Magazin
TJEDNI OSVRT

Konačnica Brexita: Razvod uz pjesmu i suze
Objavljeno 1. veljače, 2020.

Nedostajat će mi zabava, teatar. Nedostajat će mi uloga mangupa pantomimičara, što sam bio puno puta. Bilo je to važno poglavlje u mome životu! Tim je riječima završnicu sage zvane Brexit popratio Nigel Farage, čelnik stranke Brexit, svjesno ili nesvjesno aludirajući na cijeli taj kaos koji je i sam izazvao beskompromisnim zalaganjem za izlazak Ujedinjenog kraljevstva iz Europske unije.

Bilo kao god, zaslugom Faragea ili ne, Velika Britanija jučer, 31. siječnja, zadnji je dan provela u Uniji pa se tihi razvod zbio u petak u ponoć u Bruxellesu, dok je za glasnu proslavu na londonskom Trgu parlamenta Farage još prije obećao dovesti 30.000 ljudi. Uglavnom, simbolički i konkretno, jučer ujutro, skupina parlamentaraca iz stranke Brexit trijumfalno se išetala iz modernističke zgrade s britanskom zastavom u Bruxellesu i tako obilježila izlazak Britanije iz Unije nakon 47 godina članstva. Nije to sad neka teška katastrofa, što je - tu je, rekli bi neutralni promatrači. Unija sad mora naučiti funkcionirati bez UK-a, a UK bez EU-a, što pak ne znači da se u idućem razdoblju, brže ili sporije, ovisi o nizu faktora, neće uspostaviti nova čvrsta načela na kojima će se onda moći postići, primjerice, gospodarska suradnja (prvi prioritet!), ali i suradnja u svim drugim područjima, u interesu i Europsku unije i Velike Britanije u budućnosti, koja je sve samo ne blistava. Naime, osim Brexita, stara dobra Europa pod pritiskom je i mnogih drugih problema, počevši od migracija preko proračuna (sad bez UK-a) do primanja novih članica. Sve to sad mora ići tempom koji zahtijeva više razuma, pragmatike, transparentnosti i efikasnosti nego do sada, a manje svađa, razilaženja između članica EU-a i interesnih sukoba bogatijih i siromašnijih članica. Europska unija opstat će i bez Ujedinjenog kraljevstva, no bit će zanimljivo pratiti daljnji razvoj situacije na britanskom otoku jer Londonu neće biti lako zadržati UK na okupu s obzirom na to da Škotska najavljuje novi referendum o izlasku iz Velike Britanije, a to neće proteći bez teških riječi i golemih problema.

U sveukupnom kontekstu, britanskom i širem europskom, osim pjesme i suza u EU parlamentu, zvonjava londonskog Big Bena kojom je oglašeno službeno istupanje Velike Britanije 31. siječnja iz Europske unije, s jedne strane imala je tu jaku simboličnu notu, dok je s druge strane bila nagovještaj možda i konačnog sumraka “imperija u kojemu sunce nikad ne zalazi”. Britanija, naime, bez Škotske više doista neće moći nositi pridjev Velika!

Piše: Darko JERKOVIĆ
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

INTERVJU: ROSANDA MULIĆ, SPECIJALISTICA EPIDEMIOLOGIJE IZ SPLITA?

Vjerojatno ćemo svi kad-tad doći u kontakt s virusom

2

REPORTAŽA: ŽUMBERAČKO GORJE

Skrivena divljina Hrvatske: Kad misliš da padaš, priroda te diže

3

INTERVJU: GORDAN LAUC

Cjepiva će biti konačno i sigurno rješenje pandemije