Kultura
"ŽENE U CRVENOM" PREMIJERNO U HNK-U

Priča se može ispričati i bez doze krvi
Objavljeno 6. veljače, 2020.
Četiri moćna ženska lika tumače glumice Anita Schmidt, Petra B. Blašković, Antonija Pintarić i Ljiljana Krička Mitrović

Kazališnu večer punu smijeha u petak, 7. veljače, svojoj publici priprema Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku, gdje će, s početkom u 20 sati, premijerno zaigrati predstava Žene u crvenom prema dramskom predlošku Davora Špišića i u režiji Damira Mađarića. Višestruko nagrađivani prozaist, dramatičar i scenarist, dramski autor i višestruki dobitnik nagrade "Marin Držić" potpisuje ovu gorko-slatku komediju o umirovljenoj stjuardesi Tamari i njezinoj usidjeličkoj kćeri Nori u raljama zelenaškoga bankarstva.


Žene u crvenom praizvedene su u studenome 2013. u koprivničkom Teatru Ludens, a sada će i osječka publika imati priliku zaviriti u svojevrstan putopis o putovanju do ljudskosti u neljudska vremena, s karavanom koju čine četiri moćna ženska lika koja će tumačiti Anita Schmidt (Tamara, žena letačica), Petra Bernarda Blašković (Nora, žena s pjenom na usnama), Antonija Pintarić (Dinka, žena istjerivačica) i Ljiljana Krička Mitrović (Anđa, žena u represiji).


- Bila sam na premijeri u Teatru Ludens gdje mi je Vera Zima, koja je igrala Tamaru, rekla da me za 10 godina želi vidjeti u toj ulozi i evo mene, ali za sedam godina. Drago mi je da sam dobila mogućnost igrati ženu koja dolazi "s visina" i na sve moguće načine se bori za "malog" čovjeka, te se nadam da će moja izvedba biti u rangu s Verinom. Mislim da je redatelj Mađarić vrlo dobro ušao u bit ženske snage koja je prisutna i vidljiva tijekom cijelog komada - na jučerašnjoj konferenciji za novinare rekla je Anita Schmidt.


Redatelj Damir Mađarić rekao je kako Žene u crvenom, za koju su glazbu radili Gordana i Miroslav Evačić, doživljava kao džumbus-komediju i svojevrsni katalizator koji, u histeričnim vremenima punim ubojstava, samoubojstava i raznih osveta, nastoji pokazati kako se priča može prikazati i bez doze krvi.


- U ovoj priči majka i kći su se malo preračunale i zapale u ekonomsku krizu. Životne prilike natjerale su ih da dignu kredite, nakon čega se situacija ne odvija baš dobro. Kada bankari dođu po svoje, njih dvije odluče preuzeti stvari u svoje ruke. Jedna jako zanimljiva komedija u kojoj nema pucanja, ali ima dosta pjevanja, pošalica, čudesnih obrata i svega onoga što gledatelji vole i ako se na sceni ne dogodi džumbus na koji će se publika smijati, onda, nažalost, nismo uspjeli. Duboko se nadam da ćemo uspjeti - poručio je redatelj, a ujedno i scenograf te kostimograf osječke izvedbe Žena u crvenom, čiji su asistenti Davor Molnar, Petra Mađarić i Tončica Knez.


Davor Špišić kazao je da mu je velika čast što će se predstava po njegovu predlošku premijerno izvesti i u osječkom HNK-u.


- Ono što se nalazi ispod te prve razine smijeha, opuštene komedije i, nadam se, dobre zabave, ozbiljni su problemi žena i današnjeg čovjeka općenito. U ovih sedam godina koliko igraju Žene u crvenom, ti su se problemi, nažalost, još više usijali i naša je zemlja otišla nagore što se tiče priče o kojoj je ovdje riječ, odnosno po pitanjima pohlepe, gaženja dostojanstva, svakodnevnih pljački i gramzivosti institucija koje zanemaruju "običnog" čovjeka o kojemu bi se trebale brinuti. Žene su oduvijek bile drčnije, hrabrije, snažnije i izdržljivije od nas muškaraca, i to je istina koju se ne usuđujemo uvijek priznati. Malo sam došao na jučarašnju probu i mogu reći da sam prezadovoljan energijom i oblikovanjem karaktera četiriju heroina iz predstave - rekao je Špišić.

Intendantica Dražena Vrselja napomenula je da se predstava ne održava u okviru građanskog premijernog ciklusa, ali i da svi zainteresirani građani mogu kupiti ulaznice za premijeru u petak. Dodala je i da će Žene u crvenom igrati u sklopu novog projekta osječkog HNK-a pod nazivom Scena u sceni.


Danijel Miklić
Istoimeni projekt očuvanja zdravlja
Premijera predstave Žene u crvenom u osječkom HNK-u također je i završni svečani događaj projekta "Žene u crvenom" koji drugu godinu zaredom organizira županijski Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb, u suradnji s Upravnim odjelom za turizam, kulturu i sport OBŽ-a, Udrugom CEREBRO, HNK-om u Osijeku, Gradskim društvom Crvenog križa te Školom primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek. Projekt je to koji kroz niz aktivnosti promovira i educira o simptomima i čimbenicima rizika srčanog i moždanog udara, te o preventivnim mjerama koje pridonose zdravlju i većoj kvaliteti života.
Možda ste propustili...

IZLOŽBA KERAMIKE U HRVATSKOJ PRODUKCIJI

I članovi žirija keramičari

U KOREOGRAFIJI I REŽIJI LEA MUJIĆA

Premijera baleta "Ponos i predrasude"

UČENICA OSJEČKE GLAZBENE ŠKOLE

Jani Micevski Grand Prix u Rumunjskoj

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OSJEČKA PROMOCIJA ROMANA "NADOHVAT"

Epska tema u kojoj nema "velikih junaka"

2

SPOMEN-MUZEJ J. J. STROSSMAYERA

Upoznavanje s valpovačkim vlastelinima

3

IZLOŽBA OSJEČKOG AUTORA U GALERIJI KAZAMAT

Midžić: Zašto se Pinocchio vratio u svoje drvo?