Dome slatki dome
SAVJET

Kako uštediti na grijanju
Objavljeno 30. siječnja, 2020.
Zatvarajte vrata soba kojima se ne koristite tako često. Nema potrebe da zagrijavate sobe u kojima ne provodite vrijeme. To će pomoći da se dio stana u kojemu provodite većinu vremena brže zagrije i da ima konstantnu temperaturu. S obzirom na brže zagrijavanje, vaši uređaji za grijanje neće imati potrebu da rade non-stop i samim tim smanjit ćete potrošnju energije.

Često kroz šupljine na vratima struji zrak i rashlađuje prostoriju. Zaustavite prodor hladnog zraka kroz šupljine tako što ćete u okvir vrata ili dovratak zalijepiti samoljepljivu spužvastu traku. To učinite i ako imate problema s prozorima. Tako ćete spriječiti rashlađivanje stana i nepotreban dodatni rad uređaja za grijanje.

Ako imate parket, laminat ili pločice, zima je idealno vrijeme da upotrijebite tepihe i da prekrijete svoje podove. To se posebno odnosi na one koji imaju prazan prostor ispod svoga stana (podrumi, drugi prazan stan ili garaža).

Tijekom dana podignite rolete i dopustite suncu da uđe u dom. To je posebno bitno za one kojima je dio stana koji zagrijavaju na južnoj strani. Čim se počne smrkavati, ponovno navucite zastore, jer su i oni oblik izolacije. Pri odlasku u krevet smanjite grijanje u prostorijama u kojima ne spavate ili ga potpuno ugasite. J.Kn.
Najčitanije iz rubrike