Osijek
NAKON NAPADA MJEŠANCA AMERIČKOG STAFORDA

Djevojčicu (8) izgrizao pas. Operacija protekla u redu
Objavljeno 29. siječnja, 2020.
Djevojčica ima više od osam ugriza dubokih i do četiri cm. Baka ju pokušala obraniti

Osmogodišnja djevojčica teško je stradala u napadu psa prošloga petka u Ernestinovu. Njezina ju je baka pokušala na sve načine obraniti od psa mješanca američkog staforda, no pas malenu djevojčicu nije puštao. Nakon napada djevojčica je prevezena u Klinički bolnički centar Osijek gdje je operirana.


- Ema je sada dobro, operacija je prošla u redu, noga joj je najviše stradala, ima više od osam ugriza koji su jako duboki, neki i do četiri centimetra, ruka joj je ozlijeđena, ali manje, a baka heroj u šoku je i izvan sebe. Hvala vam svima na podršci, a mi ćemo moliti Boga da naše dijete bude dobro i bez posljedica. Ostalo neka ide vlasniku psa na dušu - napisala je majka na facebook-profilu načelnice Općine Ernestinovo, Marijane Junušić. Općinska je načelnica prva objavila informaciju o napadu.

Baka u šoku

- Djevojčicu iz drugog razreda osnovne škole i njenu baku napao je i izgrizao američki staford mješanac kada su se vraćale kući iz škole. Djevojčica je primljena u bolnicu i mora na operaciju, a baka je teško potresena. Pas ima svog vlasnika koji ga, nažalost, nije držao pod kontrolom, pobjegao mu je na javnu površinu, pa ih je ovaj iznimno opasan pas ničim izazvan napao i nanio im tjelesne ozljede. Na vlasnicima pasa je najveća odgovornost i vrijeme je da to svi prihvate i shvate. Držite svoje pse u zatvorenom i ograđenom prostoru, vodite brigu o njima, vodite ih na povodcu, stavite im brnjicu, a ako niste sposobni brinuti se o njima, onda ih nemojte ni imati. Dokle će naša djeca strahovati od opasnih pasa na putu iz škole i u školu? Molim vas, zbog sigurnosti svih, posebice djece, vodite računa o svojim psima. Mještani, ako na javnoj površini vidite psa koji se udaljio od vlasnika, obvezno zovite policiju na 112, ili na 270-216 - poručila je načelnica mještanima i dodala, da ako netko vidi psa kako sam šeta bez vlasnika na javnoj površini, nazovu Veterinarsku stanicu Beli Manastir na broj 098/466 899.


Jučer nam je načelnica rekla da je stradala djevojčica dobro i da bi danas trebala izići iz bolnice.


- Hvala Bogu da je sve dobro prošlo, sada još mora na previjanje. Baka se borila sa psom da pusti dijete, i sada je i ona sva utučena i izudarana, a i psihički je to teško podnijela. Što se tiče psa koji ju je napao, do sada nije nikoga ugrizao, ali je i ranije pokušao napasti. Jedna je napadnuta osoba prijavila to policiji, ali njih više nisu, već su samo upozoravali vlasnika da se boje njegovog psa, jer izlazi na ulicu i reži na njih. Moja objava na Facebooku nije bila usmjerena na linč prema bilo kome, nego želim upozoriti mještane, ali i sve druge građane, da drže svoje pse pod nadzorom. To je opomena ljudima, jer se svakome može dogoditi da mu pas istrči na ulicu, i svatko može nastradati. Ne radi se samo o velikim psima, ista stvar je i ako mali pas istrči na ulicu i naiđe netko vozilom, može naglo skrenuti i stradati - upozorava načelnica Općine Ernestinovo koja smatra da je vrijeme za izmjene zakona.
Odgovornost vlasnika

- Pas nije igračka, a opasni psi su oružje. Problem su vlasnici pasa. Čak je i veterinar koji radi na našem području rekao da su svi napadi koji su se dogodili, kako kod nas tako i u susjednim općinama, bili od strane pasa koji imaju vlasnike. Ni jedan pas lutalica nikoga nikada nije ugrizao. Što se tiče pasa lutalica, veterinarska stanica izlazi na svaku dojavu. Nedavno su odveli pet pasa, a naši djelatnici čine sve što mogu kako bi što prije uklonili lutalice s ulice. Također, u kontaktu smo sa školom koja nam dojavi kad se psi pojave, a prema zadnjim saznanjima nema pasa lutalica koji se zadržavaju u parku i oko škole. Na svaku dojavu mještana poziv se proslijedi veterinarskoj stanici Beli Manastir koja sa svojom službom izlazi na teren. Već smo poslali dopise i veterinarskoj stanici i ostalima gdje stvaramo pritisak da se više pozornosti obrati na problem napada pasa koji se javlja posvuda. Predlagat ćemo izmjene i promjene zakona gdje bi se postavile čvršće odredbe o tome kakve uvjete moraju ispunjavati vlasnici opasnih pasmina, da moraju proći obuke i socijalizaciju sa psom te da se uvede redovna veterinarska kontrola nekoliko puta godišnje da bi se provjerilo boravi li pas u uvjetima koji su zakonom predviđeni - kaže Marijana Junušić.


Veliki broj mještana Ernestinova komentirao je cijeli događaj na profilu načelnice na društvenoj mreži. Iz komentara nekih od njih također je vidljivo da ih je pas koji je napao djevojčicu u petak, napadao i prije.


- Žalosno, meni nije jasno kako braniti ljude koji nisu učinili ništa da spriječe ovako što. Mene je prije par mjeseci gotovo napao, zvala sam policiju i nakon svega reći da pas ne izlazi na ulicu, svaki dan je vani i ujutro kada idem raditi. Kao, on iziđe sam, pa ljudi vežu slona, a ne psa. Znala sam da će se prije ili kasnije dogoditi zlo, nažalost, nevinom djetetu. I još reći zašto ste zvali policiju...", ogorčena je Nada V.
Zatvorska kazna

Ivana M. napisala je da je bilo samo pitanje dana kada će se takav napad dogoditi: "To je jedan od mnogih koji se svakodnevno slobodno šeta po parku i školskom dvorištu. Znam, jer dvije godine vodim i dolazim po dijete ispred škole, jer ih se panično boji. I još više mi je zlo od pojedinaca koji komentiraju da im je žao, a svako jutro puste svog psa u park da se pos..u, i prošeta sam!! I što je sada s tim psom? Da li se to netko pitao? Odveden je nazad tom vlasniku"? napisala je Ivana.


Načelnica Općine Ernestinovo zahvalila je policiji na brzoj reakciji nakon napada na 8-godišnjakinju: "Uz intervenciju i maksimalnu podršku Policijske postaje Čepin koja je nadležna na našem području, PU osječko-baranjske i veterinarske inspekcije pas je odvezen i privremeno oduzet vlasniku, te je na 10-dnevnom promatranju u veterinarskoj stanici".


Iz Policijske uprave osječko-baranjske potvrđeno nam je da je veterinarski inspektor psa stavio pod nadzor.


- Nakon nadzora inspektor će donijeti odluku o tome što će dalje poduzeti. Kontaktirali smo sa svim mještanima Ernestinova koji su nam mogli pružiti bilo kakve informacije o psu i njegovom vlasniku i kada budemo imali sve informacije o njima te o ozljedama djevojčice, najvjerojatnije ćemo protiv vlasnika podnijeti kaznenu prijavu zbog kaznenog djela "dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom" - doznajemo od Zorana Kona, glasnogovornika PU osječko-baranjske.
Prema Kaznenom zakonu, za dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz nehaja predviđena je kazna zatvora do tri godine.


Sandra Lacić
Marijana Junušić

načelnica Općine Ernestinovo

Pas nije igračka, a opasni psi su oružje. Problem su vlasnici pasa. Čak je i veterinar koji radi na našem području rekao da su svi napadi koji su se dogodili, kako kod nas tako i u susjednim općinama, bili od strane pasa koji imaju vlasnike.
SVAKI PAS MOŽE BITI ITEKAKO OPASAN
Prema Pravilniku o opasnim psima iz 2008. godine, opasan pas je bilo koja vrsta i pasmina koja je, ničim izazvana, napala čovjeka i nanijela mu ozljede, ili ga usmrtila, ili napala i teško ozlijedila drugog psa. Činjenicu da je pas opasan utvrđuje veterinarski inspektor prema podnesenoj prijavi o ničim izazvanom napadu na čovjeka s nanesenim ozljedama ili usmrćenjem, ili ničim izazvanom napadu na drugog psa s nanesenim teškim ozljedama. Vlasnik opasnog psa, između ostaloga, mora odvesti psa na kastraciju u roku od 14 dana nakon proglašavanja psa opasnim i držati ga u zatvorenom kavezu ili objektu primjerene veličine, iz kojeg ne može pobjeći, a ulazna vrata u prostor ili objekt u kojem se nalazi takav pas moraju biti zaključana. Opasan pas mora postići zadovoljavajuću ocjenu na testu provjere stupnja socijalizacije na koji ide zajedno s vlasnikom.
opasan
STANOVNICI TVRDE:

PAS JE VEĆ NAPADAO
Možda ste propustili...

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

JEDNI U BIH, DRUGI U ZAGREBU, TREĆI RASUTI PO SVIJETU...

Livnjaci se družili u Parku prinčeva

Najčitanije iz rubrike