Kultura
MALA AKADEMIJA UMJETNOSTI ERNESTINOVO

Šablone sjećanja u Karl Ernst Osthaus muzeju u Hagenu
Objavljeno 6. veljače, 2020.
Na poziv Karl Ernst Osthaus muzeja u Hagenu u Njemačkoj, ernestinovačka Mala akademija umjetnosti - točnije tri djevojčice iz Ernestinova i njihove tri vršnjakinje iz grada domaćina, uz pomoć će žena treće dobi nastaviti razvijati projekt Šablone sjećanja na kojemu su u Ernestinovu, pod vodstvom umjetnice Milice Reinhart Tešankić, radili pola godine, a o čemu smo u Glasu Slavonije pisali.

Na put od 8. do 15. ožujka idu mlade Ernestinovčanke Ana Dujić, Antonija Roguljić, Ana Juginović, umjetnica i predsjednica Male akademije Milica Reinhart Tešankić te novinarka Karmela Vukov Colić, koja će dokumentirati cijeli proces rada pismeno i vizualno.

- Ovu ćemo ideju razvijati i nastaviti u Hagenu. I tamošnje smo žene treće dobi uključili u naš projekt na tjedan dana. To je uključivalo istraživanje sličnih tradicionalnih obrazaca i metoda zidnog oblikovanja u toj regiji. Potraga za preživjelim primjerima šablona i "suvremenim svjedocima" priče na osnovi sjećanja. Na temelju toga stvaraju se radovi, proizvode se boje, oblikuju šablone te se valjcima nanose na papir velikog formata i na zidove muzeja. Rezultati rada bit će izloženi u muzeju - ponosno najavljuje voditeljica.

Središte muzeja u Hagenu građevina je čiju je unutrašnjost dizajnirao Henry van de Velde (Bauhaus u Weimaru), u kojoj je smještena umjetnička zbirka Karla Ernsta Osthausa, a ondje će se realizirati drugi dio projekta Šablone sjećanja, u sklopu kojega su ernestinovačka djeca izrađivala šablone, boje i uzorke i aplicirala ih na zidove s pomoću starih gumenih valjaka.

- Prepoznavši kvalitetu projekta i indirektnu vezu Ernestinova i njemačke zajednice koja je živjela na ovim prostorima (u Ernestinovu) i koja je ostavila bogato nasljedstvo u kulturi, uspostavljena je trajna suradnja na mnogim projektima. Otvaraju se vrata Male akademije za suradnju s ostalim članicama EU-a i daje prinos Hrvatskoj kao predsjedateljici EU-a i otvara perspektiva upoznavanja novih prijatelja i djelatnosti europskih muzeja - ističe Milice Reinhart Tešankić.

Uz potporu Ministarstva kulture i Općine Ernestinovo, s partnerima - Udrugom umirovljenika Ernestinovo i OŠ Ernestinovo, u sklopu projekta Šablone sjećanja žene treće dobi pričaju djeci kako su njihove majke i bake oslikavale unutrašnje zidove kuća, kako su dizajnirale i izrađivale boje i uzorke... N.Vekić
Možda ste propustili...

IZLOŽBA U EUROPSKOM DOMU ZAGREB

Nemiri i vrludanja Zrinke Moslavac

OSJEČKA PROMOCIJA ROMANA "NADOHVAT"

Epska tema u kojoj nema "velikih junaka"

INSPIRACIJE NA TEMU KOLB/KELEMEN

Kolb i Kelemen županijski su brend kulturologije

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OSJEČKA PROMOCIJA ROMANA "NADOHVAT"

Epska tema u kojoj nema "velikih junaka"

2

SPOMEN-MUZEJ J. J. STROSSMAYERA

Upoznavanje s valpovačkim vlastelinima

3

IN MEMORIAM: PROF. MR. ART. JOSIP JERKOVIĆ

Bio je prvi dekan i jedan od utemeljitelja osječke Akademije