena u suvremenom civilizacijskom okruženju i europskoj tradiciji.
Od najmlađe generacije do akademika, umjetnici kroz svoje iskustvo prenose iskustvo u umjetnička djela koja govore o strasti, osobnim stavovima, rekreaciji, čarobnim sjećanjima na stare stadione, prijenosima natjecanja na crno bijelim televizorima, čaroliji natjecanja i radosti druženja... N.Vek.
Možda ste propustili...

NEVEN OŽIVLJAVA LIKOVE IZ "TRNORUŽICE"

Više od pola složenoga procesa je ručni rad

UBLAŽAVANJE POSLJEDICA PANDEMIJE

Potpora samostalnim umjetnicima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana