TvObzor
MALE ŽENE - NOVA EKRANIZACIJA BEZVREMENSKOG KLASIKA

Film koji je nominiran u čak šest kategorija za Oscara
Objavljeno 31. siječnja, 2020.
Uloge Jo, Amy, Meg i Beth tumače Saoirse Ronan, Florence Pugh, Emma Watson i Eliza Scanlen, majku March utjelovila je Laura Dern, u ulozi tete oskarovka je Meryl Streep

Proteklog tjedna u kina nam je stigao vječni klasik o bezvremenskoj priči o četiri mlade žene koje se bore za vlastiti životni put. Riječ je o filmu Male žene (Little Women) temeljenom na istoimenom romanu spisateljice Louise May Alcott koja se upravo ovom knjigom i proslavila. Redateljica filma jest Greta Gerwig, autorica filma Lady Bird te hvaljena glumica koju smo imali prilike gledati u brojnim filmskim naslovima poput Frances Ha, 20th Century Women, Jackie, Ljubavnica Amerike ili Arthur.

Film Male žene oduševljava ne samo pričom nego i bogatim kostimima u kojima su zablistali glavni glumci.

Četiri sestre Meg, Jo, Amy i Beth March upoznajemo još kao djevojčice i tinejdžerice koje su u najosjetljivijim godinama ostale živjeti same s majkom Marmee, moralnim stupom obitelji, dok je njihov otac otišao dati svoj doprinos Američkom građanskom ratu. Vrijednosti koje su u njih usađene u tom razdoblju, pa i ranije, pratit će ih cijelog života dok će svaka od njih pokušati naći svoje mjesto pod suncem.

Uloge Jo, Amy, Meg i Beth tumače Saoirse Ronan, Florence Pugh, Emma Watson i Eliza Scanlen, majku March utjelovila je Laura Dern, u ulozi tete oskarovka je Meryl Streep, a glavnu mušku ulogu ostvario je Timothée Chalamet.

Film je nominiran u čak šest kategorija za Oscara, dvije kategorije za Zlatni globus te pet kategorija za nagrade BAFTA (svojevrsna britanska verzija Oscara).

Priča o malim ženama, voljenim sestrama koje su odlučne živjeti život prema vlastitim uvjetima, mnogima je obilježila mladost i djetinjstvo. Ugledni The Guardian 2013. godine proglasio ju je jednom od najvažnijih ženskih knjiga svih vremena. Male žene spajaju generacije i bude ljubav. Priča je to prilagođena i malima i velikima, sa snažnom porukom svim djevojčicama kako mogu biti sve ono što žele.

Dosadašnja najpoznatija filmska ekranizacija, a bilo ih je nekoliko, ona je iz 1994. godine kada su u glavnim ulogama bile Winona Ryder, Trini Alvarado, Kirsten Dunst, Claire Danes, Christian Bale i Susan Sarandon.

Nikola Kučar