Dome slatki dome
ZIMSKI POSLOVI

Zalijevanje biljaka kad nema mraza
Objavljeno 30. siječnja, 2020.
Većina balkonskih lonaca i posuda zimi je prazna, ali i balkon može biti u veselim tonovima

Neke vrste cvijeća čak su otporne na mraz te se ne moraju unositi u kuću ni na temperaturama ispod ništice. Bilo da je riječ o penjačicama, grmovima ili cvjetnicama - zimi se balkonsko bilje ne smije saditi u malim loncima za cvijeće kako bi se spriječilo zamrzavanje zemlje i korijenja. Biljke otporne na mraz rastu vrlo sporo te se mogu saditi gusto jedna do druge.

Ako je mraz prejak, biljke ipak treba zaštititi od hladnoće ili pokrivanjem zaštitnim folijama ili platnenim zrakopropusnim vrećama. Kako se voda ne bi zadržavala u posudama i mrznula se, mora se omogućiti drenaža. Te mjere omogućuju prezimljavanje zimzelena i cvjetajućeg bilja na balkonu.

Bršljan, četinari...
Robusne i otporne na zimu su zimzelene vrste drveća, tu se ubrajaju smreka, čempres i borovica. Zimzeleno drveće ima prednost što raste dugo, lagano je za održavanje te se ubraja u dugovječno zimzeleno raslinje. Ostale zelene zimske biljke su i bršljan, različite vrste trava i kritosjemenjače - primulacee.

Osim tih zelenih biljaka postoje i cvjetnice postojane na mraz, koje u zimskom razdoblju privlače poglede svojim izgledom na balkonima. I zimzeleni grmovi iz roda erika također imaju šarene bobice i jesensko zlatno lišće. U najpoznatije zimske cvjetnice ubraja se i snježni vrijesak koji cvate u najrazličitijim tonovima boja upravo u zimskim mjesecima. Nema šarenog cvijeća, ali zato raskošno obojenu krošnju nosi neka vrsta grmolikog vretena. Ta vrsta cvijeća često se sadi na grobljima, a posađena na balkonima u dugačkim posudama za cvijeće osigurava dekorativnu sliku u tmurnim danima.

Mjesto za proljetnice
Zaljubljenici u vrt koji ne žele prestati raditi na otvorenom zimi mogu promijeniti izgled balkona ili terase. Postoji nekoliko stvari koje možete raditi na otvorenom za zimskog vremena: uvelo cvijeće može se zamijeniti zimzelenim biljem poput jele, lovorvišnje, pitomog i divljeg ružmarina. Preporučuje se široka sadnja kako bi između zimzelenog bilja ostalo dovoljno mjesta za cvjetaste biljke poput kukurijeka, zimskog jasmina i proljetnice. Takve biljke mogu napraviti mjesta za proljetnice poput jaglaca, visibaba i šafrana kad završi zima. Zima je također idealno vrijeme da pomnije promotrite svoj vrt. Gdje se najbrže topi snijeg? Gdje ima manje ili više mraza? Ako si postavite ta pitanja, moći ćete bolje isplanirati sadnju u sljedećoj vrtlarskoj godini i odabrati bolja mjesta u vrtu za osjetljivije biljke.

Nažalost, često zanemarujemo zalijevanje biljaka za hladnih dana. Međutim, za biljke je važno da imaju dovoljno vode i zimi. Zato ih nemojte zaboraviti zalijevati za hladnih zimskih mjeseci. Zapamtite da se biljke moraju zalijevati kad nema mraza. Jednom tjedno je dovoljno. Najbolje vrijeme za zalijevanje je kasno poslijepodne, kada je zemlja mekša. Budući da temperatura zemlje i vode mora biti gotovo jednaka, ne preporučuje se korištenje tople vode. Idealna temperatura vode je između 8 °C i 15 °C. U svakom slučaju, višak vode mora slobodno otjecati. Materijali za zaštitu od zime, poput folija, jute i slame, nikad ne smiju biti previše mokri jer mogu izgubiti svoja zaštitna i izolirajuća svojstva, pa više neće moći štititi od velikih temperaturnih promjena. Korijenje svježe posađenih biljaka često izlazi iz zemlje u slučaju mraza. Pažljivo ga vratite natrag u zemlju ako do toga dođe.
Jasminka Knežević
Nadogradnja nosača za penjačice
Morate zabilježiti nekoliko važnijih stvari kako biste bili sigurni da će vaš balkon ili terasa lijepo izgledati i zimi. Korita i tegle za cvijeće treba redovito pregledavati kako se u njima ne bi nastanili štetnici. Preporučuje se jednom tjedno. Ako penjačice više nemaju cvjetova ili listova, nosači se lako i jednostavno mogu nadograditi.
U najpoznatije zimske cvjetnice ubraja se i snježni vrijesak koji cvate u najrazličitijim tonovima
Prve lukovice
Na kraju zime počinju cvjetati prve lukovice. Visibabe, šafrani i jaglaci signaliziraju kraj hladne zime. Ako se lukovice zasade u zemlju u jesen, isklijat će od kraja veljače te će balkonu dati prvu proljetnu dekoraciju.
Zaštita od vjetra
Zaštitite korita i posude za cvijeće od jakog vjetra. Kako naleti vjetra ne bi prevrnuli biljke, možete im pronaći kutak zaštićen od vjetra na balkonu ili terasi, ili jednostavno manje posude za cvijeće stavite zajedno s većim i težim kako bi bile bolje zaštićene.
Najčitanije iz rubrike