Tehno
UKLONITE IZ SVOJEG SANDUČIĆA ELEKTRONIČKE POŠTE

Nacionalni CERT zabilježio povećan broj lažnih ucjenjivačkih poruka
Objavljeno 31. siječnja, 2020.
Nacionalni CERT zabilježio je povećan broj lažnih ucjenjivačkih poruka kojima napadač pokušava iznuditi novčanu dobit od žrtve, a prema posljednjim informacijama na račun za uplatu je već izvršeno najmanje pet uplata.Na stranicama usluge Bitcoin Abuse Database za navedenu Bitcoin adresu zabilježena je već 41 prijava i isključivo se radi o prijavama vezanima uz zlonamjerne poruke pisane na hrvatskom jeziku.Napadač pokušava ostvariti financijsku dobit slanjem ucjenjivačke poruke u kojoj prijeti objavom navodnih osjetljivih snimaka žrtve ako žrtva ne izvrši uplatu u Bitcoin vrijednosti od 950 eura. Kako bi poruku učinio što uvjerljivijom, napadač je lažirao adresu pošiljatelja kako bi bila istovjetna adresi primatelja. Također, svaka ucjenjivačka poruka zabilježena u sustavu Nacionalnog CERT-a poslana je s različite IP adrese.


Ucjenjivač navodi da posjeduje snimke s web-kamere žrtvina računala kojoj je pristupio dok je žrtva navodno pregledavala web-stranice pornografskog sadržaja. Pri tome prijeti objavom navodne ponižavajuće videosnimke svim žrtvinim kontaktima koje je prikupio s Facebooka i e-maila.


Važno je napomenuti kako poruka elektroničke pošte ne sadrži nikakav zlonamjeran sadržaj. Nacionalni CERT korisnike savjetuje da ovu i sve ostale poruke ovoga tipa zanemare i uklone iz svojeg sandučića elektroničke pošte. M.R.
 
Možda ste propustili...