Kultura
DOMAĆINI MEĐUNARODNOG SKUPA O ‘‘AVARIMA I SLAVENIMA‘‘

Vinkovci imaju najveću avarsku zbirku
Objavljeno 11. veljače, 2020.
VINKOVCI - Tijekom dva dana na skupu smo govorili o aktualnoj problematici u arheologiji ranoga srednjega vijeka, avarskoga i slavenskoga razdoblja. Gradski muzej Vinkovci posjeduje najveću zbirku nalaza iz avarskoga razdoblja u Hrvatskoj i čuva preko 3000 predmeta koji potječu iz više od 500 grobova s četiri lokaliteta u okolici Vinkovaca: Otok (Gradina), Privlaka (Gole njive), Stari Jankovci (Gatina) i Nuštar (Dvorac), istaknula je Anita Rapan Papeša, kustosica iz Gradskog muzeja Vinkovci, koji je bio domaćin dvodnevnoga međunarodnoga znanstvenoga skupa Avari i Slaveni dvije strane pojasnog jezičca: Avari na sjeveru i jugu kaganata. Treći, završni dan, održan je u Zagrebu.
U Arheološkom muzeju u Zagrebu 22. listopada prošle godine predstavljen je veliki međunarodni izložbeni projekt Avari i Slaveni svečanim otvorenjem dviju izložbi, hrvatske izložbe Avari i Slaveni južno od Drave i slovačke izložbe Avari i Slaveni sjeverno od Dunava. Na izložbama su predstavljene dvije populacije Avara i Slavena iz razdoblja od sredine 6. do sredine 9. stoljeća. Autorice hrvatske izložbe su Anita Dugonjić iz Arheološkog muzeja u Zagrebu i Anita Rapan Papeša iz Gradskog muzeja Vinkovci.


Ravnatelj AMZ-a, Sanjin Mihalić istaknuo je kako vinkovački muzej i AMZ surađuju dugi niz godina.


- Programom Avari i Slaveni koji uključuje i jednu veliku međunarodnu izložbu, Gradski muzej Vinkovci potvrdio je svoju nezaobilaznu ulogu u arheološkoj znanosti. Znanstveni je skup privukao veliki broj stručnjaka vezanih uz arheološku baštinu. Izuzetno smo zadovoljni posjećenošću izložbe u Zagrebu, koju su pogledali i sudionici skupa u Vinkovcima, što je ujedno bio i kraj projekta - rekao je Mihalić.


Znanstveni je skup okupio četrdesetak znanstvenika iz desetak zemalja Europe, vrhunske stručnjake u svom području, koji su predstavili i s kolegama raspravili svoja najnovija otkrića.


- Od kako je 1979. u Vinkovcima održan veliki arheološki skup u organizaciji tadašnjeg Jugoslavenskog arheološkog društva, nakon 40 godina ponovno u Vinkovcima je znanstveni skup okupio kremu ljudi koji se bave arheologijom, u ovom slučaju Avarima i staroslavenskim razdobljem, ne samo u Hrvatskoj nego i u Europi - istaknuo je Hrvoje Vulić, ravnatelj Gradskog muzeja Vinkovci.


Prema riječima vinkovačkog gradonačelnika Ivana Bosančića, znastvenici su na pravom mjestu:


- Drago mi je što su sudionici skupa koji su prvi put u Vinkovcima imati priliku upoznati grad i dobili priču o našoj povijesti, kulturi, tradiciji.
Organizatori skupa su Arheološki muzej u Zagrebu i Gradski muzej Vinkovci, u suradnji s arheolozima iz Slovačke. M.Kokaj
KONTEKST NEPOZNAT
- Našli smo mnogo atraktivnih i unikatnih predmeta, poput dijelova pozlaćene pojasne garniture iz Smrdelja kod Skradina. Kontekst nalaza je nepoznat, postoje samo neki opisi amaterskih istraživa. Među nalazima je i atraktivna ostava brončanih matrica iz ranog avarskog razdoblje iz Biskupije kod Knina - rekla je Maja Petrinec iz Muzeja hvatskih arheoloških spomenika u Splitu.
Možda ste propustili...

ZAVRŠNA IZLOŽBA STUDENATA

Prvi put zajedno četiri odsjeka

DR. SC. HERMINE GÖRICKE LUKIĆ BOGATIJA JE ZA NAGRADU ZA ŽIVOTNO DJELO

Muzeju je poklonila svoje najljepše godine, koje su joj jednako tako i uzvraćene

GRADSKI MUZEJ VIROVITICA IMA NAJBOLJI NOVI STALNI POSTAV

Donedavno Virovitičani nisu mogli ući ni u krug kandidata za nagrade poput ove

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DR. SC. HERMINE GÖRICKE LUKIĆ BOGATIJA JE ZA NAGRADU ZA ŽIVOTNO DJELO

Muzeju je poklonila svoje najljepše godine, koje su joj jednako tako i uzvraćene

2

MEĐUNARODNI USPJESI MLADIH NAŠIČKIH GLAZBENICA

Nuo, Lejla i Hana uspješne u Srbiji

3

GALLERIA BUSINESS CENTER

Počeo Jesenski sajam knjiga