Kultura
U 84. GODINI UMRO HRVATSKI DIRIGENT VLADIMIR KRANJČEVIĆ

Dirigent i glazbeni pedagog s karijerom dužom od šest desetljeća
Objavljeno 10. veljače, 2020.
ZAGREB - Maestro Vladimir Kranjčević, proslavljeni hrvatski dirigent i glazbeni pedagog s karijerom dužom od šest desetljeća, umro je u nedjelju u Odri, u 84. godini, doznaje se iz kruga obitelji. Kranjčević se glazbom počeo baviti još kao dijete u Križevcima, gdje ga je zbog rata majka sklonila iz rodnog Zagreba. U tom je gradu počeo svirati klavir, kasnije je dirigirao i crkvenim zborovima, no muzičku školu završio je u Zagrebu.


Glasovir je diplomirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 1961., kod Ladislava Šabana te učio dirigiranje kod Slavka Zlatića i Igora Markeviča u Monte Carlu, koje je 1980. magistrirao na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu kod Vojislava Ilića. Pijanističku karijeru prekinuo je zbog ozljede šake te se, uz kontinuirano aktivno djelovanje na raznim područjima glazbene scene, posvetio dirigiranju i pedagoškom radu.


Od 1960. bio je profesor u zagrebačkim osnovnim školama i gimnazijama na Rooselveltovom trgu, a sedamdesetih godina bio je direktor na Muzičkoj školi Vatroslav Lisinski, kada je ona bila izuzetno uspješna i nizala gostovanja diljem države.


Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu predavao je dirigiranje od 1978., redoviti profesor je od 1995., a profesor emeritus od 2014.


Bio je jedan od utemeljitelja glazbenoga festivala Varaždinske barokne večeri, umjetnički voditelj od 1971. do 1993. i ravnatelj od 1994. do 2006. Toj je manifestaciji ostavio velik doprinos radeći na otkrivanju starih hrvatskih skladatelja, osobito crkvenog repertoara. Ravnatelj Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu bio je od 1994. do 2002.


Kranjčević je bio posebno uspješan kao zborski dirigent - dirigirao je mnogim zborovima i orkestrima, među kojima se ističe Akademski zbor "Ivan Goran Kovačić", s kojim je obišao cijeli svijet, od Kine, Koreje do Italije, Njemačke, Francuske.


Bio je i šef-dirigent Mješovitog zbora HRT-a, Zagrebačkih madrigalista, Simfonijskog orkestra HRT-a te radio u muzičkoj produkciji RTB-a krajem 80-ih.


Nastupao je uz mnoge cijenjene glazbenike, uz Zagrebačku filharmoniju, Hrvatski komorni orkestar, u operama nacionalnih kazališta u Zagrebu, Splitu i Osijeku, uz Komorni orkestar Berlinske filharmonije, Slovensku filharmoniju, Simfonijski orkestar i Zbor HRT, Dubrovački simfonijski orkestar, Orkestar Opere Monte Carlo, Beogradsku filharmoniju i mnoge druge.


Repertoar mu pretežito obuhvaća djela klasicizma i romantizma i suvremenu zborsku glazbu, a kao dirigent snimio je oko 5000 minuta trajnih snimaka za radio i televiziju, dvadesetak gramofonskih ploča i 20 CD-a, uglavnom hrvatske glazbe, kao i djela iz svjetske glazbene literature.


Za svoj je rad višestruko nagrađivan, između ostaloga, dobitnik je Nagrade Milka Trnina, nekoliko nagrada grada Varaždina, godišnje Nagrada Vladimir Nazor (za 1995.), kao i Nagrade Vladimir Nazor za životno djelo (2016).


Tu su i nagrada "Vatroslav Lisinski" Hrvatskog društva skladatelja, Vjesnikova nagrada "Kantor", nagrada za životno djelo Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga, Zlatna medalja Varaždinske biskupije, Nagrada Grada Zagreba i Porin za životno djelo.
Nositelj je odličja Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića, odličja Reda Danice hrvatske s likom Antuna Radića i Reda hrvatskog pletera te počasni građanin grada Križevaca. Hina
5000

minuta trajnih snimaka snimio je za radio i televiziju
Možda ste propustili...

PRVI PUT NA ATRAKTIVNOJ LOKACIJI NP-A PLITVIČKA JEZERA

Petero Slavonaca na humanitarnoj likovnoj koloniji

MARIJANA BOŠKOVIĆ BOJE SANJA I ŽIVI

Već je u vrtiću crtala za svoje prijatelje

“PIZZERIA EUROPA” ROMAN JE CESTE

Žarku Jovanovskom pripalo 100.000 kn

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana