Kultura
KRPAN - OTAC I SIN VIOLINISTI

Martin: Tati sam uvijek mogao nešto odsvirati, pitati za savjet
Objavljeno 1. veljače, 2020.
Velika je radost svirati s Martinom. Nakon traganja našli smo mnogo izvrsnih skladbi za ovako neobičan komorni sastav

Vrlo se rijetko može čuti koncert za dvije violine, no upravo u jednom takvom nastupu prošlog su tjedna, u sklopu osme sezone Koncertnog ciklusa grada Osječka glazbena srijeda, uživali brojni ljubitelji klasične glazbe. Naime, u krcatoj dvorani Muzeja likovnih umjetnosti muzicirao je izvrsni zagrebački violinistički dvojac Anđelko (52) i Martin (24) Krpan, otac i sin, koji u posljednje vrijeme sve češće nastupaju zajedno.


- Moram priznati da osobno nikad nisam nazočio koncertu za dvije violine. Velika je radost svirati s Martinom. Nakon malo traganja našli smo velik broj izvrsnih skladbi za ovako neobičan komorni sastav. Veliko je veselje bilo svirati i u Osijeku, u prepunoj dvorani vrlo lijepe akustike - kaže profesor violine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.


Objašnjavajući specifičnost ovakvog sastava, Martin je nastavio kako je riječ o naizgled krhkom i jako ogoljenom sastavu, jer je violina melodijski instrument na kojem se uglavnom može izvoditi samo jedna melodijska linija.
Pun i bogat zvuk

- Međutim, kada se dvije violine spoje i kada netko za njih napiše dobro djelo, fascinantno je kako to može puno i bogato zazvučati. Zasigurno je tu znatno manje mogućnosti nego što ih ima, recimo, u gudačkom kvartetu, ali, s druge strane, ovakav sastav ima mogućnost jako intimnog i suptilnog muziciranja, kao i fleksibilnosti, koja se ne može tako lako postići u većim sastavima - objašnjava Martin, koji je 2018. diplomirao violinu na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji u razredu prof. Leonida Sorokowa.


Njihov koncertni repertoar čine skladbe skladatelja kao što su Georg Philipp Telemann, Boris Papandopulo i Béla Bartók, a izvode i njima posvećenu skladbu Marionete cijenjenog skladatelja i dirigenta Tomislava Uhlika.


- Do takvih posveta dođe ili na poticaj izvođača ili netko od naših kolega skladatelja, od kojih smo s nekima i dobri prijatelji, čuje da sviramo skupa. Tako je, kao poklon, nastala jedna druga skladba, Duo za dvije violine tatina dobrog prijatelja Marijana Kichla - priča Martin.


Iza obiteljskog violinističkog dua je i njegov prvi zajednički nosač zvuka, koji je 2018., pod nazivom Lorenzo & Simione, objavljen u nakladi Croatia Recordsa. Album, nazvan prema violinama na kojima Anđelko i Martin sviraju, svojevrsni je presjek ili antologija hrvatskog stvaralaštva za dvije violine 20. stoljeća, na kojem se mogu čuti skladbe Nenada Firšta, Anđelka Klobučara, Mladena Pozajića, Miroslava Šlika, Stanka Horvata i Borisa Papandopula.


- Riječ je o violinama iz Brna koje smo kupili nedugo prije snimanja i kojima je imena nadjenuo njihov graditelj, češki majstor Jan Hus Bursik. Album smo u dva dana snimili u jednoj crkvici u Kostanjevcu (Žumberak), pokraj Zagreba. Nadam se da ćemo i nadalje istraživati, svirati i snimati zajedno - kaže Anđelko, koji je diplomirao 1989. u Zagrebu, u razredu Kristijana Petrovića.


Nakon toga je upisao poslijediplomski studij u Beču, gdje je ostao osam godina.


Na svoje sviračke početke, kao i na značenje tatinih savjeta, osvrnuo se Martin.


- U našoj obitelji otpočetka je bilo jasno tko će što svirati. Ja sam, kao tata, uvijek svirao violinu, a brat je svirao klavir, kao mama. Tu nikada nije bilo nikakve sumnje. (SMIJEH) Puno mi je značilo što je tata glazbenik, prije svega jer od rođenja slušam klasičnu glazbu i zvuk violine. Preko tate sam upoznao mnogo skladbi, a poslije su mi puno značili i njegovi savjeti. Iako kod njega nikad nisam službeno učio violinu, uvijek mi je bio dodatni profesor kod kuće. Uvijek sam imao nekog svog profesora, ali sam tati uvijek mogao nešto odsvirati i pitati ga za neki savjet, što je bilo izuzetno važno za moj glazbeni razvoj - rekao je Martin.


Uz zajedničke nastupe, svaki od njih ima i svoje sastave. Anđelko je prvi violinist Gudačkog kvarteta Sebastian, a Martin je prva violina Zagrebačkog kvarteta. Također, mlađi je Krpan 2016. u Leipzigu upisao magisterij u razredu prof. Ericha Höbartha.
Veseli me nagrada

- Kao student pete godine Muzičke akademije u Zagrebu preko Erasmusa sam se prijavio na studentsku razmjenu u Leipzig, gdje sam prošao audiciju i upisao magisterij. Ostao mi je još završni ispit, koji planiram položiti u lipnju - kaže Martin.


I Ađelko i Martin dobitnici su mnogobrojnih nagrada za svoje sviračko umijeće.


- Nagrade uvijek vesele jer ipak pokazuju da netko primjećuje vaš rad. Recimo, jako me veseli moja prošlogodišnja nagrada "Vatroslav Lisinski" Hrvatskog društva skladatelja, za cjelokupno zalaganje za promociju i izvođenje djela hrvatskih skladatelja. I Martin je vrlo uspješan. U posljednjih godinu i pol odsvirao je velik broj koncerata sa Zagrebačkim kvartetom, što je za njega, kao mladog violinista, velika škola i velik napor. Moram reći da sam jako radostan što on to s lakoćom i tako uspješno svladava - kaže Anđelko.


Martin se nadovezao riječima da su mu nagrade važne čisto zbog osobnih razloga.
- Svatko bi trebao proći nekakvo natjecanje zbog iskustva, specifične pripreme i opsega programa, koji je uvijek jako velik. Na natjecanjima su, zapravo, neprirodni uvjeti. Na koncertima vas nitko nikada neće na taj način ocjenjivati, neće postojati komisija koja piše ocjene za nastup. Natjecanja su mi uvijek služila više zbog psihičke pripreme i pripreme programa, što mi je svakako koristilo - rekao je mladi violinist, koji osim klasične glazbe sluša i džez, ali i popularne izvođače/bendove, među kojima je istaknuo The Beatlese, Stinga i U2.


Danijel Miklić
Anđelko: Nikada nisam išao za karijerom
Na pitanje što bi poručio mladim violinistima, ali i svim glazbenicima koji žele ostvariti karijeru, Anđelko Krpan kaže kako bi im nit vodilja trebala biti da stalno gledaju naprijed i uvijek rade na novim umjetničkim projektima.

- Umjetnost se, jednostavno, treba živjeti. Nikada nisam išao za karijerom i postizanjem nekih ciljeva u smislu poznatosti, nego me jednostavno zanimaju glazba i sviranje, i ta me ideja vodi kroz život. U svim zanimanjima, pa tako i u glazbi, ako si dobar, bit ćeš i dobro plaćen - mladima je poručio cijenjeni 52-godišnji hrvatski violinist, kojega 3. veljače očekuje koncert u sklopu 18. sezone Kvarteta Sebastian u maloj dvorani Lisinski.
Bio je član Bečke komorne filharmonije
Već i prije diplome u Beču počeo je Anđelko Krpan raditi u Zagrebu, a radio je i tijekom boravka u Austriji.

- Godine 1993. postao sam članom, a četiri godine poslije i koncertnim majstorom Zagrebačkih solista. Angažman u jednom takvom ansamblu zahtijeva cijelog čovjeka. Također, tri sam godine bio član Bečke komorne filharmonije. Naravno da je sve to usporilo moj poslijediplomski studij, ali ipak sam ga uspio privesti kraju. Nakon toga vrlo je prirodno krenula i moja asistentura na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, a onda i prohod kroz sve stupnjeve akademske karijere - prisjeća se profesor violine na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike