Dome slatki dome
PREGRADE

Multifunkcionalnost uz klizne stijene
Objavljeno 30. siječnja, 2020.
Osim kliznih stijena koje pregrađuju interijer koriste se i one za pregrađivanje balkona, terasa, lođa ili zimskih vrtova

Klizne stijene imaju bitnu ulogu u opremanju unutarnjih prostora, jer suvremenom čovjeku omogućavaju da vlastiti prostor uredi multifunkcionalno. Na taj način organizacija stanovanja ili rada u manjim prostorima postaje kvalitetnija, jer funkcionalne grupe mogu biti odvojene ili povezane u bilo kojem trenutku.

Upravo je to najveća kvaliteta koju donosi ugradnja kliznih stijena - one dijele i ponovo povezuju, zaklanjaju i otvaraju, zasjenjuju i ponovo propuštaju svjetlo u prostor.

Osim velikih mogućnosti funkcionalnog organiziranja prostora, dizajnersko-oblikovne mogućnosti još su veće.

Klizne stijene se izrađuju od medijapana s melaminskom folijom, iverala, pleksiglasa, različitih vrsta stakala, polikarbonatnih ploča, ogledala te u kombinaciji različitih materijala s okvirima. Često se koristi iveral, jer je povoljan cijenom te pruža mogućnost odabira fronti u velikom broju različitih boja. One mogu biti lakirane ili furnirane, ovisno o željama te kombinirane sa staklom. Često se koristi staklo loccabel, koje pečenjem i upotrebom sigurnosne folije dobiva na trajnosti i postaje sigurno za korisnika. Staklene klizne stijene se izrađuju i od kaljenog stakla debljine 10 mm, laminiranog stakla u različitim bojama, neprozirnih sattinato te prozirnih toniranih stakala.

Osim kliznih stijena koje pregrađuju prostore interijera često se koriste i one za pregrađivanje balkona, terasa, lođa ili zimskih vrtova, jer se načinom njihova otvaranja ne zauzima dodatni prostor. Osim klasičnih kliznih stijena izrađuju se i otklopno-klizne te podizno-klizne stijene.

Igrom gips-kartonskih zidova, boja i svjetlosnih efekata integriranih u same zidove oni postaju naglašeni element prostora te ga obogaćuju u kvalitativnom dizajnerskom izričaju. Takve su igre neograničene te ovise o samoj želji i mogućnostima investitora.

Staklena opeka ima važnu ulogu u modernoj arhitekturi, koju obilježavaju otvoreni i osvijetljeni prostori svijetlih boja. Staklena opeka je idealna za postizanje takvih efekata jer obogaćuje prostor svojim oblikom i teksturom, osigurava prodor svjetla, toplinsku i zvučnu izolaciju, sigurnost i potrebnu vatrootpornost. Također omogućava izolaciju prostora koji trebaju biti zaklonjeni i intimni uz dovoljnu količinu prirodnog svjetla.
Monika Galović Rolich, dipl.ing.arh.
Gips-kartonski zidovi
Odabirom gips-kartonskih zidova riješit ćete sve probleme koji se postavljaju pred vas. Problem buke između pojedinih prostorija uklonit će se ugradnjom gips-kartonskih zidova određene debljine koji imaju integriranu izolaciju. Zidovi od 12,5 cm, 15 cm ili 20 cm zadovoljit će sve zahtjeve kao pregradni zidovi, a željenu dimenziju diktirat će vanjski utjecaji kao što su izvor buke, vođenje instalacija kroza zid, potrebna čvrstoća ili dogradnja postojećeg zida.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike