Dome slatki dome
VRT RANOCVATUĆE GRMLJE

Trajnice i grmolike biljke za šareno cvjetno proljeće
Objavljeno 6. veljače, 2020.
Pravilnim izborom i planiranom sadnjom možemo svoj vrt obogatiti cvatućim biljem

U rano proljeće počinje cvjetati japanska dunja, prekrasnim crvenim cvjetovima, hamamelis i forzicija intenzivno žutom, a pripremaju se i pupoljci magnolije, što stvara izuzetnu živost u još uvijek spavajućem vrtu.

Zima je sama po sebi, izvan našeg toplog i ugodnog doma, monotona, siva, kišovita, pomalo deprimantna. No možemo li to promijeniti u svom okolišu, pitanje je koje često postavljamo, možda i s pravom, poduzimamo li što da naš sumoran vrt bar donekle oživi u zimu?

Ili samo razmišljamo i zamišljamo raskošnu cvatnju naših vrtova kakva će biti tijekom toplijeg dijela godine? Pravilnim izborom i planiranom sadnjom možemo svoj vrt učiniti lijepim i obogatiti ga cvatućim biljem i zimi te rano u proljeće, prije nego počnu cvjetati proljetne kulture. Jedna od trajnica koja najranije počinje cvasti je Iberis semperflorens. Stvara jastučaste oblike, koji često prelaze u viseće forme, poglavito ako ih sadimo na suhozidima i mjestima gdje je kvalitetna zemlja.

Iberis cvjeta mnoštvom snježnobijelih cvjetića koji prekrivaju gotovo cijelu biljku, po čemu je i dobio ime. Dugotrajnost cvatnje te biljke ono je što je posebno označava. Iberis može cvjetati čak do početka travnja. Nakon cvatnje ostaju nam prekrasni jastučasti oblici sa sjajnim zelenim kožnatim listićima. Ova je biljka izuzetno otporna i na sušu. Bergenia cordifolia zanimljiva je sa svojim srcolikom listovima intenzivno zelene boje. Cvjeta u nježnim nijansama na zaštićenim prostorima do travnja. Mora biti zaštićena od mraza. Mraz joj odgađa cvatnju za početak proljeća.

Od grmovnica valja spomenuti Viburnum tinus ili lempriku, kako joj je hrvatsko ime. Ta biljka stvara grm često visok i do tri metra. Zimi, ali i u ljetnom razdoblju nakon kiša ima pomalo neugodan miris. Lemprika također cvjeta mnoštvom bijelih cvjetova sastavljenih u kišobranasti oblik - cvijet. Ta vazdazelena grmovnica cvjeta od studenoga do travnja. Možemo je koristiti za sadnju u skupine, ali od nje možemo formirati i prirodne ili orezujuće živice. Ponekad krajem siječnja, ali najčešće u veljači, počinje cvatnju Chaenomeles japonica (japanska dunja) prekrasnih crvenih cvjetova, koja stvara grmove do oko dva metra visine i isto tolike širine. Često se cvatuće grane te prekrasno cvatuće grmovnice koriste za aranžiranje, poglavito u oblikovanju ikebana. Kod nas je često nalazimo na tržnici u vrijeme cvjetanja kao rezano cvijeće, premda je drvenasta biljka. Hamamelis i forzicija svojim intenzivnim bojama, poglavito forzicija svojom žutom, stvaraju izuzetnu živost u još uvijek spavajućem vrtu. U to vrijeme počine cvatnja Kerrie japonice i Mahonie aqufolium, također intenzivnom žutom bojom ili njezinom nijansom. Mahonia se tu posebno ističe zbog svojih tamnih nazubljenih listova, čime boja cvijeta još više dolazi do izražaja. Kod nas nakon toga počinje cvjetati berberis, žutom bojom. Nekako s berberisom počinje cvatnju i bijela Spirea x vanhouttei.

Ovisno o vremenskim uvjetima, u ožujku počinje cvatnja žutih gumbičastih cvjetova izuzetno mirisnog lovora (laurus). Ovdje posebno treba napomenuti magnoliju x soulangeana, koja tijekom ožujka počinje cvjetati u našem vrtu svojim tulipanolikim cvjetovima, prije samog listanja. Magnolija na poseban način svojim ljubičastim ili bijelim zvjezdastim cvjetovima dolazi do izražaja naglašavajući svoju ljepotu. Postoje i druge grmolike biljke i trajnice koje možemo koristiti za dekoraciju vrta zimi kao cvatuće bilje. Ponekad je dovoljno samo malo prolistati kakav katalog ili kakvu knjigu ili svratiti u vrtlariju, u kojoj možemo naći mnoštvo kasnojesenskih cvatućih biljaka ili pak onih koje cvjetaju tijekom zime i ranog proljeća.

Jasminka Knežević
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike