Dome slatki dome
KUĆNI LJUBIMCI

Valentinovo na mačji način traje cijele godine
Objavljeno 30. siječnja, 2020.
Mačka postaje spolno zrela u dobi između šest i dvanaest mjeseci, i onda počinju brige

U veljači počinjemo razmišljati o proljeću - dani postaju duži, u prirodi se primjećuju prve naznake buđenja, ptice i životinje postaju aktivnije. U veljači se javljaju i mačke sa svojim ljubavim jadima. Teško ih je zadržati kod kuće, noću mjauču i traže da iziđu, a često pod prozorima slušamo mačje koncerte.

No, što se mačaka tiče, ne priznaju one samo veljaču kao mjesec zaljubljenih. Često imamo slučaj da se mačke "tjeraju" i spremne su za parenje svakih deset - petnaest dana cijele godine. Tako učestalo ne daju mira svojim vlasnicima i vlasnicama. Često se mačka tek omacila, a već traži mačka. Tako se može maciti i do četiri puta godišnje. Sve to skupa zadaje brige i probleme vlasnicima, pogotovo ako mačke uopće ne izlaze. Problem je i ako se mačka stalno maci, mačići je iscrpljuju, a vlasnik ili vlasnica više ne zna kamo bi s mačićima.

Nemir, valjanje
Mačka postaje spolno zrela u dobi između šest i dvanaest mjeseci. Simptomi koji pokazuju kada je vrijeme za parenje jesu: pojačana želja za maženjem, izražen nemir, dizanje repa i valjanje, širenje pandži, prodorno zavijanje – mjaukanje kojim zove mužjaka. Kada se simptomi prvi put jave, vlasnici često i ne znaju o čemu se radi. Tada je najbolje mačku zatvoriti u stan, na nekoliko dana (estrus traje od dva do četiri dana). Ako je jako nemirna i glasna, može joj se dati hormonska injekcija, pa se mačka za dan-dva smiri. Ako mačka dobije injekciju za sprječavanje "tjeranja" baš u trenutku estrusa, to sredstvo djeluje do tri mjeseca. Inače, injekcija u drugim uvjetima djeluje do šest mjeseci. S obzirom na to da su to injekcije na hormonskoj bazi, nisu baš preporučljive za stalnu upotrebu, jer mogu dovesti do različitih upala maternice i pojave tumora.

Zato je najbolje rješenje mačku sterilizirati. To je operativni zahvat koji je najsigurniji za mačku, prihvaćen u svijetu, a i kod nas se sve više prihvaća. Operacijom sterilizacije mački se uklanjaju jajnici. Nakon toga mačka gubi nagon za parenjem, postaje mirnija i privrženija domu. Jedini je rizik moguće debljanje, ali se ne javlja u svih mačaka, no to se pravilnom hranidbom može staviti pod kontrolu.

Priprema
Optimalno je mačku sterilizirati u dobi od jedanaest mjeseci, no može i prije ili poslije. Za operaciju sterilizacije treba se najprije dogovoriti u veterinarskoj ambulanti, jer mačku treba pripremiti tako da ju se prestane hraniti desetak sati prije početka operacije, zbog lakšeg podnošenja anestezije. Zahvat se obavlja pod općom anestezijom, a nakon operacije mačka mora još sat vremena ostati u veterinarskoj ambulanti, zbog eventualnih nuspojava, te se nakon toga može odnijeti kući. Nakon osam do deset dana vlasnici trebaju mačku donijeti na vađenje konaca. Time su svi problemi trajno riješeni. Nije preporučljivo mačku operirati kada je u fazi "tjeranja", ili ako je već duže vrijeme gravidna.

Ako imate mužjaka, problemi oko parenja rješavaju se jednostavnije. Mužjaci su u doba parenja agresivni, skloni tučnjavi, lutanju, skitnji, ispuštanju neugodna mirisa, kojim obilježavaju teritorij po stanu i po dvorištu. Zato se preporučuje mačka kastrirati, i to najranije u dobi od devet mjeseci, nikako ne prije, ali poslije nije problem. Operacija kastracije također se izvodi pod općom anestezijom. Kod mačkova nema vađenja konaca naknadno.
Marga DOMES ČAMAGAJEVAC, dr. vet. med
Akcija kastracije i sterilizacije
Akcija sterilizacije i kastracije kućnih ljubimaca provodi se u veterinarskoj ambulanti “Fury” u Osijeku. Cijene zahvata su za kuju težine do 15 kg 300 kn, do 40 kg 400 kn, a iznad 40 kg 500 kn. Cijena kastracije mužjaka je 200 kn do 15 kg težine, 300 kn do 40 kg težine, 400 kn za teže pse. Cijena zahvata za mačke je 230 kn, a mačore 160 kn.Sve informacije mogu se dobiti na telefon 031/20 47 47.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike